Sistem antidoping „bizar”  Adam Peaty  critică înotătorii chinezi  de la Jocurile Olimpice: „Dacă trișezi, e furt!”
Adam Peaty. Foto: Imago

Sistem antidoping „bizar” Adam Peaty critică înotătorii chinezi de la Jocurile Olimpice: „Dacă trișezi, e furt!”

  • Adam Peaty (29 de ani) sugerează că ar putea să se retragă din sport și critică sistemul antidoping de la Jocurile Olimpice
  • Înotătorii chinezi au fost admiși la Jocurile Olimpice în ciuda testelor pozitive pentru substanțe interzise, rezultatele atribuindu-se contaminării alimentare.
5 miimi!  Noah Lyles e  cel mai rapid  om din lume, la o diferență infimă de locul 2
Citește și
5 miimi! Noah Lyles e cel mai rapid om din lume, la o diferență infimă de locul 2
Citește mai mult
5 miimi! Noah Lyles e cel mai rapid om din lume, la o diferență infimă de locul 2

Adam Peaty, înotător britanic de renume, a declarat că ar putea să se retragă din sport după ce echipa sa a terminat pe locul 4 în proba de 4x100m mixt.

Peaty a afirmat că „durerile sunt prea mari” și că „este posibil să fie nevoie să se retragă din sport”, conform theguardian.com.

Adam Peaty critică înotătorii chinezi care au câștigat medalia de aur la JO de la Paris

Declarațiile sale vin într-un context delicat, în care doi dintre înotătorii chinezi care au câștigat aurul, Qin Haiyang și Sun Jiajun, au fost printre cei 11 sportivi care au fost admiși la competiții, în ciuda testelor pozitive pentru urme de substanțe interzise. Testele pozitive au fost atribuite contaminării alimentare neintenționate.

Peaty și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care s-au gestionat aceste cazuri, susținând că sistemul antidoping nu este suficient de strict.

Una dintre citatele mele preferate este: „nu are rost să câștigi dacă nu o faci într-un mod corect”. Așa că, pentru mine, dacă ai fost „contaminat” de două ori, ca persoană onorabilă cred că ar trebui să te retragi din sport. Adam Peaty

Peaty critică gestionarea cazurilor de dopaj

În timp ce și-a exprimat dezamăgirea, Peaty a subliniat că nu dorește să critice întreaga națiune chineză.

„Trebuie să avem încredere în sistem, dar nu avem. Am fost întrebat și despre oameni care nu au fost contaminați.

Nu vreau să pictez o întreagă națiune sau un grup de oameni cu aceeași pensulă. Cred că ar fi foarte nedrept.

Să dai fiecărei națiuni propria responsabilitate și încredere în acea națiune pentru a-și testa propriii sportivi este bizar.

Ar trebui să avem o agenție de testare complet autonomă, care testează pe toată lumea în mod corect.

Vreau să joc corect, să înot corect, știu cât de mult am muncit să ajung aici”.

Englezul a spus că vrea ca echipa britanică să folosească această experiență ca motivație pentru viitoarele competiții.

Cred că vom folosi asta în avantajul nostru în următorii patru ani, fie că sunt acolo sau nu. Știu că acești băieți vor duce asta cu ei și vom vedea cum se vor descurca în patru ani. Dar, cei care trebuie să își facă treaba trebuie să se trezească și să o facă. Adam Peaty

„Americanii au fost foarte vocali. Nu am vrut să fim distrași de asta. Ceea ce am spus de la început este că este fraudă. Dacă trișezi, e furt!”, a mai spus Peaty.

Echipa chineză de ștafetă mixtă feminină, care a inclus și două înotătoare testate pozitiv, a câștigat medalia de bronz, în timp ce echipa americană a câștigat aurul, stabilind un nou record mondial de 3:49.63.

Scandalul dopajului de la Jocurile Olimpice: CHINADA acuzată

Scandalul privind dopajul din înot a escaladat după ce agenția anti-doping din China (CHINADA) a fost acuzată de ridicarea în secret a suspendărilor pentru dopaj pentru doi înotători chinezi.

  • New York Times a dezvăluit că sportivii au fost testați pozitiv pentru metandienonă în 2022, dar suspendările lor au fost anulate pe motivul contaminării alimentelor.
  • CHINADA a denunțat acuzațiile, numind publicația americană „nedreaptă și imorală” și acuzând-o de politizarea problemei.
  • În plus, China a fost criticată pentru gestionarea cazurilor de dopaj, iar dezvăluirile recente au sporit tensiunile între agențiile internaționale antidoping și autoritățile chineze.
  • În ciuda dovezilor care sugerează că substanțele interzise ar fi fost ingerate accidental, multe autorități și experți nu sunt convinși de explicațiile oferite de China.

Sportivii chinezi se confruntă cu presiuni suplimentare și cu acuzații de dopaj, ceea ce le afectează moralul și performanțele la Jocurile Olimpice de la Paris.

Pan Zhanle, câștigătorul medaliei de aur la 100 de metri liber, a declarat că a fost testat de peste 20 de ori și a subliniat că performanța a fost reușită în conformitate cu regulile.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5