REPORTAJ Bun venit în Wurzburg, casa României la Euro 2024 și unde vinul e vedeta, nu berea

  • GOLAZO.ro a făcut un tur al orașului Wurzburg, locul unde este cazată naționala la acest turneu final.
  • Oraș studențesc, plin de universități, Wurzburg e unul dintre puținele locuri din Germania unde nu berea e vedeta, ci vinul.
  • Fortăreața, Podul Vechi sunt doar câteva dintre locurile pitorești pe care Stanciu și Edi Iordănescu le pot vizita recreațional într-o după amiază liberă.
„Gândim rapid!”  Ce au remarcat reporterii GOLAZO.ro la  antrenamentul  naționalei
Citește și
„Gândim rapid!” Ce au remarcat reporterii GOLAZO.ro la antrenamentul naționalei
Citește mai mult
„Gândim rapid!” Ce au remarcat reporterii GOLAZO.ro la antrenamentul naționalei

Între Frankfurt și Munchen, în inima Bavariei, mai aproape de primul, e Wurzburg. Un oraș de mărime potrivită, cu peste 100.000 de locuitori. Totuși, nu simți asta.

Rareori găsești un blocaj în trafic, nu atât de complicat cât să te întârzie mai mult de 2-3 minute dintr-un loc în altul.

Aici, timp de minimum 3 săptămâni, va zăbovi, se va antrena și va visa naționala României în experiența EURO 2024. 

GOLAZO.ro a ajuns în zonă cu două zile înaintea tricolorilor. Între acțiunile echipei și alte treburi, am traversat de câteva ori orașul. Nu suficient cât să-ți faci o impresie, ci doar cât să-l descoperi în ansamblu, la suprafață.

Miercuri după prânz, într-o zi cu program mai lejer, am luat la pas zonele de promenadă și am descoperit Wurzburgul încântător. După cum îl prezintă nemții, dar îl laudă și românii stabiliți aici. 

alt-text
alt-text

Galerie foto (63 imagini)

+63 Fotografii
labels.photo-gallery

Nu-i foarte întins deși la prima căutare pe Google e prezentat ca al 3-lea cel mai mare oraș din Franconia Inferioară (după Nurnberg și Furth), chiar capitala acestei regiuni din nordul Bavariei.

Azi, un oraș cu o cultură aparte, ticsit de universități și recunoscut pentru vinul de calitate. Când ajungi în Wurzburg toți localnicii îți prezintă două atracții: Fortăreața Marienberg, simbol și reședința prinților timp de 5 secole, și Podul Vechi sau Podul Vinului, un loc cu un aer boem, ce-ți oferă o priveliște grozavă către cetate, totul cu un pahar de vin regional în mână. 

O cetate, multă istorie 

Am respectat și noi îndemnul localnicilor și am mers pe traseul turistului.

Cetatea Marienberg a fost prima pe listă. Veche, dar reconstruită complet în 1990 după ce a fost parțial distrusă de bombele britanice în 1945. Azi, un loc care-ți oferă o priveliște de film și pentru care nu-ți trebuie mai mult de jumătate de ceas de mers pe jos. 10 minute dacă parcurgi partea mai grea cu mașina până în parcarea amenajată.

alt-text
alt-text

Galerie foto (63 imagini)

+63 Fotografii
labels.photo-gallery

De sus, vezi întreg orașul, dar și podgoriile renumite. Vezi și Podul Vechi, singurul loc aglomerat cu adevărat din Wurzburg. Mulți localnici vin aici, se așează pe zidurile vechi și roase ale cetății, beau un vin bun și povestesc. O activitate relaxantă într-o seară plăcută, așa cum am găsit și noi, la 20-22 de grade. 

Plecând de la cetate, maximum 7-8 minute cu mașina până la pod, realizezi ușor că-s două activități ce nu lipsesc din ABC-ul celor de aici.

Alergatul și mersul pe bicicletă. Ajutați evident și de o infrastructură pusă bine la punct. Nu trece un minut fără să vezi măcar un om ce se plimbă sau își rezolvă din treburi fără a apela la mașină.

Și contextul te ajută, ai nevoie de câteva minute bune să găsești un loc de parcare. Sunt câteva, amenajate în subsolul unor clădiri. Pe afară nu vezi mai mult de 2-3 locuri din 30 în 30 de metri. Mult mai aerisit, nu un oraș îmbâcsit de mașini și fum. 

Un pahar de vin la apus 

Ajunși în centrul orașului, din loc în loc, la terase sau în picioare, pe pod, oameni cu un pahar de vin sau o bere în față.

O zonă atipică Germaniei, unde vinul bate berea atât de preferată nemților. Iar lumina dată de apusul soarelui e din același film cu scena podului.

6-7 euro plătești pentru a savura și a asorta o discuție cu un pahar de vin. La care ți se mai opresc 5 euro garanție pentru pahar. Nu e om care să stea acolo fără să bea un vin, doar cei ce tranzitează podul și merg dintr-o parte în alta a orașului.

Deși e miercuri seara, terasele sunt pline de oameni. Nemții știu să trăiască, știu să dea deoparte cotidianul și să se bucure de viață. La toate vârstele, căci imaginea e pestriță din acest punct de vedere. 

Cu trenul la două din trei meciuri

Pe lângă condițiile bune de antrenament și cazare, Edi Iordănescu și FRF au ales Wurzburg, oraș aflat la 100 de kilometri de Frankfurt și 300, cu aproximație, de Munchen și Koln, datorită faptului că gara din oraș are linie de tren rapid către orașele îndepărtate.

Naționala va merge la cele mai depărtate deplasări cu trenul, având deja închiriat un vagon special pentru delegație. O variantă comodă și rapidă, dat fiind faptul că trenurile depășesc uneori viteza de 300 de km/h. 

Oraș studențesc

Vin, cultură și sport. Nu-s singurele preocupări din Wurzburg. Universitatea din oraș e de la începutul anului 1400, iar aici se mai găsesc alte 10 universități din multe domenii.

În prezent, între cei 140.000 de locuitori se numără aproximativ 30.000 de studenți. Cea mai mare parte dintre ei sunt din afara Germaniei. 

* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !