„Mi-a schimbat viața”  Nadia  Comăneci, interviu pentru Gazzetta dello Sport +8 foto
Nadia Comăneci, pe vremea când uluia planeta cu exercițiile ei Foto: Imago

„Mi-a schimbat viața”Nadia Comăneci, interviu pentru Gazzetta dello Sport

  • Nadia Comăneci, 62 de ani astăzi, a vorbit despre acel 10 de la Montreal: „Mi-a schimbat viața și a schimbat gimnastica”. 
  • Ce îi place acum și i-ar fi plăcut să fie când concura ea: muzica. „Pe vremea mea, era liniște în competiții. Dacă m-aș naște din nou, aș testa solul cu muzică”. 
  • Nadia a dezvăluit că soțul ei, fostul gimnast Bart Conner, a trăit în concurs vertijurile suferite de Simone Biles la Jocurile de la Tokyo: „Mi-a povestit că erau înspăimântătoare. Îi transpiră palmele când își amintește”.

Nadia intra în istoria sportului mondial pe 18 iulie 1976, la Montreal, cu primul 10 primit de o gimnastă la Jocurile Olimpice. Nici organizatorii nu erau pregătiți, pe tabela Omega apărând nota 1.00.

Uitată de toți Fosta mare gimnastă Ecaterina Szabo spune că a mers la JO 2024 pe propriile puteri: „M-am trezit fără bilet sau acreditare.  Este dureros ”
Citește și
Uitată de toțiFosta mare gimnastă Ecaterina Szabo spune că a mers la JO 2024 pe propriile puteri: „M-am trezit fără bilet sau acreditare. Este dureros
Citește mai mult
Uitată de toți Fosta mare gimnastă Ecaterina Szabo spune că a mers la JO 2024 pe propriile puteri: „M-am trezit fără bilet sau acreditare. Este dureros ”

Simbolul invitat peste tot

De atunci, numele Nadia Comăneci a devenit un simbol mondial al gimnasticii, al sportului, iar ea a fost invitată mereu la Olimpiadă și după ce s-a retras. 

La fel, acum, la Paris 2024. A fost una dintre legendele care au purtat flacăra olimpică la deschiderea Jocurilor, în aceeași șalupă pe Sena cu Serena Williams, Carl Lewis și Rafa Nadal.

Nadia, la deschiderea Jocurilor Foto: Imago Nadia, la deschiderea Jocurilor Foto: Imago
Nadia, la deschiderea Jocurilor Foto: Imago

A fost văzută la concursul de gimnastică, chipul său atrăgând presa din întreaga lume. 

Gazzetta dello Sport a publicat vineri un interviu cu marea campioană, începând de la faimosul 10. 

A fost o surpriză extraordinară. Tony Estanguet m-a sunat cu o săptămână înainte pentru a mă invita la deschidere. O experiență minunată… Și foarte udă. Ca un film de care ne vom aminti toată viața. Gimnastica m-a ajutat să-mi păstrez ecnilibrul pe barcă Nadia Comăneci, pentru Gazzetta dello Sport

„Momentul în care micuța Nadia a schimbat gimnastica”

Nadia, 62 de ani astăzi, a folosit cuvântul „schimbat” de două ori. Transformarea esențială a ei și a gimnasticii. 

„Acea notă m-a surprins și pe mine, mi-a schimbat viața. Aveam doar 14 ani, nu mă așteptam și nici nu intrasem în concurs cu acest gând”, a declarat ea Gazzettei. 

Olimpiada de vis: Montreal 1976

Nadia Comăneci și nota care a uimit lumea în iulie 1976. Un 10 care a dat peste cap tabela Fotografii: Imago
Nadia Comăneci și nota care a uimit lumea în iulie 1976. Un 10 care a dat peste cap tabela Fotografii: Imago

Galerie foto (8 imagini)

Nadia Comăneci și nota care a uimit lumea în iulie 1976. Un 10 care a dat peste cap tabela Fotografii: Imago Nadia, la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 Nadia, la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 Nadia, la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 Nadia, la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976
+8 Fotografii
labels.photo-gallery

A mai spus ceva important: „Când văd cele cinci cercuri olimpice, mă întorc la momentul în care micuța Nadia a schimbat gimnastica”. 

„Era liniște când concuram. Dacă m-aș naște din nou, aș testa solul cu muzică”

Întrebată cum i se pare gimnastica actuală față de cea din anii ‘70, ea a răspuns: „Sunt tot mai multe elemente acrobatice, spectaculoase. Sportul evoluează, totuși baza gimnasticii e aceeași: antrenament, multă muncă și insistența de a reface mișcările de mii de ori pentru a atinge perfecțiunea”, a afirmat Nadia.

5 medalii olimpice de aur
are Nadia Comăneci (3 la Montreal 1976, două la Moscova 1980). A mai obținut trei medalii de argint (una la Montreal, două la Moscova) și una de bronz (Montreal)

I-ar fi plăcut să fi avut ceva de acum pe vremea ei: muzica la sol. „Dacă m-aș naște din nou, m-aș întoarce la gimnastică pentru a testa solul cu muzică. Când concuram eu era liniște, azi e mai plăcut”. 

„Pe vremea mea nu puteai vorbi, dar presiunea concursului ne-a afectat pe toți”

Federica Cocchi, jurnalista Gazzettei, a vrut să afle părerea Nadiei despre dezorientarea, vertijul suferit de Simone Biles la Jocurile Olimpice precedente, Tokyo 2020, afecțiune detaliată de faimoasa gimnastă americană în documentarul „În ascensiune”. Dezorientarea și sănătatea mintală în sport. 

Pe vremea mea nu puteai vorbi, dar presiunea concursului, a rezultatului, ne-a afectat pe toți. Acum, presa, rețelele sociale și sponsorii amplifică totul. Multe gimnaste au suferit din cauza vertijurilor, precum Simone la Tokyo, însă puține au povestit ce li s-a întâmplat Nadia Comăneci

A dezvăluit că soțul ei, Bart Conner, fostul gimnast american cu care s-a căsătorit în 1996, a trăit asemenea clipe în care și-a pierdut orientarea. 

„Mi-a povestit că erau înspăimântătoare. Și astăzi vorbește cu dificultate despre acele momente. Îi transpiră palmele când vorbește”.

O apreciază pe Biles pentru că a depășit suferința, revenind în vârful gimnasticii olimpice. „Unii nu-și revin niciodată, alții învață să trăiască astfel. Simone reușește ceva incredibil. Dacă nu treci peste suferință, îți poate face mult rău”. 

„Le cer să discute despre problemele lor. Doar astfel le depășești”

Ziarista italiană a fost curioasă să afle lecția pe care le-o dă tinerilor de la academia ei și a lui Bart Conner.

„Le cer să discute cu noi despre problemele lor. Nu formăm superbărbați sau superfemei. Toți am avut dificultăți și nu poți să le depășești decât dacă vorbești despre ele, având încredere în oamenii care-ți sunt aproape”, a răspuns Nadia. 

Sfatul său: „Aveți încredere în cei ce vă sunt alături. Dacă nu vrei să faci acrobații într-o zi, faci cardio, e în regulă. Față de perioada când concuram eu, azi văd multă concentrare, răbdare, cunoștințe. Îmi place”.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”