România și Grecia în finala turneului de  baschet U18  de la Cluj

România și Greciaîn finala turneului de baschet U18 de la Cluj

  • Ieri s-au jucat 4 meciuri la turneul Mastercard Rising Star
  • Rezultate: România - Kosovo 74-72, Grecia - Bulgaria 64-59, Grecia - Kosovo 70-59 și Bulgaria - România 71-68.
  • Finalele sunt azi, în sala "Horia Demian" din Cluj.

*Articol scris de David Istrate (Cluj)

În Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, învinsele partidelor de ieri, Grecia și Kosovo, au încercat să treacă peste înfrângerile la un punct și să obțină prima victorie la această competiție.

Ziua a doua a turneului Mastercard Rising Stars, la care participă naționale de juniori din patru țări (România, Bulgaria, Grecia, Kosovo), a început cu duelul dintre Grecia și Bulgaria.

Primele minute au fost controlate de către bulgari, însă apoi grecii au jucat din ce în ce mai bine și, conduși de Stratos Papastravrou, Konstantinos Pilitshs și Thanasis Pavlopoulos, au încheiat primul sfert în avantaj: 14-8.

Elevii lui Stoyo Cholakov au avut o perioadă mai bună pe finalul actului secund dar Dimitris Papageorgiou a marcat o triplă în ultimele secunde, care a lovit în moralul adversarilor, ducând scorul la 31-19.

Scenariul acesta s-a repetat și după revenirea de la vestiare. De fiecare dată când bulgarii reușeau să reducă din deficit, grecii răspundeau și arătau că sunt în controlul partidei. Prin urmare, înaintea actului decisiv, baschetbaliștii lui Ioannis Kalabokis conduceau cu 47 la 41.

Elenii s-au distanțat pe parcursul ultimelor zece minute la o diferență de peste zece puncte și părea că vor avea parte de un final fără emoții. Însă adversarii au revenit în ultimele minute și s-au apropiat la un singur punct, având chiar o ocazie bună de a prelua conducerea. Schema lui Cholakov nu a ieșit, iar Grecia s-a impus cu 64 la 59.

Zece din cei doisprezece jucători ai Greciei au reușit să marcheze, lider fiind Stratos Papastravrou, cu 19 puncte și 6 recuperări. De partea cealaltă, pentru Bulgaria, s-au remarcat Kristiyan Vasilev (12 puncte, 8 recuperări) și Teodor Trifonov (11 puncte, 7 pase decisive).

Revenire de la -10 pentru România în disputa cu Kosovo

Următorul meci al zilei a fost cel dintre România și Kosovo, grupări care au obținut victorii la limită în fața Greciei și Bulgariei. Oaspeții au părut a avea o viteză în plus în debutul partidei, fiind eficienți în ofensivă și agresivi în defensivă. În schimb, gazdele nu s-au folosit de faulturile pe care le aveau la dispoziție și au mizat mult pe acțiuni individuale în locul unui joc colectiv.

Denis Bădălău a înscris două coșuri de trei puncte pe finalul actului inaugural, însă Kosovo conducea cu 25 la 17.

Intensitatea tricolorilor nu a fost cea dorită nici în sfertul al doilea, astfel că alb-albaștrii au continuat să domine lupta la recuperare. Fiind cu doi ani mai mari decât adversarii lor, kosovarii au arătat maturitate în joc, punctând din mai multe poziții, și au câștigat prima repriză cu 43 la 33.

Jucătorii lui Cătălin Ștefănescu au început în forță sfertul al treilea, remarcându-se Bădălău, Melvin Dubuc, Mihnea Vlaicu și Adrian Sandor. Deciziile luate în atac au fost mult mai bune, iar România s-a apropiat la un punct de adversari, 46-45. Până la urmă, secvența s-a încheiat cu scorul de 61 la 56 pentru Kosovo, însă partida fusese relansată.

Balcanicii au mai rezistat câteva minute, menținând o diferență de două posesii, dar apoi conaționalii noștri și-au început ultimul asalt și au întors rezultatul. Dubuc, Akos Szentkuti și David Orbulescu au adus egalarea, iar Bădălău a marcat coșul victoriei, 74-72, după o pasă primită de la Orbulescu.

Juniorul Olimpiei Milano a terminat cu 15 puncte și 8 recuperări, în timp ce Akos Szentkuti, Melvin Dubuc și Mihnea Vlaicu au înscris câte 13 puncte. În schimb, pentru Kosovo au avut prestații solide Eliot Peci (13 puncte, 4 recuperări), Olsi Kurtaj (13 puncte) și căpitanul Jon Ismajli (10 puncte, 4 recuperări).

Grecia, două din două în ziua secundă a turneului

La mai puțin de trei ore după terminarea confruntării cu România, echipa din Kosovo a revenit pe parchetul sălii „Horia Demian” pentru o încleștare cu Grecia. În primul sfert, cele două formații au mers cap la cap, părând a nu fi influențate de oboseală. Fiecare grupare a marcat câte 16 puncte, oferind un joc spectaculos pe alocuri.

Însă, începând cu secvența secundă, prospețimea elenilor și-a spus cuvântul, iar aceștia au preluat controlul asupra disputei. Conduși de Nikolaos Sermpezis, Grecia și-a adjudecat sfertul al doilea cu 27 la 13 și conducea, la pauză, cu 43 la 29.

La vestiare, baschetbaliștii lui Dritero Sefaja și-au regăsit energia pierdută și au realizat un parțial de 14-4, reușind să se apropie la două posesii de adversari. Time-out-ul lui Ioannis Kalabokis nu a avut efectul scontat, iar sfertul al treilea s-a încheiat cu scorul de 50 la 45 pentru Grecia.

Situația s-a schimbat total în ultimul act, când kosovarii nu au mai ținut pasul cu adversarii, aceștia desprinzându-se decisiv. Scorul a căpătat proporții, iar Grecia și-a asigurat a doua victorie a turneului și, implicit, calificarea în finală: 70-59.

Căpitanul Nikolaos Sempezis (15 puncte, 6 recuperări) a fost cel mai bun jucător al învingătoarei, urmat de Dimitrios Ntapsis (14 puncte, 8 recuperări) și de Stratos Papastravrou (10 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive). De partea cealaltă, singurul baschetbalist în double-figures a fost Jon Ukaj (11 puncte, 4 recuperări).

Fără Bădălău și Szentkuti, România a pierdut la 3 puncte disputa cu Bulgaria

Având în vedere că România era deja calificată în finala turneului, Cătălin Ștefănescu a decis să îi lase în afara lotului pe Denis Bădălău și Akos Szentkuti, jucători ce au avut contribuții importante în succesul cu Kosovo. Primul sfert a fost unul bun pentru România (21-14), care a avut nu mai puțin de șapte marcatori, lideri fiind Codruț Dinu (5 puncte) și Eduard Rantz (4 puncte).

În secvența secundă, tricolorii au continuat să fie eficienți în ofensivă, luând decizii foarte bune în acțiunile de 1 la 1. Bulgarii au încercat să revină, însă baschetbaliștii noștri au gestionat bine momentele dificile și, la pauză, conduceau la două posesii: 43-37.

Petru Voiculescu și David Orbulescu au condus echipa națională după revenirea de la vestiare, iar diferența de pe tabelă a crescut la peste zece puncte. Elevii lui Ștefănescu au jucat cu multă dezinvoltură și Liviu Anton a „trezit” suporterii prezenți în sală cu un slam-dunk spectaculos. Drept consecință, înaintea secvenței finale, scorul era 61 la 49 pentru România.

În ultimele zece minute, garnitura secundă a tricolorilor a primit mai multe minute, iar adversarii noștri au profitat de acest lucru, reușind să egaleze la 68, cu trei minute rămase din meci. Jucătorii României nu au mai avut inspirație în atac, iar Bulgaria a revenit, câștigând cu 71 la 68.

Codruț Dinu (11 puncte, 3 recuperări) și Mihnea Vlaicu (11 puncte, 5 recuperări) au fost cei mai buni marcatori ai naționalei noastre. În schimb, Teodor Trifonov (12 puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive), Stanislav Hinkov (10 puncte, 3 recuperări) și Ivan Dimitrov (10 puncte, 5 recuperări) au fost principalii artizani ai victoriei Bulgariei.

Turneul Mastercard Rising Stars se încheie joi, 20 iunie, cu cele două finale:

  • Finala mică: Bulgaria vs. Kosovo – ora 13:00
  • Finala mare: România vs. Grecia – ora 15:30
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
EURO 2024
29.06
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Citește mai mult
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Dinamo - Domzale 4-3  Gol superb Cîrjan și  „triplă”  a lui Abdallah
Liga 1
29.06
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
Citește mai mult
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Special
29.06
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Citește mai mult
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Bilete  FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Nationala
28.06
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Citește mai mult
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA