„SUA are o armată de avocați”  Sabin Gherdan, avocatul Sabrinei Voinea, lămurește  situația recursului , pentru GOLAZO.ro
Sabrin Gherdan este face parte din echipa de avocați români care vor reprezenta interesele Sabrinei Voinea la Tribunalul Federal Elvețian.

„SUA are o armată de avocați” Sabin Gherdan, avocatul Sabrinei Voinea, lămurește situația recursului, pentru GOLAZO.ro

  • Federația Română de Gimnastică vrea ca și cealaltă româncă din finala de la sol a JO, Sabrina Voinea, să obțină o medalie de bronz
  • Partea americană - Jordan Chiles, USOPC, USAG - și-a angajat deja case de avocați pentru a o reprezenta la recursul de la Tribunalul Federal Elvețian
  • Soluția pe care o vor și americanii în acest litigiu este un Consent award, rezolvare ce s-ar putea stabili la Tribunalul Federal Elvețian.

Scandalul din finala feminină de la sol a Jocurilor Olimpice intră într-o nouă etapă. Cea a recursurilor de la Tribunalul Federal Elvețian.

FRG și Sabrina Voinea au depus unul, care a și fost înregistrat, iar Jordan Chiles va fi următoarea. Pentru cele două gimnaste va continua perioada extrem de tensionată.

Nu renunță la medalie Sabrina Voinea a făcut  apel  la Tribunalul Suprem » Cerința gimnastei
Citește și
Nu renunță la medalieSabrina Voinea a făcut apel la Tribunalul Suprem » Cerința gimnastei
Citește mai mult
Nu renunță la medalie Sabrina Voinea a făcut apel la Tribunalul Suprem » Cerința gimnastei

Singura care stă liniștită este Ana Maria Bărbosu, cel puțin deocamdată, pentru că recursul colegei sale din echipa României nu o afectează. Chiar dacă, așa cum ne spune Sabin Gherdan, avocat în echipa României, va fi soluționat pozitiv.

Sabin Gherdan: „SUA are o armată de avocați”

Americanii au început și ei să adune informații, prin cele nouă entități care lucrează în slujba lor. Termenul limită de depunere a recursurilor la Tribunalul Federal Elvețian este 13 septembrie.

Bună ziua, domnule Gherdan. România va avea aceeași echipă de avocați pentru recursul Sabrinei Voinea la Tribunalul Federal Elvețian precum la TAS (n.r. – Tribunalul Federal Elvețian)?

Vor fi alături de noi persoane care ne-au ajutat, care au ajutat Federația Română de Gimnastică (n.r. - FRG). Mă refer la casa de avocatură Popescu. Deci domnul Octavian Popescu, domnul profesor Gheorghe Buta, ei fiind alături de FRG. Și mai este domnul avocat și coleg Bogdan Foloștină.

Știu că la Tribunalul Federal Elvețian trebuie și un avocat care are drept de practică în Elveția. Doamna Diaconu este cea care întrunește această condiție?

Având în vedere că acum litigiile sunt mai multe și mai complexe, o avem alături de noi și pe doamna Mădălina Diaconu. Este specializată pe dreptul sportului și e un profesionist desăvârșit. Dar și pentru că avem nevoie de un avocat din Elveția ca să poată să ne reprezinte pentru că noi, ceilalți, nu avem drept de practică decât în România. Împreună am depus acel recurs.

Ce înseamnă, mai exact, mai multe litigii?

E recursul nostru, depus în numele FRG și al Sabrinei Voinea, apoi, cel mai probabil, cel al lui Jordan Chiles, după care mai este Comitetul Olimpic și Paralimpic American (n.r. - USOPC), Federația de Gimnastică din America (n.r. – USAG).

Americanii vor depune separat câte un recurs?

Deocamdată nu au făcut-o, dar s-ar putea. Și-au luat avocați. Deci noi ne așteptăm să depună recurs. Fiecare parte din America (n.r. – Jordan Chiles, USOPC și USAG) are o casă de avocatură diferită din Elveția. Deci pe lângă cele trei din Elveția sunt alte trei din America. Deci, din start, vorbim de șase case de avocatură recunoscute la nivel internațional. Iar pe lângă acestea mai sunt trei avocați ce s-au ocupat de procedurile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (n.r. – TAS). Deci în jur de nouă entități diferite care lucrează pentru căile de atac ale americanilor. Adică o armată de avocați la propriu. Noi suntem cinci oameni, ei, o armată.

Sabin Gherdan: „Nu e vorba despre Sabrina versus Ana”

S-a înregistrat dosarul depus ca recurs la decizia din cazul Sabrinei Voinea?

Da, am primit comunicarea oficială din partea Tribunalului Federal Elvețian că l-a primit și l-a înregistrat. Are numărul 438/2024.

Ce va cere echipa de avocați la Tribunalul Federal Elvețian?

Obiectivul nostru declarat este acela de a obține o medalie de bronz pentru Sabrina Voinea. Cum se va ajunge acolo, ține de chestiuni procedurale pe care nu le putem menționa în momentul de față pentru că ne-am face un deserviciu.

Cam cât va dura procesul aici?

Eu cred că până în primăvară, cel puțin. Sunt multe comunicări, se fac în SUA, apoi către cei din Elveția. Poate depune recurs și Jordan Chiles, se va uni procedura. Deci se mai pierde timp și acolo.

Ce se întâmplă dacă acest recurs al FRG și al Sabrinei Voinea este acceptat?

Se va trimite cauza către TAS, se va redeschide și se va menționa ce trebuie să facă Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Vor trimite indicații către ei.

Se anulează decizia TAS, de a-i acorda medalia Anei Maria Bărbosu, și se rejudecă de la zero tot cazul?

Nu, deloc. Se judecă doar ceea ce noi cerem legat de Sabrina Voinea. Nu se anulează integral toată decizia primită deja de la TAS. Ar înseamna ca Ana Maria Bărbosu să piardă medalia. Nu e vorba despre Sabrina versus Ana. Nu se pune problema. Deci doar ceea ce solicităm noi se retrimite spre reanaliza Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Nu se anulează cauza.

Sabin Gherdan: „Se numește consent award

Știți cum privește Ana Maria Bărbosu această acțiune a FRG?

Sincer, nu am vorbit cu ea. Este în vacanță. A trecut prin multe, iar acum e momentul să se bucure. E la curent cu ceea ce se întâmplă. Nu am discutat separat cu ea pentru că nu a fost cazul. Dacă depune Jordan Chiles recurs, atunci îi voi transmite cum stăm. Dar, în momentul de față, se bucură de puțin timp liber.

Există posibilitatea, ca, dacă recursul lui Jordan Chiles să fie favorabil rezolvat de Tribunalul Federal Elvețian, cazul, întors la TAS, să aibă un cu totul alt verdict? Mai ales că s-ar putea să fie un alt panel de arbitri care va rejudeca acest caz.

S-ar putea să fie alt panel de arbitri, dar la fel de bine ar putea fi același. Depinde. Dacă sunt aspecte noi ale cazului, care nu au fost analizate, va fi același panel. Dacă vor rămâne aspecte care au fost deja analizate de panel (n.r. – cel al comisiei Ad-hoc a TAS de la Paris), atunci ar putea fi unul nou. Depinde foarte mult de ceea ce va spune Tribunalul Federal Elvețian în situația în care recursul va fi admis. Dar e cale lungă până acolo. Se pot întâmpla multe până atunci.

La Tribunalul Federal Elvețian se poate ajunge la un consens?

Da, sigur. Se numește consent award și toate gimnastele pot primi medalia de bronz. Partea americană este în continuare de acord cu acordarea a trei medalii. Federația Internațională de Gimnastică s-a opus, la TAS, acestei soluții.

  • Ana Maria Bărbosu a terminat finala de la sol cu a treia nota din concurs, câștigând bronzul olimpic
  • Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime din cauza pășirii afară din spațiul de concurs, terminând pe locul 5 concursul
  • Cecile Landi, antrenoarea lui Jordan Chiles, a depus o contestație, după afișarea clasamentului, pentru sportiva din SUA
  • Supreme Jury i-a acordat o zecime lui Jordan Chiles după ce a revizuit un element din exercițiul acesteia, iar americanca a urcat pe locul 3 al finalei
  • Federația Română de Gimnastică a depus două contestații la comisia Ad-hoc de la Paris a Tribunalului de Arbitraj Sportiv
  • Cea legată de eroarea tehnică făcută în cazul Sabrinei Voinea, din cauza imaginilor văzute din unghiuri nepotrivite de către arbitri, a fost respinsă
  • Cea legată de depășirea timpului regulamentar, de 1 minut, pe care-l avea Cecile Landi pentru a depune verbal inquiry pentru Jordan Chiles, a fost admisă
  • Zecimea primită de Chiles a fost anulată, iar Ana Maria Bărbosu a primit, din nou, medalia de bronz
  • FRG a făcut recurs la decizia TAS din cazul Sabrinei Voinea la Tribunalul Federal Elvețian
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”