Istoric Ionela și Marius Cozmiuc pentru GOLAZO.ro despre  decizia de a fi portdrapel +16 foto
Ionela și Marius Cozmiuc vor fi portdrapelul României la JO (FOTO Facebook FRC)

IstoricIonela și Marius Cozmiuc pentru GOLAZO.ro despre decizia de a fi portdrapel

  • Ionela și Marius Cozmiuc sunt prima familie portdrapel din istoria Jocurilor Olimpice
  • Cei doi canotori români pleacă cu mari speranțe la Paris, unde România trimite cea mai numeroasă echipă de canotaj
  • Aurul îl văd ca pe o încununare a tuturor anilor de muncă în canotaj, pentru ambii fiind ultima participare la Jocurile Olimpice

Ionela și Marius Cozmiuc au oferit un interviu pentru GOLAZO.ro în care și-au spus planurile pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Pentru ambii e ultima Olimpiadă, iar cea mai înaltă treaptă a podiumului e văzută drept un vis devenit realitate.

Cei doi sunt portdrapelul României în festivitatea de pe Sena, premieră în istoria Jocurilor Olimpice ca o familie să poarte această distincție, cum e o premieră și ca deschiderea să fie în afara stadionului olimpic.

Marius Cozmiuc: „E un moment istoric”

Ionela, Marius, ne despart câteva zile de plecarea la către Paris. Cu ce gânduri mergem acolo?

I.C.: Într-adevăr duminica viitoare avem zborul spre Paris. Mai este foarte puțin. Mergem foarte optimiști și cu gânduri de victorie. Ne dorim mult acest lucru. Echipa noastră este foarte pregătită și tot ceea ce ne lipsește este un gram de noroc pentru a face un concurs foarte bun.

M.C.: Suntem foarte nerăbdători fiindcă am început foarte bine cu toții. Și de abia așteptăm să dăm acolo tot ceea ce putem noi mai bun.

Canotajul vine cu o delegație foarte mare, cea mai numeroasă din tot lotul deplasata. Ce înseamnă asta pentru voi, sunteți ca o familie?

I.C.: Nu numai că este cea mai numeroasă delegație din lotul României, este cea numeroasă delegație din lume la canotaj. Am calificat cei mai mulți sportivi din lume și asta spune foarte multe. Ne bucurăm foarte mult că suntem așa de mulți care vom reprezenta țara. Sunt sigură că o vom face cât mai bine și cu mândrie.

Va fi un moment special cu voi pe Sena. Ce înseamnă pentru voi că veți fi portdrapel?

M.C.: Suntem foarte mândri și foarte bucuroși. Va fi un plus de motivație pentru noi acest lucru. Ne bucurăm că vom fi la deschidere și vom duce steagul întregii echipe cât mai sus. E un moment istoric. Nu cred că a fost vreodată o familie să fie portdrapelul unei țări.

I.C: Iată că România dă startul și suntem prima familie din istoria olimpismului care duce drapelul la Jocurile Olimpice. Practicăm același sport și rezultatele noastre stau la baza acestui sport. Ne bucurăm cu atât mai mult că de-a lungul timpului am făcut performanță în familie. În canotaj mai sunt și alte familii care au rezultate foarte bune.

Galerie foto (16 imagini)

federatie_canotaj_romania_prezentare (1).jpg federatie_canotaj_romania_prezentare (2).jpg federatie_canotaj_romania_prezentare (3).jpg federatie_canotaj_romania_prezentare (4).jpg federatie_canotaj_romania_prezentare (5).jpg
+16 Fotografii
labels.photo-gallery

„E numai mușchi și voință”. Îți mai aduci aminte expresia asta?

I.C.: Da, doamna Lipă a spus-o. Sunt mai mult de atât. Mușchii sunt mai puțini pentru practic categoria ușoară și trebuie să stau la o anumită greutate, însă cred că ceea ce m-a condus pe mine în canotaj este inima. Am făcut acest sport cu tot dragul și cu toată inima. Acest lucru s-a văzut.

Ionela Cozmiuc: „Țintim spre cea mai strălucitoare medalie”

Ce obiective aveți?

M.C: Îmi doresc cea mai strălucitoare medalie și voi face tot posibilul să o obțin. Am muncit bine și sunt încrezător. Îmi doresc doar să mă distrez acolo (Marius).

I.C: Țintim spre cea mai strălucitoare medalie. Timpii de acasă sunt foarte buni și pregătirea este una excepțională. Trebuie ca tot ceea ce am făcut acasă, să lăsăm pe pista de concurs și cred că va fi bine.

Cât de diferită e Olimpiada față de Campionatul European?

I.C: Ca și competitivitate nu e diferită pentru că sunt aceiași adversari. Îi întâlnim și la Mondiale și la Jocuri. Cred că prin simpla denumire a acestui concurs ”Jocurile Olimpice” și că se întâmplă la patru ani vine ca o greutate. Rezultatele vor fi foarte mult influențate de factori. Mă refer aici și la factorul psihologic. Noi stăm bine la acest capitol și nu cred că vom avea probleme.

Marius, mai sunt emoții?

M.C.: Nu! Sunt mici emoții. Acum știu să gestionez și emoțiile și presiunea. Am experiența a trei Olimpiade. Pentru mine este a patra și mă voi duce foarte relaxat.

Bucovinencele „nebune și sadice”, cum spuneai tu, s-au reunit. Cum va fi din nou cu Gianina?

I.C.: Va fi foarte bine. De când ne-am reunit, barca noastră zboară pe apă. Nu spunem doar noi asta, ci toată lumea care ne privește și ne știa și înainte de despărțire. Acum am revenit în aceeași formulă. Cred că maturitatea acumulată și că ne aflăm amândouă la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, în componență cu această probă, ne va ajuta să urcăm pe podiumul olimpic.

Ce ar însemna un aur?

I.C.: Atât de mult încât nu pot să-l descriu în cuvinte.

Și pentru tine, Marius?

M.C.: Încununarea tuturor anilor pe care i-am avut în acest sport. Pentru noi va fi și ultima olimpiadă și vrem să ne retragem într-un mod cât mai glorios.

* Articol pus în mișcare de Petrom, sponsor principal al Federației Române de Canotaj. Petrom susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță"

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”