CĂTĂLIN ȚEPELIN  7 scurte : FCSB  calificată în Europa League. Nimereală, accident, noroc?

CĂTĂLIN ȚEPELIN7 scurte: FCSB calificată în Europa League. Nimereală, accident, noroc?

  • 7 SCURTE. Calificarea FCSB-ului în grupele Europa League, analizată la cald de Cătălin Țepelin, redactor-șef GOLAZO.ro

1. Vă amintiți ultima dată când v-ați ciupit un pic cu lama la bărbierit? Sau când ați dat cu degetul mic în colțul canapelei? Grele momente, nu? S-a suferit, s-a lăcrimat, s-a toate. Astea dureri și sacrificii, nu ce fac niște fotbaliști plini de fițe.

De exemplu, aseară, un băiat de 26 de ani cu capul spart, bandajat și julit peste tot, sleit după 90 de minute de trosneli cu alții mai mari decât el, și-a adunat puterile pentru încă un sprint și pentru un formidabil șut tip aer-sol. Și ce mare brânză? Poate a avut doar noroc, nu?

CĂTĂLIN ȚEPELIN  7 scurte : FCSB  calificată în Europa League. Nimereală, accident, noroc? CĂTĂLIN ȚEPELIN  7 scurte : FCSB  calificată în Europa League. Nimereală, accident, noroc?

2. În fotbalul românesc, paharele au mai degrabă jumătăți goale. Urmăriți când de un trecut glorios, când de pretenții prea înalte, avem impresia că nimic din ce se întâmplă bun nu e tocmai bun-bun, ci doar o păcăleală, o nimereală, o întâmplare pe care nu o merităm și oricum e trecătoare, că noi tot nu suntem buni de nimic. Noi, adică fotbalul nostru.

3. După Euro 2024 și-a făcut loc ușor-ușor narativul cu "ce-atâta bucurie pentru un singur meci câștigat, și ăla împotriva unor amărâți?". Acum, nici calificarea FCSB-ului nu va fi parfumată cu prea mult sclipici, pentru că, în fond și la urma urmei, cine sunt și austriecii ăștia, vreun Real Madrid?

4. Nu, nici n-am câștigat Europeanul și nici Europa League nu-i Champions League. Dar puținele momente frumoase merită parcă mai multă apreciere autentică și autorii lor, o prețuire mai sinceră.

Golul de aseară al lui Olaru este unul de aplaudat în picioare dacă îți place fotbalul și închide niște preliminarii neașteptat de bune pentru FCSB: campioana României a eliminat campioana Israelului și locul 3 din Austria, iar în fața campioanei Cehiei (ajunsă între timp în grupele Champions League) ​a pierdut ​- net, e drept - doar o repriză din patru. 

Târnovanu (în centru) a fost luat în râs de patronul FCSB acum câteva zile. Aseară, portarul a răspuns pe teren cu câteva intervenții foarte bune, una vitală chiar, în minutul 90 / Foto: Sportpictures Târnovanu (în centru) a fost luat în râs de patronul FCSB acum câteva zile. Aseară, portarul a răspuns pe teren cu câteva intervenții foarte bune, una vitală chiar, în minutul 90 / Foto: Sportpictures
Târnovanu (în centru) a fost luat în râs de patronul FCSB acum câteva zile. Aseară, portarul a răspuns pe teren cu câteva intervenții foarte bune, una vitală chiar, în minutul 90 / Foto: Sportpictures

5. Din păcate, FCSB e captivă în filmul "Gura bate clubul". Vocea patronului se aude non-stop, turuind bazaconii fără punct sau virgulă, și acoperă nedrept munca bună a tuturor celor din club. De la profesioniștii mărunți din vestiar sau birouri la vedetele cu anvergură europeană - fantastic acest Ngezana, îl văd jucând lejer în orice campionat mare! -, nimeni nu crește cât merită la umbra unui stăpân îndrăgostit de propriile-i idei deșuchiate. 

6. Dar, hei!, cine spune că stilul lui Becali e prea diform poate n-a văzut cum a "îmbrăcat" România TV meciul de aseară. Ceva între bâlci și TikTok 16:9, când pe naționalism forțat, când pe exaltare bombastică.

La final, din studio se răcnea "toate meciurile ar trebui transmise de România TV! Noi am adus calificarea, am adus noroc românilor!". Apoi s-a rulat în buclă melodia "Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni". Ar fi mers și un "Doamne, ocrotește-i pe români". Tot în buclă, să fim sigur că ne-aude. 

7. Totuși, cine visează o țară condusă de Gigi Becali și meciuri comentate de Dan Diaconescu ori de Marcel de la Insula Iubirii să mai aștepte nițel.

De la Marian Olaianoș și Robert Șișcă, vocile care au dus meciul cu ritm, eleganță și echilibru, până la Darius Olaru, băiatul ăla cu capul spart care a dat un golazo în prelungiri, iată destule speranțe că tot profesioniștii vor face lumea să meargă mai departe în firea ei

FCSB în Europa League  Ce urmează pentru FCSB » Tot ce trebuie să știi despre  noul format EL : urne, program + cum se califică în primăvară
Citește și
FCSB în Europa League Ce urmează pentru FCSB » Tot ce trebuie să știi despre noul format EL: urne, program + cum se califică în primăvară
Citește mai mult
FCSB în Europa League  Ce urmează pentru FCSB » Tot ce trebuie să știi despre noul format EL : urne, program + cum se califică în primăvară
Drama familiei Schillaci Salvatore este pe patul de spital, iar vărul său  trăiește pe străzi  în Palermo
Diverse
13.09
Drama familiei SchillaciSalvatore este pe patul de spital, iar vărul său trăiește pe străzi în Palermo
Citește mai mult
Drama familiei Schillaci Salvatore este pe patul de spital, iar vărul său  trăiește pe străzi în Palermo
5.500 în 13 minute! FCSB, număr uriaș de  pachete de bilete vândute  pentru Europa League după numai o oră!
Europa League
13.09
5.500 în 13 minute!FCSB, număr uriaș de pachete de bilete vândute pentru Europa League după numai o oră!
Citește mai mult
5.500 în 13 minute! FCSB, număr uriaș de pachete de bilete vândute pentru Europa League după numai o oră!
Gafă de proporții  Fanii lui Dinamo sunt furioși:  noul autocar  este de fapt la mâna a doua de la FCSB
Liga 1
13.09
Gafă de proporții Fanii lui Dinamo sunt furioși: noul autocar este de fapt la mâna a doua de la FCSB
Citește mai mult
Gafă de proporții  Fanii lui Dinamo sunt furioși: noul autocar este de fapt la mâna a doua de la FCSB
Nu se mai numește „Michael Klein”   Corvinul  schimbă numele stadionului: „Soția și fiica lui au notificat Primăria”
Liga 2
13.09
Nu se mai numește „Michael Klein” Corvinul schimbă numele stadionului: „Soția și fiica lui au notificat Primăria”
Citește mai mult
Nu se mai numește „Michael Klein”  Corvinul schimbă numele stadionului: „Soția și fiica lui au notificat Primăria”