Cristian Geambașu   Imaginați-vă  ce a ieșit
Cristian Geambașu

Cristian Geambașu Imaginați-vă ce a ieșit

  • Un comentator polonez de sport a spus despre Imagine că oferă o perspectivă comunistă. Și a fost pedepsit.

Przemyslaw Babiarz lucra până acum câteva zile la TVP, postul public de televiziune polonez. Lucra până acum câteva zile, când a fost suspendat pentru o remarcă legată de melodia „Imagine” a lui John Lennon, unul dintre fundalurile sonore ale ceremoniei de deschidere de la Jocurilor Olimpice.

Așa cum precizează G4Media.ro, care a dezvoltat știrea, Babiarz este un comentator celebru de sport în Polonia, apreciat în egală măsură de public, dar și de oamenii de specialitate. Pentru iubitorii sportului de o anumită vârstă, Babiarz este astăzi în Polonia ce era în trecut Cristian Țopescu în România.

Odinioară ar fi fost decorat

„O viziune comunistă” a fost remarca lui Babiarz despre versurile faimoasei piese „Imagine” a lui Lennon, una care la 53 de ani de la lansare continuă să figureze în topul Billboard, referința absolută în materie.

De neiertat observația jurnalistului polonez potrivit modei timpurilor noastre. Interesant, pentru o astfel de părere, în urmă cu 50 de ani comentatorul ar fi fost decorat de Congresul SUA și de toate cancelariile occidentale.

Lucrurile s-au schimbat cu trecerea anilor, comunismul nu mai este ciuma roșie, ba dimpotrivă începe să fie din nou la modă printre mulți intelectuali milionari care, ce să vezi, nu își împart averile cu săracii și văd în ateismul promovat de reiterata doctrină comunistă o formă superioară de înțelegere a lumii și a universului.

Protestul

Aproximativ 150 de jurnaliști și sportivi polonezi au protestat public, cerând repunerea în drepturi a „unuia dintre cei mai buni crainici sportivi din Polonia”, al cărui comentariu, chiar și după ani, încă face pielea de găină și stârnește emoții”.

Przemyslaw Babiarz (foto: Imago) Przemyslaw Babiarz (foto: Imago)
Przemyslaw Babiarz (foto: Imago)

„Fiecare are propriile opinii. Przemysław Babiarz le are și el pe ale sale. Nu trebuie să fii de acord cu toată lumea. Cu toate acestea, este bine să ai o opinie. De asemenea, este bine să ai respect pentru faptul că cineva gândește diferit”, au adăugat aceștia.

Concis și frumos. Opinie neechivocă venită nu doar din partea colegilor în mod natural solidari, ci și dinspre sportivi. Mă îndoiesc că Biarz nu a comentat toată viața lui decât elogios concursurile și sportivii, sunt sigur că a și criticat. Dar atunci când  îți faci meseria cu pasiune, competență și suflet ești răsplătit cu astfel de gesturi. Se vorbește acolo despre emoție, despre pielea găinii. Câți pot transporta emoțional publicul până acolo? 

Ce zice șeful

Delictul de opinie rămâne motivul pentru care a fost suspendat Babiarz. A spune ce gândești, fie și într-un mod perfect neutru, a ajuns un lux. Reacția șefului TVP Sport, numitul Jakub Kwiatkowski - „sportul ar trebui să fie liber de politică”, în timp ce el (n.r. - Babiarz) a trădat misiunea încredințată nouă la televiziunea publică - o confirmă cu o înșiruire de clișee de propagandist marxist-leninist. 

În țara lui Lech Walesa

Carevasăzică, a spune ce a spus Babiarz despre „Imagine”, că „este un apel pentru o lume fără Rai, națiuni, religii, și care este o viziune a acestei păci pe care toată lumea ar trebui să o îmbrățișeze, care este o viziune a comunismului, din păcate”, ar fi un motiv temeinic pentru a fi suspendat. Și știți unde se întâmplă asta? Fix în Polonia, țara care a zdruncinat prima comunismul prin sindicatul Solidarnosc, electricianul Lech Walesa și Papa Ioan Paul al II-lea. Terifiantă ironie!

John Lennon împreună cu iubita lui japoneză Ono Yoko au compus și au scris „Imagine” în 1971. Fostul lider Beatles se separase de trupă și trăia deja la New York, unde urma să fie asasinat 9 ani mai tărziu. Lennon se îmbogățise din muzică, iar la ora respectivă levita pe acoperișul lumii ajutat de marijuana, hașiș și alte plante binefăcătoare, împărtășind lumii ideile sale utopic pacifiste și comuniste.

Acolo, la ei, în așa-numitul Occident putred, era o lume cu adevărat liberă, în care nu te certa nimeni și nu te dădea nimeni afară din serviciu pentru ce spuneai și ce gândeai. Printre altele, era voie chiar să afirmi că ai o credință religioasă fără să fii privit ca un gândac negânditor. 

En passant par la Lorraine, ați observat cât de puțină lume bună a îndrăznit să comenteze episodul Cina Cea de Taină a la francaise de la ceremonia de vineri? Nu-i trist că doar personaje caricaturale gen Donald Trump afișează (din interes pur electoral) o părere despre sceneta încropită pe Sena?

Ar fi fost un subiect de discuție serioasă, pro sau contra, poate chiar mai interesantă decât faptul că la înot nu se bat recorduri mondiale din cauza adâncimii insuficiente a bazinului și că magnifica Franța la handbal băieți arată ca o sperietoare de ciori cu Nicola Karabatici în vârful prăjinii. 

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”