5 ANI DE LA ALT AMICAL  Naționala de azi s-a născut și cu ajutorul unui  non-combat  cu Franța, la Europeanul fantastic U21
România - Slovacia e meciul care, dacă se termină egal, califică garantat ambele echipe în optimile Euro. Foto: sportpictures.eu

5 ANI DE LA ALT AMICAL Naționala de azi s-a născut și cu ajutorul unui non-combat cu Franța, la Europeanul fantastic U21

  • România - Slovacia e meciul care, dacă se termină egal, califică garantat ambele echipe în optimile Euro.
  • În iunie 2019, România U21, cu mulți dintre actualii tricolori, bifa un 0-0 amical cu Franța, în ultimul meci din grupă, rezultat care le-a convenit ambelor formații.
  • După acel joc, ziariștii din Italia, țară care a pierdut calificarea în fața Franței, au acuzat vehement cele două echipe că au făcut un Biscotto. Adică un blat.
  • România - Slovacia se joacă miercuri, de la ora 19:00, liveTEXT pe GOLAZO.ro și în direct pe Pro TV.

România - Slovacia, meciul de miercuri, ultimul din grupa de la Euro, a deschis o dezbatere aprinsă. Între cei care cred că ar trebui ca România să-și urmărească interesul și să apeleze la o remiză de salon cu Slovacia, caz în care ambele formații sunt sigure de calificare și între cei care susțin că mai importante sunt principiile și moralitatea și că un astfel de non-combat ar atrage o ștampilă negativă pe imaginea naționalei și a fotbalului românesc.

GOLAZO.ro a găzduit pe parcursul ultimelor două zile două opinii diferite pe acest subiect: cele scrise de Dan Udrea și Cătălin Țepelin.

România - Franța. 0-0 convenabil și nouă, dar și francezilor

În fața acestei dileme, există un detaliu important în crearea actualei echipe naționale a României, care se afllă din nou după mulți ani în fața unei performanțe mari, de a accesa optimile unui turneu final.

Un amănunt care spune că această Generația s-a născut și cu ajutorul unui non-combat.

E vorba despre ultimul meci din grupa din care am făcut parte la turneul final al Campionatului European de tineret din 2019. Atunci, urma să încheiem grupa împotriva Franței.

În clasament eram pe primele două locuri: noi pe 1, Franța pe 2, la egalitate de puncte, câte 6, dar noi cu golaveraj superior. Celelalte două grupe se încheiaseră. Urmau să se califice doar cele 3 câștigătoare de grupă,. Plus cel mai bun loc secund. Calculele înaintea acelui meci erau următoarele:

  • Dacă Franța pierdea meciul, era sigur out pentru semifinale;
  • Dacă România pierdea la cel mult două goluri se califica, dar nu câștiga grupa;
  • Dacă România pierdea la cel puțin 3 goluri, era eliminată;
  • Dacă meciul se termina egal: România și Franța mergeau împreună în semifinale, cu România de pe primul loc.

Ce s-a întâmplat? S-a terminat 0-0, după un meci închis în care ambele echipe au căutat mai degrabă să se apere, să paseze și să joace la trecerea timpului. 

0-0
a fost raportul șuturilor pe poartă în meciul România - Franța

Italienii s-au dezlănțuit: „Biscotto!”

Franța s-a calificat și ea, fiind cel mai bun loc 3, iar principala păgubită a fost Italia, care ar fi mers mai departe foar dacă România se impunea. 

Tocmai din acest motiv, presa din Peninsulă a fost extrem de agresivă și ironică la adresa modului în care s-a disputat România - Franța. Și mai duri au fost suporterii italieni, care au lăsat comentarii la articolele din Gazzetta dello Sport pe acest subiect. Ziarul a titrat: „Ne-au trimis acasă în urma unui rezultat anunțat”. 

Câteva din comentariile italienilor la articolul din Gazzetta dello Sport:

  • „Rezumatul meciului România - Franța“, a descris un italian un fotomontaj pe care l-a realizat cu un copil și tatăl său care au câte un biscuite în mână, pe cel mic fiind pus steagul României și pe părinte drapelul Franței. Biscotto înseamnă, într-o traducere ținând cont de contextul meciului: blat!
  • „Nu s-a tras nici un șuit pe poartă. Așa ceva nu se numește Biscotto?“
  • „Eu n-am văzut meciul până la capăt fiindcă nu aveam ce să văd. Dacă s-ar fi întâmplat ceva aveam pe cineva care să mă trezească, nu m-a trezit!“
  • „Ce am fi crezut, că se vor ataca și ucide unii pe alții? Noi suntem vinovați că am pierdut meciul cu Polonia“
alt-text alt-text

Alături de Franța și la Jocurile Olimpice

România și Franța au disputat semifinalele competiției, unde au pierdut: pe noi ne-a bătut Germania, scor 2-4, iar pe Franța a învins-o Spania, scor 4-1. România și Franța, însă, datorită accesului în semifinale, s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

  • Ce echipă de start a avut România în acel meci: I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu, A. Rus, Boboc - Nedelcu, Cicâldău - Olaru, I. Hagi, Fl. Coman - Pușcaș
    Antrenor: Mirel Rădoi

Din această formulă, în lotul actual al României la Euro 2024 fac parte nu mai puțin de 7 jucători. În total, de la turneul U21 de acum 5 ani sunt chiar fotbaliști aflați în prezent sub comanda lui Edi Iordănescu și care vor încerca miercuri la Frankfurt să obțină calificarea în optimi:

  • Nedelcearu
  • A. Rus
  • Cicâldău
  • Man
  • Olaru
  • I. Hagi
  • Fl. Coman
  • Pușcaș
30%
din lotul României de la acest Euro e format din jucători care în 2019 au participat la Europeanul de tineret

Meciul dintre România și Franța 0-0, de la Euro U21 s-a disputat în urmă cu fix 5 ani, pe 24 iunie 2019.

Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !
MÂNDRI DE VOI!   România  e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Nationala
02.07
MÂNDRI DE VOI! România e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Citește mai mult
MÂNDRI DE VOI! România e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Program Superliga 2024 - 2025  Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
Liga 1
01.07
Program Superliga 2024 - 2025Când se joacă derby-urile, cum arată țintarul complet al Ligii 1
Citește mai mult
Program Superliga 2024 - 2025 Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1