Alberto Contador, depistat pozitiv de patru ori in timpul Turului Frantei 2010

Alberto Contador, depistat pozitiv de patru ori in timpul Turului Frantei 2010

​Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost depistat pozitiv la clenbuterol la patru teste diferite efectuate in timpul Turului Frantei 2010, informeaza publicatiile La Vanguardia si Marca. Dezvaluirile din presa iberica vin doar la o zi dupa ce Contador a anuntat public decizia de a face recurs la propunerea Federatiei Spaniole de Ciclism de a-l suspenda pentru un an din toate competitiile de ciclism.

Alberto ContadorFoto: Reuters

Patru din esantioanele prelevate de la Contador in perioada 19-25 iulie 2010 arata diferite niveluri ale substantei interzise. Daca in primele doua zile nu a fost depistat nimic, in 21 iulie s-a descoperit o doza foarte mica, de 50 picograme/ml, iar in ziua urmatoare a fost detectata o doza de 16 picograme/ml. Pe 24 iulie, a fost gasita o cantitate de 7 picograme/ml, insa pe 25 iulie doza a crescut la 17 picograme/ ml.

Jesus Guerra Munoz, directorul Laboratorului Antidoping din Madrid infirma insa ipoteza ca substanta a intrat in organismul rutierului prin transfuzie de sange: "Faptul ca doza de clenbuterol a trecut de la 7 la 17 picograme de pe o zi pe alta este mai degraba cauzata de o eroare de estimare a concentratiei decat de prezenta unei a doua microdoze".

Luni seara, Contador a confirmat ca va face apel la decizia de suspendare a sa, declarand ca isi asuma riscul unei pedepse mai mari. Pentru a dovedi nevinovatia spaniolului, echipa juridica a lui Contador se bazeaza pe pasaportul biometric al spaniolului, care e in limite normale si exclude orice ipoteza a unei transfuzii de sange.

Avocatii se folosesc de dezvaluirile presei spaniole in acest caz, incercand sa intareasca ipoteza contaminarii accidentale. Potrivit lor, daca prezenta clenbuterolului ar fi fost consecinta a unei actiuni intentionate, nivelul substantei nu ar creste brusc la urmatorul test.

Faptul ca a fost depistat pozitiv la patru teste nu schimba insa multe lucruri in acest caz. Potrivit articolului 309 din regulamentul antidoping al Uniunii Cicliste Internationale (UCI), proximitatea temporala a testelor face ca ele sa fie grupate intr-un singur control pozitiv.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5