„Nu mai poate fi schimbat nimic!”  Silvia Stroescu, campioană olimpică și arbitră internațională, vine cu lămuriri, pentru GOLAZO.ro, despre  finala cu cântec  de la sol
Silvia Stroescu este arbitră internațională și fostă campioană olimpică, mondială și europeană

„Nu mai poate fi schimbat nimic!” Silvia Stroescu, campioană olimpică și arbitră internațională, vine cu lămuriri, pentru GOLAZO.ro, despre finala cu cântec de la sol

  • Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au ratat medalia de bronz în concursul de la sol, ambele obținând nota 13.700
  • Ana Maria a fost pe locul 3 după încheierea competiției, dar o contestație a americancei Jordan Chiles a dus-o în afara podiumului
  • Chiles fusese notată cu 13.666, dar a mai primit o zecime de la arbitre, astfel că punctajul final a fost de 13.766

Silvia Stroescu este arbitră internațională și fostă campioană olimpică, mondială și europeană cu echipa de gimnastică a României.

Ultima competiție arbitrată a fost cea Mondialul de la Anvers. Fosta sportivă este cea mai potrivită pentru a desluși minutele care au trecut românii prin furcile caudine. Și am ieșit șifonați.

„Nu a furat-o nimeni!” Monica Roșu a explicat pentru GOLAZO.ro cum a pierdut Ana Bărbosu  medalia de bronz
Citește și
„Nu a furat-o nimeni!”Monica Roșu a explicat pentru GOLAZO.ro cum a pierdut Ana Bărbosu medalia de bronz
Citește mai mult
„Nu a furat-o nimeni!” Monica Roșu a explicat pentru GOLAZO.ro cum a pierdut Ana Bărbosu medalia de bronz

Ana Maria Bărbosu era medaliată cu bronz la încheierea probei de la sol, dar o contestație a americanilor a modificat clasamentul în favoarea lui Jordan Chiles, care a urcat pe podium.

Cum s-a ajuns aici, precum și de ce Sabrina Voinea a primit o notă mai mică decât spera ea, ne explică Silvia Stroescu, expert Eurosport.

Bună seara, Silvia. Să încercăm să deslușim minutul acela care ne-a dus de la bronz la dezamăgire. Știu că tu ești și arbitră internațională.

La o analiză la rece... Sigur, te gândești că arbitrele au intervenit și au schimbat rezultatul. Nu vreau să mă gândesc la ce este în sufletul Anei. Ce mi s-a părut mie un pic bizar este cât de repede a fost cât de repede s-a rezolvat contestația gimnastei din SUA. Vorbim doar despre Ana sau și despre Sabrina?

Sabrina avea ceva mai mari șanse la locul al treilea, pentru că la ea au fost probleme. Și la nota de la dificultate și la zecimea pierdută. Lămurește-ne puțin. Nu știu dacă ai văzut, dar Nadia Comăneci a spus că arbitrele i-au arătat o imagine cu călcâiul Sabrinei în afara covorului.

Da, am văzut și eu. Păi, acolo a pierdut zecimea cu pricina. Atât este penalizarea dacă treci dincolo de covor cu o parte a labei piciorului. Dacă pășești în afară cu ambele, penalizarea e de 3 zecimi. Să știi că eu nu am văzut momentul în care a călcat în afară, trebuie să fi fost foarte puțin. Dar din moment ce Nadia spune că e o imagine, o cred.

“Sabrina nu a primit un element artistic”

Nici eu nu am văzut acea ieșire de pe covor. Știu că ai fost arbitră la Campionatele Mondiale de anul trecut, de la Anvers. Cum se judecă, analizează, aceste cazuri?

Sabrina Voinea FOTO facebook.com/olympicromania Sabrina Voinea FOTO facebook.com/olympicromania
Sabrina Voinea FOTO facebook.com/olympicromania

Am fost și la linie, pentru că așa s-a tras la sorți, deci îți pot spune exact. Ai un monitor în față, nu te uiți în sală. Pe el se vede colțul pe care-l urmărești tu, ambele laturi, așa că e foarte clar. Ca spectator sau telespectator e foarte greu să îți dai seama dacă a ieșit cu puțin afară. Trebuie ca sportivul să calce în afara covorului ca să fie penalizat.

Câte arbitre sunt?

Două arbitre care judecă exercițiul din punct de vedere al dificultății. Șase care se uită la execuție și dau note. Cea mai mare notă și cea mai mică se anulează. Apoi, în cazul în care există contestații, se accesează juriul superior. Ei revăd elementele cu pricina și iau o decizie pe baza înregistrărilor.

De ce nu a pornit exercițiul Sabrinei din 6 ca dificultate, ca în finala pe echipe, ci doar din 5.9?

Am înțeles că nu a primit un element artistic, nu ar fi fost complet și automat și-a pierdut valoarea. Un Cloche cu întoarcere 360 de grade. Așa că de aici a avut nota scăzută la dificultate.

Mai poate delegația României să depună contestație?

Nu, ele se fac doar în concurs se pot face și doar pentru nota ta. Mai mult, doar pentru dificultatea exercițiului. Nu poți depune contestație pentru altă gimnastă. Deci acesta este rezultatul final. Asta este. Dar, sinceră să fiu, nu știu dacă s-ar fi întâmplat același lucru cu o sportivă din SUA. Adică să inversăm rolurile, o gimnastă de-a noastră să depună contestație și să primească o zecime care să o urce pe podium.

“Mă întreb cum s-ar fi procedat dacă era invers”

Atunci avem vreun semn de întrebare asupra rezultatului?

Poate doar contestația lui Chiles judecată foarte repede. Analizând competiția, să știi că existau și minute bune până se judeca o contestație. Dar, mă gândesc că arbitrele au avut un semn de întrebare dacă să acorde punctaj pentru un element artistic sau nu, iar după încheierea exercițiului au mers direct pe filmare și au luat o decizie.

Dar de ce avem un rezultat final, afișat pe tabelă, în condițiile în care arbitri știau că au primit o contestație care poate modifica acel clasament?

Este șocant pentru sportiv, pentru antrenor, dar nu cred că se aștepta cineva ca Jordan Chiles să facă o contestație. Mă rog, antrenorii ei. A fost ultima, a făcut contestație, și de aici încurcătura.

Silvia, ca să concluzionăm. O întrebare directă, ce este în creierul românilor care s-au uitat la finala de la sol. Ne-au furat această medalie?

Grea întrebare. Din punct de vedere al unei arbitre, există loc de interpretare la acele elemente artistice de care îți spuneam. Mă refer strict la Chiles. Nu pot să zic nimic clar pentru că nu am fost în sală. Chiar dacă eram, nu aș fi avut acces la acele înregistrări, unde vezi cum a pornit și cum s-a încheiat fiecare element. Eu sufăr. Mai aveam puțin și plângeam de bucurie pentru această medalie de care aveam atât de multă nevoie.

Ana Bărbosu FOTO facebook.com/olympicromania Ana Bărbosu FOTO facebook.com/olympicromania
Ana Bărbosu FOTO facebook.com/olympicromania

Revenind la Ana, care am văzut că a primit acest rezultat cu demnitate…

Anei nu i se poate reproșa nimic. A făcut maxim din cât poate ea să facă acum. A avut dificultate 5.8, iar în calificări 5.6. Deci și-a îmbunătățit exercițiul. Din punct de vedere al execuției a fost curat. Nu putem contesta niciodată ce văd arbitrele aici. A fost expresivă

JO Los Angeles 2028. E încurajator ce am văzut acum la Paris pentru ediția din SUA?

Da, fără îndoială. Am revenit în elita mondială. Au văzut și adversarele noastre că avem potențial. Eu zic că vom fi mult mai bine peste patru ani. Și cred că ne vom întoarce și cu medalii la gimnastică din SUA.

E Simone Biles cea mai mare gimnastă din toate timpurile?

Da, este. Dar și Nadia e. Dacă ne raportăm la numărul de medalii, este Biles. Însă Nadia are ceva aparte, deosebit. Nu cred că le putem compara. Biles e foarte spectaculoasă. Dar erele din gimnastică sunt diferite. Acum e un alt cod de punctaj, sunt alte criterii de evaluare.

Gol Rațiu  „Sonic”,  prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Stranieri
00:31
Gol Rațiu„Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Citește mai mult
Gol Rațiu „Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu,  trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Liga 1
00:45
Șumudică și-a criticat jucătoriiNu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Citește mai mult
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul  Rapid - U Cluj  » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Liga 1
16.09
VIDEO CU FAZAMomentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Citește mai mult
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16.09
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”