Dans cu bavarezii Reportaj GOLAZO.ro la sosirea naționalei Scoției în Germania

  • Naționala Scoției a fost primită spectaculos la Garmisch-Partenkirchen, unde va avea cantonamentul pe durata EURO 2024.
  • Jucătorii scoțieni au fost întâmpinați cu un spectacol tradițional la Garmisch-Partenkirchen, „sediul” lor la Euro. 
  • Mijlocașul John McGinn, căpitanul lui Aston Villa, s-a strecurat printre bavarezi la faimosul dans popular Schuhplatter.
  • „Sper că aici va fi casa voastră cât mai mult timp. Selecționerul Steve Clarke mi-a zis că veți trece de grupe”, le-a spus primarul orașului, Elisabeth Koch.

Din Garmisch-Partenkirchen

În drum spre Wurzburg, în nord-vestul Bavariei, unde „tricolorii” locuiesc în perioada Euro, ne-am oprit nu departe de granița cu Austria, la Garmisch-Partenkirchen. 

Ce știm despre Garmisch? În primul rând, e o renumită stațiune montană, una dintre gazdele Turneului celor Patru Trambuline la sărituri cu schiurile iarna, pe 31 decembrie și 1 ianuarie.

O localitate superbă, înconjurată de munți și protejată de cel mai înalt masiv al Germaniei, Zugspitze, 2.962 de metri.

Ploaie fără sfârșit. Reprize de dușuri care te udă până la piele

Dar aici, în acest început de vară, aproape că nu putem vedea vârful munților. 

Duminică, 9 iunie, altă zi în care norii au coborât amenințători în sudul țării. Ploile par să fie fără sfârșit în regiune în această perioadă. 

Plouă de două săptămâni în landurile Bavaria și Baden-Wurttemberg, nu atât de puternic ca în primele zile ale lunii, când inundațiile au provocat moartea a cinci persoane, evacuarea a câtorva mii și pagube imense, dar tot plouă.

Reprize de dușuri care-ți taie răsuflarea și te udă până la piele. 

Spectacolul pentru sosirea Scoției, mutat în sală

În Garmisch și-a stabilit „cartierul general” naționala Scoției la turneul final, iar britanicii au sosit în Germania în această duminică, pregătiți de startul Euro.

Primul lor meci, chiar debutul competiției, împotriva Mannschaftului, pe 14 iunie. 

Gazdele plănuiseră un spectacol în aer liber pentru primirea insularilor, în Kurpark, însă amenințarea continuă a ploii a convins-o pe Elisabeth Koch, primăriță din 2020, să mute în ultima clipă spectacolul în interior, în Bayernhalle. De la 18:30 la 19.30. 

Oricum, pe oaspeți nu îi deranja vremea. Erau obișnuiți. 

„Tartan Army” invadează Garmisch: „Sunt nerăbdător”

Sute de localnici și de fani scoțieni, mulți echipați în tricourile bleumarin ale naționalei și în faimoasele kilturi ecosez, fustele tradiționale, îi așteptau pe jucătorii lui Steve Clarke. 

„Sunt nerăbdător să-i văd pe băieți! Am mare încredere în ei”, ne-a zis Stuart, sosit din Edinburgh, pronosticând un 1-1 la partida de deschidere. 

În Marea Britanie s-a anunțat că vor fi 10.000 de fani „Tartan Army” în tribune la fiecare meci al reprezentativei, dar în Germania vor veni în total în jur de 200.000 de scoțieni, mulți doar pentru a fi cât mai aproape de preferații lor, chiar dacă nu vor putea intra pe stadioane. 

Se spune că 10.000 dintre ei ar sta în Garmisch-Partenkirchen. Imaginați-vă 10.000 de scoțieni într-o localitate de 26.000 de locuitori! 

Cu orchestra înainte! Atmosferă de sărbătoare

Elisabeth Koch era în apropiere, tocmai primise vestea că scoțienii sosesc în cinci minute. 

În momentul când autocarul s-a oprit în stradă, suporterii au urlat de fericire. Ei au fost primii care i-au întâmpinat pe fotbaliști. 

Inițial, ar fi trebuit să apară la ceremonie numai selecționerul Steve Clarke și trei internaționali.

În cele din urmă, toți jucătorii au vrut să se bucure de aceste clipe. Doar era prima participare a Scoției la un turneu final în afara Marii Britanii de 26 de ani. 

O româncă născută în Cisnădie, dar stabilită în Germania de peste un deceniu, nu era singură, ci împreună cu soțul ei. Iar soțul era scoțian. 

Membrii orchestrei, îmbrăcați în portul popular bavarez, s-au aliniat la intrarea pe alee și au început să cânte, pornind înaintea jucătorilor.

alt-text
alt-text

Galerie foto (78 imagini)

+78 Fotografii
labels.photo-gallery

Primul dintre oaspeți a fost Scott McTominay, de la Manchester United. În spatele lui, Steve Clarke, alături de primăriță. O atmosferă de sărbătoare. 

Înăuntru, sala devenise neîncăpătoare. Toate mesele erau ocupate și mulți alții stăteau în picioare, doar să asiste la concert. 

Show McGinn. Căpitanul lui Aston Villa a dansat Schuhplattler

Scoțienii au urcat pe scenă în acorduri de cimpoi, apoi a pornit Schuhplattler, cunoscutul dans popular bavarez, în care membrii trupei își lovesc cu palmele coapsele, genunchii și călcâiele. 

John McGinn, căpitanul lui Aston Villa, s-a strecurat printre dansatorii în lederhosen și a încercat să le imite mișcările. 

La un moment dat, a vrut să se retragă, însă unul dintre germani l-a tras înapoi, punându-i pe cap pălăria cu pană. Și mijlocașul a intrat și mai aprins în joc, spre amuzamentul coechipierilor. 

Selecționerul Clarke: „Veți fi niște gazde fabuloase și sper ca noi să fim o echipă fabuloasă”

Elisabeth Koch, cu o eșarfă scoțiană la gât, a luat microfonul și a spus:

„Cred că ei vor trece de grupă. Steve Clarke mi-a spus acest lucru și îl cred. Sper că aici va fi casa voastră cât mai mult timp și veți savura vremea, ospitalitatea și tot ce ne este nouă specific”.

Sunt schioare, nu am idee de fotbal, dar știu că echipa Scoției a fost premiată pentru fair-play, ceea ce e grozav. Să-i vedem vineri! Elisabeth Koch, primăriță în Garmisch-Partenkirchen

Clarke a vorbit imediat: „Când am venit în ianuarie, ne-am gândit că acesta va fi un loc special pentru cantonamentul nostru și acum e minunat să descoperim cât de bine ne simțim. Veți fi niște gazde fabuloase și sper ca noi să fim o echipă fabuloasă”. 

Tehnicianul a completat: „Pornim contra Germaniei, o echipă tare, poate că și adversarii vor realiza cât suntem de tari”.

Căpitanul Robertson: „Fanii noștri vor bea multă bere”

Andy Robertson, fundașul stânga al lui Liverpool, l-a urmat pe selecționer: „A fost o călătorie lungă și obositoare, toți eram gata să ajungem în pat, însă a fost extraordinar să-i vedem pe localnici”.

Căpitanul a adăugat: „Primirea a fost foarte frumoasă. Să rămânem cât mai mult în acest loc”. 

Fanii noștri vor bea multă bere. Vor fi mulți aici și se vor bucura. Îmi doresc să sărbătorească victoriile noastre. Andy Robertson, căpitanul Scoției

După o jumătate de oră, timp în care au semnat în cartea orașului, oaspeții au părăsit Bayernhalle pe aceeași muzică bavareză. 

Scoțienii se simt deja minunat la Garmisch-Partenkirchen. 

* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !