„Mutare politică”  Eduard Novak, despre noile clasificări în paraciclism: „Această competiție  nu mai reprezintă scopul  pentru care a fost creată”
Eduard Novak. Foto: Sportpictures

„Mutare politică” Eduard Novak, despre noile clasificări în paraciclism: „Această competiție nu mai reprezintă scopul pentru care a fost creată”

  • Eduard Novak (48 de ani) contestă clasificarea făcută de Uniunea Ciclistă Internaţională pentru paraciclism.
  • Jocurile Paralimpice vor începe pe 28 august şi vor ţine până pe 8 septembrie.
„Nașe” din România  Marcela Sărmășan și Andra Guțui au povestit pentru GOLAZO.ro cum au ajuns să colaboreze cu  Lamborghini
Citește și
„Nașe” din România Marcela Sărmășan și Andra Guțui au povestit pentru GOLAZO.ro cum au ajuns să colaboreze cu Lamborghini
Citește mai mult
„Nașe” din România  Marcela Sărmășan și Andra Guțui au povestit pentru GOLAZO.ro cum au ajuns să colaboreze cu Lamborghini

Eduard Novak, renumit paraciclist român și campion paralimpic, va contesta noile criterii de clasificare anunțate de Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) pentru paraciclism.

„Consider că este necesar să atrag atenția asupra faptului că această competiție nu mai reprezintă scopul pentru care a fost creată. Mai exact, întrecerea sportivilor cu dizabilități sau membre lipsă.

În momentul de față, din cauza schimbărilor de clasificare, sportivi cu deficiențe minime au trecut în aceeași categorie cu noi, cei care avem membre sau părți din membre lipsă și care purtăm proteză”, a declarat Eduard Novak, în cadrul unui comunicat.

Am ajuns într-un punct în care abia mai găsim sportivi cu proteză în paraciclism și asta nu pentru că ei nu își doresc să participe la competiții, ci pentru că în categoriile noastre au fost trecuți tot mai mulți sportivi semi-paralimpici, care nu au dizabilități semnificative și care, în consecință, au o condiție fizică mult mai bună și avantajoasă Eduard Novak

Eduard Novak vorbește despre „o mutare politică”

În prezent, paraciclismul este structurat pe cinci clase: C1, C2, C3, C4 și C5.

  • C1 include sportivi cu dizabilități severe, cum ar fi hemiplegie sau amputații multiple
  • C5 este destinată sportivilor cu deficiențe minime.

Conform comunicatului, până acum, majoritatea sportivilor din categoriile inferioare erau cei cu membre lipsă.

Totuși, în ultimele decade, aceștia au fost înlocuiți de sportivi cu deficiențe mai mici, care au fost lăsați să concureze în aceste clase, afectând astfel echilibrul competițional.

Consider că schimbarea de clase pentru acești sportivi cu deficiențe minime a fost o mutare politică. În 2023, 6 sportivi foarte bine cotați, cu performanțe foarte bune în categoria C5, au fost reclasificați în clasa C4, clasă din care fac și eu parte. Ei nu au proteze și nici dizabilități majore, eu am. Eduard Novak

Eduard Novak, cel mai de succes român la Jocurile Paralimpice

România a participat la Jocurile Paralimpice de șapte ori și a cucerit un total de șase medalii.

  • 1 medalie de aur
  • 3 medalii de argint
  • 2 medalii de bronz

Dintre aceste medalii, patru au fost obținute de Eduard Novak la paraciclism. El are în palmares o medalie de aur şi alte 3 de argint.

Cele două de bronz au fost câștigate de Alexandru Bologa la judo pentru nevăzători în 2016 și 2021, potrivit agerpres.ro.

Jocurile Paralimpice vor începe mâine, 28 august şi vor ţine până pe 8 septembrie 2024.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”