Îi costă 2,6 trilioane $!  Saudiții au realizat că proiectul orașului vertical pentru  CM 2034  va fi de 4 ori mai scump +15 foto
Mondialul din 2034: „Neom Stadium”, sus, pe orașul zgârie-nori al Arabiei Saudite

Îi costă 2,6 trilioane $! Saudiții au realizat că proiectul orașului vertical pentru CM 2034 va fi de 4 ori mai scump

  • Arabia Saudită vrea un Mondial nemaivăzut pentru 2034. Dar costurile vor fi uriașe. 
  • Numai Neom-The Line, orașul zgârie-nori cu stadion la peste 350 de metri înălțime, e estimat acum la 2,6 trilioane de dolari. Bugetul inițial era de 655 de miliarde. 
  • Megaproiectul Vision 2030 e deja în centrul mai multor scandaluri internaționale. Cel mai grav: 100.000 de muncitori străini ar fi dispărut de pe șantierul Neom-The Line.

Dacă Mondialul din 2022 a costat Qatarul în total 310 miliarde de dolari, cel din Arabia Saudită, oferit de FIFA Riadului în 2034, va fi mult mai scump. Prețul va fi enorm: trilioane!

„Lagărele germane ale morții”  Banner cu trimitere la  Holocaust , la meciul dintre nemți și polonezi: „Orașul celei mai mari crime”
Citește și
„Lagărele germane ale morții” Banner cu trimitere la Holocaust, la meciul dintre nemți și polonezi: „Orașul celei mai mari crime”
Citește mai mult
„Lagărele germane ale morții”  Banner cu trimitere la Holocaust , la meciul dintre nemți și polonezi: „Orașul celei mai mari crime”

Neom-The Line, orașul zgârie-nori: lung de 2,4 km, înalt de 500 m și lat de 200 m. Cu stadion sus!

Planul Vision 2030, susținut total de Mohammed bin Salman, controversatul prinț moștenitor și prim-ministru saudit, include și investițiile pentru CM. 

Turneu final va fi găzduit pe 15 stadioane (11 noi, patru renovate) în cinci orașe, opt arene fiind în capitală. 

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit Foto: Imago Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit Foto: Imago
Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit Foto: Imago

Dar marele proiect al regatului din Golful Persic e Neom. Sau The Line. orașul lung de 2,4 kilometri, înalt de 500 de metri și lat de numai 200 de metri. Inițial, era prevăzut să aibă 170 km lungime, dar s-au oprit la 2,4 km. 

The Line ar trebui finalizat cel mai târziu în 2032. Un oraș cu 100% energie regenerabilă, în care se va circula cu vehicule fără șofer și lifturi ultrarapide. 

15 stadioane la Mondialul din 2034

Stadionul Prince Mohammed bin Salman (Riad) - 46.979 locuri
Stadionul Prince Mohammed bin Salman (Riad) - 46.979 locuri

Galerie foto (15 imagini)

Stadionul Prince Mohammed bin Salman (Riad) - 46.979 locuri Stadionul Roshn (Riad) - 46.000 locuri Stadionul New Murabba (Riad) - 46.010 locuri Stadionul Prince Faisal (Riad) - 46.865 locuri Stadionul King Saud University (Riad) - 46.319 locuri
+15 Fotografii
labels.photo-gallery

„Vor fi cinci niveluri, cinci coridoare la 30, 150, 250, 350 și 450 de metri deasupra pământului. Transportul va fi extrem de eficient și orizontal, și vertical. Cel vertical va fi asigurat de lifturi de mare viteză situate în centrul orașului, conectând cele cinci niveluri”, au anunțat oficialii de la Riad. 

În partea superioară a orașului, la peste 350 de metri înălțime, va fi amplasat Neom Stadium, arena cu 45.000 de locuri dedicată Mondialului. 

De la 655 de miliarde la 2,6 trilioane de dolari

Problema acestui superoraș al viitorului e costul. Frederic Schneider, un consultant independent asupra tranziției economice a regiunii Golfului după boom-ul petrolului, a dezvăluit pentru The Sun:

„Întregul Vision 2030 a părut nu doar hiperambițios, ci aproape imposibil. Bugetul The Line a fost la început 500 de milioane de lire. Realist, estimarea devine de patru ori mai mare. Numai The Line ar fi două trilioane”. 

Transformate în dolari, sumele ar fi de 655 de miliarde, cât era bugetul inițial, și 2,6 trilioane, unde s-ar putea ajunge!

100.000 de muncitori dispăruți pe șantierul Neom-The Line

Cotidianul britanic a evidențiat și alte probleme-controverse-scandaluri ale planului futurist al lui Mohammed bin Salman. 

  • Drepturile omului, deja încălcate grav de regimul lui Bin Salman, continuă să fie ignorate. Cel puțin 20.000 de membri ai tribului Huwaitat vor fi îndepărtați de pe pământurile lor. „Cei care s-au opus au fost trimiși la închisoare sau executați”. Mesajul unui protestatar: „Neom e construit pe sângele saudit”. 
  • Nu mai puțin de 100.000 de muncitori (cei mai mulți din sudul Asiei sau Africa) ar fi dispărut de pe șantierul Neom-The Line. Nimeni nu știe nimic de ei. Muncitorii sunt angajați prin sistemul Kafala: legați de firme, controlați total de angajatori, putându-se muta cu serviciul sau părăsi Arabia Saudită doar cu acordul acestora. 
  • The Line ar fi trebuit să aibă 1,5 milioane de rezidenți în 2030. În cele din urmă, vor fi doar 300.000. 
  • Specialiștii nu sunt siguri că Vision 2030 va avea succes, că saudiții vor putea avea profit. Nu ar fi exclus ca proiectul să eșueze. 
„Nu este omor”   Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui  Mario Iorgulescu  la 13 ani de închisoare
Diverse
09:50
„Nu este omor” Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare
Citește mai mult
„Nu este omor”  Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare
Rațiu, fulgerul lui Rayo  AS despre internaționalul român: „E o  piesă-cheie , pe radarul cluburilor din Premier, Bundesliga și Serie A”
Stranieri
10:08
Rațiu, fulgerul lui Rayo AS despre internaționalul român: „E o piesă-cheie, pe radarul cluburilor din Premier, Bundesliga și Serie A”
Citește mai mult
Rațiu, fulgerul lui Rayo  AS despre internaționalul român: „E o piesă-cheie , pe radarul cluburilor din Premier, Bundesliga și Serie A”
David Raya, eroul serii   Dublă paradă istorică în remiza cu Atalanta din  Liga Campionilor : „Incredibil”
Liga Campionilor
09:36
David Raya, eroul serii Dublă paradă istorică în remiza cu Atalanta din Liga Campionilor: „Incredibil”
Citește mai mult
David Raya, eroul serii   Dublă paradă istorică în remiza cu Atalanta din  Liga Campionilor : „Incredibil”
CHAMPIONS LEAGUE  S-a terminat etapa #1: Barcelona ia cel mai rapid  „roșu”  din istorie și pierde cu Monaco! Brest, prestație memorabilă
Liga Campionilor
19.09
CHAMPIONS LEAGUE S-a terminat etapa #1: Barcelona ia cel mai rapid „roșu” din istorie și pierde cu Monaco! Brest, prestație memorabilă
Citește mai mult
CHAMPIONS LEAGUE  S-a terminat etapa #1: Barcelona ia cel mai rapid  „roșu” din istorie și pierde cu Monaco! Brest, prestație memorabilă