DAN UDREA  România needucată și  îngenuncheată

DAN UDREA România needucată și îngenuncheată

Nici nu știi ce te oripilează mai tare. Gesturile lui Șumudică, de a-și trage degetul mijlociu prin gură ca răspuns pentru suporterii FCSB, sau clipul cu canotorii juniori de la Complexul Sportiv Național Orșova, care i-au închinat Elisabetei Lipă cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani o odă: „Vă iubește toată țara, zâmbetul vă e ca o floare“.

Nici nu știi ce îți provoacă greață mai mare. Explicațiile de grădiniță, amuzante în viziunea lui, pe care Șumudică le-a expus la conferința de presă pentru că s-a „spălat pe dinți” cu mijlociul sau argumentele jenante ale antrenorului Cristian Maliș în apărarea poeziei dedicate de sportivi Elisabetei Lipă. 

Ce făceam când eram cu degetul în gură? Mi se lipise o gumă de mestecat și am o lucrare dentară. Marius Șumudică, antrenor Rapid
Un gest absolut normal. E catalogat total aiurea, „comunist”? Păi stați puțin, ce înseamnă comunist? Eu încurajez manifestări artistice, culturale, pentru dezvoltarea acestor sportivi. Cristian Maliș, antrenor canotaj la CSN Orșova

Să analizăm ce spune Șumudică ar fi în zadar. Omul a ajuns la 53 de ani și a rămas cu același comportament imatur.

Nu realizează că, fiind om în toată firea, nu mai poate apela la gesturi iresponsabile, provocatoare, penibile în văzul a 40.000 de spectatori și a câtorva sute de mii de telespectatori. 

De la credință la gesturi obscene VIDEO.  Imagini noi cu Șumudică  și reacția sa indecentă în fața fanilor FCSB: „Să mă suspende!”
Citește și
De la credință la gesturi obsceneVIDEO. Imagini noi cu Șumudică și reacția sa indecentă în fața fanilor FCSB: „Să mă suspende!”
Citește mai mult
De la credință la gesturi obscene VIDEO.  Imagini noi cu Șumudică și reacția sa indecentă în fața fanilor FCSB: „Să mă suspende!”

Șumudică vrea doar circ

Degeaba încearcă Șucu să dea un aer proaspăt clubului dacă pe bancă are un antrenor ale cărui gesturi arată atâta lipsă de bun simț și de respect

Construim arene noi, chemăm copii și femei la stadion. Credem că ne-am civilizat, dar ajungem să privim antrenori care își bagă degetul mijlociu în gură, ca răspuns la ce i se strigă din tribune. Iar la final ar trebui să ne amuzăm când explică foarte candid cum, de fapt, i se lipise o ciungă de măsele.

E prea jos nivelul, așa ceva n-ar trebuie să existe. Dar există și arată că rămânem tot la miștocăreală ieftină și la „dat prin gură” atunci când civilizația ne depășește. Jalnic!

Nu scăpasem de comunism?!

Clipul cu juniorii canotori e și trist, dar și revoltător. Scenele sunt desprinse dintr-o epocă care ar mai trebui găsită doar în cărțile de istorie despre comunism. Ce naivi suntem! Lucrurile nu s-au schimbat. 

Cine e șef peste un Minister, peste banul public, cine are putere și influență trebuie omagiat, adulat, trebuie să i te adresezi ca unui stăpân de sclavi pentru a-i câștiga bunăvoința. 

Așa merg lucrurile în această țară: cine e obedient, cine îngenunchează și slujește, acela va fi răsplătit. Gândirea asta încă persistă la 35 de ani de la căderea unui regim odios, care a ridicat la rang de artă acest mod de funcționare a lucrurilor.

Amintiri din Epoca de Aur

Din păcate, am prins și acele vremuri. Și știu cum e să participi la acest gen de omagiu închinat conducătorului mult iubit. Prin 1988, Ceaușescu urma să aibă o vizită la Râmnicu Vâlcea. Încolonați pe aleile Parcului Zăvoi din oraș, sute de școlari au stat ore bune, cam 7-8, în așteptarea supremului conducător.

Repetiții peste repetiții, până și garoafa roșie din mână trebuia ținută cum spunea tovarășa învățătoare. O acțiune fără sens, o prostie, dar oamenii care se foloseau de copii trebuiau să arate către Partidul Unic că slujesc bine și că i se supun cu totul.

Nu e mare diferență între acea scenă din 1988 și clipul în care niște sportivi juniori stau aliniați și cântă o așa-zisă poezie, în fapt, niște versuri lipsite de orice substanță. Două strofe, ca exemplu:

„Vă iubește toată țara,
Dar noi vă iubim mai mult.
Sunteti pentru noi modelul
Ce pe toate le-a-ntrecut.

Căci pe lângă demnitate
De-a purta pe umeri țara,
Zâmbetul vă e ca floarea,
Ce vă înflorește primăvara.”

Aș râde dacă n-ar fi atât de trist... Nici în pielea părinților acelor sportivi n-aș vrea să fiu și să privesc cum copilul îmi e folosit pentru ca unii să-i arate unui politician cât de mult îl apreciază. Absolut jenant!

Scena, dacă s-ar fi petrecut în Coreea de Nord, ar fi fost o știre pentru publicul din România. Am fi gândit că „am trecut și noi prin așa ceva cu mulți ani înainte, bine că am scăpat“.

Nu, n-am scăpat. Apucăturile unora au rădăcini vechi. Comunismul a fost atât de nociv încât e nevoie probabil de încă 100 de ani să scăpăm de proastele obiceiuri de pe vremea în care tovarășii trebuiau omagiați. Așa că să ne aliniem cu toții, să ne dregem vocile și să începem: 

„La mulți ani, iubită doamnă
A canotajului românesc,
La mulți ani, semnează aicea
Cei ce azi vă prețuiesc.

Vă iubește toată țara,
Dar noi vă iubim mai mult.”

Îmi pare rău că au ajuns să fie luați peste picior tocmai acești copii care s-au născut la 20 de ani de la căderea regimului comunist. Sper să nu se lase descurajați de valurile de răutate din ultima vreme, de atacurile la adresa canotajului românesc. Elisabeta Lipă pentru GOLAZO.ro
Vini Jr. nu a câștigat Balonul de Aur Delegația Realului  a anulat  plecarea la Paris! Anunțul care detonează fotbalul mondial + cine transmite ceremonia
Campionate
16:47
Vini Jr. nu a câștigat Balonul de AurDelegația Realului a anulat plecarea la Paris! Anunțul care detonează fotbalul mondial + cine transmite ceremonia
Citește mai mult
Vini Jr. nu a câștigat Balonul de Aur Delegația Realului a anulat plecarea la Paris! Anunțul care detonează fotbalul mondial + cine transmite ceremonia
Au început negocierile  Dinamo i-a pregătit un nou contract lui  Zeljko Kopic : „Încă trei ani și jumătate”
Liga 1
16:08
Au început negocierile Dinamo i-a pregătit un nou contract lui Zeljko Kopic: „Încă trei ani și jumătate”
Citește mai mult
Au început negocierile Dinamo i-a pregătit un nou contract lui Zeljko Kopic : „Încă trei ani și jumătate”
Cupa României  Programul primei etape din grupe » Ce televiziuni transmit  Dinamo - FCSB  și celelalte partide
Cupa Romaniei
17:09
Cupa României Programul primei etape din grupe » Ce televiziuni transmit Dinamo - FCSB și celelalte partide
Citește mai mult
Cupa României Programul primei etape din grupe » Ce televiziuni transmit Dinamo - FCSB și celelalte partide
Halep, prima reacție  Ce a spus românca după  eliminarea  de la turneul WTA Hong Kong
Tenis
17:06
Halep, prima reacție Ce a spus românca după eliminarea de la turneul WTA Hong Kong
Citește mai mult
Halep, prima reacție  Ce a spus românca după  eliminarea de la turneul WTA Hong Kong
Profită Drăgușin?  „Tricolorul” ar putea prinde  primul „11”  la Tottenham și în Premier League. Jucătorul de care depinde totul
Stranieri
13:53
Profită Drăgușin? „Tricolorul” ar putea prinde primul „11” la Tottenham și în Premier League. Jucătorul de care depinde totul
Citește mai mult
Profită Drăgușin?  „Tricolorul” ar putea prinde primul „11” la Tottenham și în Premier League. Jucătorul de care depinde totul
OMAGIU  VIDEO . De ziua ei, șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, cântată de juniori  ca în comunism
Canotaj
11:35
OMAGIUVIDEO. De ziua ei, șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, cântată de juniori ca în comunism
Citește mai mult
OMAGIU VIDEO . De ziua ei, șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, cântată de juniori  ca în comunism
„Nu a fost nimic!” Șefii Rapidului  închid ochii  la derapajul lui  Șumudică: „Mesteca gumă, avea o lucrare”
Liga 1
12:50
„Nu a fost nimic!”Șefii Rapidului închid ochii la derapajul lui Șumudică: „Mesteca gumă, avea o lucrare”
Citește mai mult
„Nu a fost nimic!” Șefii Rapidului închid ochii la derapajul lui  Șumudică: „Mesteca gumă, avea o lucrare”
Mbappe, ținta ironiilor  Starul lui Real Madrid,  ridiculizat în Qatar  după gestul pripit din El Clasico
Campionate
12:31
Mbappe, ținta ironiilor Starul lui Real Madrid, ridiculizat în Qatar după gestul pripit din El Clasico
Citește mai mult
Mbappe, ținta ironiilor  Starul lui Real Madrid, ridiculizat în Qatar după gestul pripit din El Clasico