„Învățai să taci” Simone Biles, „regina” gimnasticii, și alte foste sportive atacă dur  sistemul soților Karolyi +6 foto
Simone Biles, campioană olimpică la Paris Foto: Imago

„Învățai să taci”Simone Biles, „regina” gimnasticii, și alte foste sportive atacă dur sistemul soților Karolyi

  • Simone Biles, 27 de ani, al 6-lea aur olimpic, al doilea la individual compus, și-a amintit clipele dificile prin care a trecut de-a lungul timpului.
  • Și ea, și alte gimnaste au criticat în documentarul „Simone Biles în ascensiune” modul cum s-au purtat Marta și Bela Karolyi față de sportive când coordonau lotul american în anii 1990-2010.
  • Biles a spus: „Mi-am estompat personalitatea”. Betty Okino, o fostă gimnastă: „Îți forțau corpul, mintea și vedeau dacă cedezi”. Au îndreptat atenția spre soții Karolyi și în „Cazul Nassar”, doctorul care a abuzat gimnastele două decenii.

Simone Biles tocmai a cucerit a 6-a medalie olimpică de aur, a doua la individual compus, după Rio 2016, și tot a doua la Paris 2024, după cea de la echipe.

„Corect și curat” Acuzat că a trișat, Pan Zhanle a explicat cum  a spulberat  recordul mondial la 100m liber
Citește și
„Corect și curat”Acuzat că a trișat, Pan Zhanle a explicat cum a spulberat recordul mondial la 100m liber
Citește mai mult
„Corect și curat” Acuzat că a trișat, Pan Zhanle a explicat cum a spulberat recordul mondial la 100m liber

Gimnasta americană, 27 de ani, 1,42 m, e una dintre cele mai valoroase sportive ale istoriei. Dar ea a suferit mult, a trecut prin clipe dificile, extrem de dificile, prezentate în documentarul „Simone Biles în ascensiune”, apărut la Netflix. 

29 de medalii de aur
are Simone Biles la Jocurile Olimpice (6) și Campionatele Mondiale (23)

„Dezorientare la Tokyo. Creierul și corpul nu mai comunică”

Și-a amintit în primul rând afecțiunea de la precedentele Jocuri Olimpice, Tokyo 2020. 

A abandonat după o săritură ratată din cauza dezorientării. Părea complet pierdută în timpul exercițiului.

Cursă spre medalia de aur

Simone Biles, la bârnă
Simone Biles, la bârnă

Galerie foto (6 imagini)

Simone Biles, cu medalia de aur Fotografii: Imago Simone Biles, la sol Simone Biles, la bârnă Simone Biles, la paralele Simone Biles, la sărituri
+6 Fotografii
labels.photo-gallery

„În asemenea momente, creierul și corpul nu mai comunică. Corpul vrea să facă una, iar creierul, alta. Sportivul simte că pierde controlul”, a explicat Aimee Boorman, fostă antrenoare a lui Simone. 

Betty Okino, bronz la JO 1992, a conchis cu cel mai sumbru scenariu: „Ai putea muri”. 

Cum a forțat-o Bela Karolyi pe Kerri Strug să sară accidentată pentru aurul olimpic

Filmul se întoarce în timp, la Olimpiada de la Atlanta 1996. Și leagă totul de Bela și Marta Karolyi, foștii antrenori ai Nadiei Comăneci, care au pregătit mult timp naționala Statelor Unite. 

Un exemplu al chinului la care erau supuse gimnastele în trecut: Kerri Strug, accidentată după prima săritură, a sărit încă o dată cu glezna rănită, oferind aurul echipei SUA. 

Bela Karolyi, purtând-o în brațe pe Kerri Strug, la JO 2024 Foto: Imago Bela Karolyi, purtând-o în brațe pe Kerri Strug, la JO 2024 Foto: Imago
Bela Karolyi, purtând-o în brațe pe Kerri Strug, la JO 2024 Foto: Imago

Bela Karolyi i-a strigat lui Strug: „Poți s-o faci!”. Ea a sărit, agravându-și leziunea. Apoi, antrenorul a luat-o în brațe pentru a o duce pe podiumul de premiere. 

Comentariul lui Biles: „Când te uiți, îți zici: «Ce tare! Bravo, fată!». Multe am concurat accidentate fiind, dar privesc altfel situația acum”.

Nu e nevoie să controlezi, să domini și să subminezi umanitatea gimnastei pentru succes Onnie Willis Rogers, psiholog, fostă gimnastă

După abandonul de la Tokyo, Simone a fost ținta bullyingului în America. A fost numită lașă, învinsă și i s-a spus: ”Nu puteai fi precum Kerri Strug?”.

„Îți forțau trupul, mintea și vedeau dacă cedezi”

Biles nu a uitat primul cantonament la ranch-ul lui Bela Karolyi. Marta era atunci coordonatoarea lotului de gimnastică. „Îmi place să mă distrez făcând gimnastică. Acel cantonament n-a mai fost la fel”. 

Știa că „de ei depind carierele noastre. Nu puteam ajunge singure la lotul național și olimpic”.

Concluzia ei: „A trebuit să-mi estompez personalitatea”. 

Nu a fost singura care a analizat în documentar ce s-a întâmplat în perioada când soții Karolyi coordonau gimnastica americană.

„Au schimbat sistemul, dar cu un preț foarte mare pentru gimnaste”, a afirmat Alice Park, jurnalistă la Time. 

Dominique Dawes, campioană olimpică în 1996: „Erau considerați eroii și salvatorii gimnasticii americane”.

Betty Okino a completat: „Reprezentau standardul de excelență. Veneau din România, unde fuseseră antrenorii Nadiei. Dar aveau o metodă învechită. Îți forțau trupul, mintea și vedeau dacă cedezi”. 

„Era foarte milităresc. Nu prea puteai zice multe. Nu puteai avea păreri”

Biles și-a amintit: „Nu mi-a ieșit o săritură. Am făcut un mic pas în față. Mi-au zis că n-am valoare pentru echipă”.

Psihologul Willis Rogers a precizat că „părinții nu aveau voie să fie prezenți. Trebuia să ai încredere completă în ce făceau ei”. 

Marta și Bela Karolyi, la lotul american Foto: Imago Marta și Bela Karolyi, la lotul american Foto: Imago
Marta și Bela Karolyi, la lotul american Foto: Imago

Okino a evidențiat: „N-aveai un cuvânt de spus despre cum te simțeai”. Cum era pregătirea în cantonament? „Era foarte milităresc. Nu prea puteai zice multe. Nu puteai avea păreri. Învățai să taci”, a adăugat Okino. 

Intensitatea, durerea, furia, negativismul, de-asta era nevoie. Doar așa puteam domina. Cu atâta toxicitate și datorită spațiului oferit de US Gymnastics, s-a creat terenul propice cuiva care să exploateze o poziție de putere Comentariu în documentarul „Simone Biles în ascensiune”

„Medicul ne abuza și credeam că e tratament”. Atenția îndreptată spre Karolyi

S-a făcut legătura cu „Cazul Larry Nassar”. Doctorul naționalei americane de gimnastică timp de 19 ani, condamnat la 40-175 de ani de închisoare (minimum 40 de ani, maximum 175; o sentință pe care judecătorii o pot lua în SUA) pentru abuz sexual: 265 de victime printre tinerele gimnaste. Biles a depus și ea mărturie la proces. 

„La început, când totul a ieșit la iveală, am simțit că am fost atât de naivă în acei ani, crezând că e normal. Medicul ne abuza și credeam că e tratament medical”, a afirmat ea în film. 

„Eram copii, nimeni nu ne-a zis ce este abuzul sexual. Am realizat că nu fusese vina mea, ci a mediului din gimnastică și a celor care l-au mușamalizat”.
Atenția s-a îndreptat și spre soții Karolyi. „Sportivele olimpice spun că Nassar le-a abuzat la ranchul din Texas al lui Bela și Marta Karolyi”, s-a comentat în documentar. 

Comentariul a continuat: „Dacă în toți acești ani un adult ar fi ascultat și ar fi avut curajul și caracterul să ia atitudine, această tragedie ar fi putut fi evitată”.

Gimnastica americană promova o cultură care punea banii și medaliile pe primul loc. Aceasta este probabil cea mai întunecată pată din istoria olimpică a SUA Comentariu în documentarul „Simone Biles în ascensiune”

„Plângea și am plâns împreună. Știam despre ce voia să vorbească”

Biles povestește cum și-a sunat mama pe autostradă. Era la volan și a oprit la marginea drumului. 

Mama ei redă acele clipe teribile: „Era de necontrolat. Nu a spus nimic. Plângea și am plâns împreună. Știam despre ce voia să vorbească, nu a trebuit să-mi zică nimic”. 

Simone nu se putea desprinde de acea dramă, traumă: „Numai la asta mă gândeam. Parcă-mi scria «supraviețuitoare» pe frunte. Lumea nu realizează că e atât de obositor mental să vorbești despre suferința ta”.

Mesajul ei final pentru cei care coordonau gimnastica, inclusiv pentru Bela și Marta Karolyi: „Aveați o singură misiune, trebuia doar să ne protejați și nu ați făcut asta”. 

TELEVIZARE România - Lituania   Cine transmite  revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Nationala
08.09
TELEVIZARE România - Lituania Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește mai mult
TELEVIZARE România - Lituania  Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Dennis Man Anunț din Italia:  Lyon și Ajax  ar fi cu ochii pe internaționalul român
Stranieri
08.09
Dennis ManAnunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Citește mai mult
Dennis Man Anunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Azi,  Lucescu a răpus Steaua!  Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani  oprea dominația fantastică  a rivalei de o viață
Liga 1
09:00
Azi, Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Citește mai mult
Azi,  Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de  „dopingul legal”  din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Tenis
08.09
Fără excepțiiIon Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Citește mai mult
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner