Alt caz înfiorător Antrenor australian, condamnat la închisoare pentru  abuz sexual , acreditat la Jocurile de la Paris
Australianul Brett Sutton, alături Julie Derron, sportiva sa medaliată cu argint la JO 2024 Foto. Instagram

Alt caz înfiorătorAntrenor australian, condamnat la închisoare pentru abuz sexual, acreditat la Jocurile de la Paris

  • Brett Sutton, 65 de ani, participă la această Olimpiadă ca antrenor în lotul Chinei de triatlon, dar el a pregătit-o în paralel și pe elvețianca Julie Derron, vicecampioană olimpică la Paris.
  • A fost condamnat în 1999 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz sexual, victimă fiind o fată în vârstă de 13 ani pe care o antrena în Australia. Exclus pe viață de Comitetul Olimpic din țara sa, a continuat să fie prezent la Jocuri pentru Elveția și China. 
  • Olandezul Steven van de Velde, 29 de ani, a concurat în turneul de volei pe plajă la JO 2024, deși fusese condamnat în 2016 la 4 ani de închisoare pentru violarea unei minore. 

Exista deja un caz la aceste Jocuri Olimpice. Prezența olandezului Steven van de Velde, 29 de ani, în echipa de volei pe plajă a provocat proteste masive. 

ȘI-A ASIGURAT MEDALIA Victorie la puncte pentru  Imane Khelif : 5-0 cu o pugilistă din Ungaria: „Mi-am respectat adversara”
Citește și
ȘI-A ASIGURAT MEDALIAVictorie la puncte pentru Imane Khelif: 5-0 cu o pugilistă din Ungaria: „Mi-am respectat adversara”
Citește mai mult
ȘI-A ASIGURAT MEDALIA Victorie la puncte pentru Imane Khelif : 5-0 cu o pugilistă din Ungaria: „Mi-am respectat adversara”

Nu mai puțin de 100.000 de persoane au cerut îndepărtarea lui din turneul de la Paris și batavul a fost huiduit în timpul concursului de lângă turneul Eiffel. 

Comitetul Internațional Olimpic a explicat că decizia asupra sportivilor selectați revine numai comitetelor olimpice naționale. 

Condamnat la 4 ani de închisoare, a stat după gratii doar 13 luni

Van de Velde a fost condamnat în martie 2016 la patru ani de închisoare pentru viol după ce a agresat o fată în vârstă de 12 ani în Anglia în 2014, când el avea 19 ani. 

Olandezul Steven van de Velde, în turneul olimpic de volei pe plajă Foto: Imago Olandezul Steven van de Velde, în turneul olimpic de volei pe plajă Foto: Imago
Olandezul Steven van de Velde, în turneul olimpic de volei pe plajă Foto: Imago

Beneficiind de un acord între cele două guverne, acesta a fost mutat în țara natală, unde i s-a modificat capul de acuzare și a fost eliberat după numai 13 luni. Iar în 2018 și-a reluat cariera. 

Antrenor australian, condamnat la închisoare pentru abuz sexual, acreditat la Jocurile de la Paris

The Sunday Times a descoperit alt caz similar. Australianul Brett Sutton, 65 de ani, este antrenor la triatlon, parte din lotul Chinei.

Dar o altă sportivă pregătită de el în paralel, elvețianca Julie Derron, 27 de ani, a câștigat argintul olimpic la JO 2024. 

Și Julie a postat pe InstaStory o fotografie alături de Sutton, care apare îmbrăcat în treningul Chinei.

Julie Derron alături de Brett Sutton Julie Derron alături de Brett Sutton
Julie Derron alături de Brett Sutton

Pe 1 iulie, antrenorul a postat pe pagina sa de Twitter o fotografie alături de patru sportivi (doar unul chinez), inclusiv Julie Derron, în care anunța că e gata de Olimpiadă.

Cinci capete de acuzare pentru abuz sexual. Condamnat cu suspendare

Acesta a fost judecat în 1999, recunoscându-și vinovăția la cinci capete de acuzare de abuz sexual îndreptate împotriva lui.

Totul se întâmplase în anii ‘80, când a agresat o adolescentă în vârstă de 13 ani pe care o antrena în Australia. 

„În timpul procesului, a fost acuzat inclusiv că a forțat fata să îi facă sex oral”, au dezvăluit jurnaliștii britanici. 

Condamnat la doi ani de închisoare, dar pedeapsa a fost suspendată pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000. 

Prezent la ultimele patru ediții ale Jocurilor: 3 cu Elveția, acum cu China

Potrivit Sunday Times, ofițerul de presă al Comitetului Olimpic Australian susține că „a fost suspendat pe viață în Australia după condamnare”, excludere prelungită în 2021 de federația de triatlon nord-americană. 

În același timp, imediat după hotărârea tribunalului în dosarul lui Sutton, Les McDonald, la acea vreme președintele forului internațional de triatlon, a cerut ca niciun sportiv pregătit de tehnicianul australian să nu mai fie admis în competiții. 

Și totuși, el s-a mutat în Elveția în urmă cu mai mult de două decenii, continuând să antreneze și să participe la Jocurile Olimpice: 2012, 2016, 2020, ca membru al delegației Țării Cantoanelor. 

La Londra 2012, una dintre sportivele sale, elvețianca Nicola Sprig, a cucerit titlul olimpic.

Acum, la Paris 2024, Sutton e oficial antrenor în lotul de triatlon al Chinei.

TELEVIZARE România - Lituania   Cine transmite  revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Nationala
08.09
TELEVIZARE România - Lituania Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește mai mult
TELEVIZARE România - Lituania  Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
„Îl invidiez pe Lucescu!”  Cornel Dinu, aflat în spital,  vorbește cu emoție  despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Nationala
16:10
„Îl invidiez pe Lucescu!” Cornel Dinu, aflat în spital, vorbește cu emoție despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Citește mai mult
„Îl invidiez pe Lucescu!”  Cornel Dinu, aflat în spital, vorbește cu emoție despre revenirea lui Il Luce pe banca naționalei
Cerere respinsă  Dinamo a fost refuzată de LPF
Liga 1
13:33
Cerere respinsă Dinamo a fost refuzată de LPF
Citește mai mult
Cerere respinsă  Dinamo a fost refuzată de LPF
Oficial  UTA Arad a transferat fotbalistul care a luat  premiul Puskas  pentru cel mai frumos gol din lume, în 2019 
Liga 1
14:53
Oficial UTA Arad a transferat fotbalistul care a luat premiul Puskas pentru cel mai frumos gol din lume, în 2019
Citește mai mult
Oficial  UTA Arad a transferat fotbalistul care a luat premiul Puskas pentru cel mai frumos gol din lume, în 2019