Alexandra Nistoroiu  Curiosul caz al lui  Luka Modric
Alexandra Nistoroiu

Alexandra Nistoroiu Curiosul caz al lui Luka Modric

  • La 39 de ani și 40 de zile, Luka Modric a devenit sâmbătă cel mai bătrân jucător care a intrat pe teren în tricoul Realului.
  • A bătut astfel un record care era în picioare din 1966, de la Ferenc Puskas. 

O performanță cu atât mai neverosimilă ținând cont de obiceiul Realului de se debarasa de jucători iconici pentru club la primele semne că nu mai sunt în parametri maximi. Fără nicio milă. 

Cum îi e tipic, Modric nu s-a mulțumit să bifeze un record. Pentru el, performanțele individuale nu înseamnă mare lucru dacă nu se suprapun cu contribuții la jocul echipei - fie că e vorba de club sau de Croația lui iubită.

Așa că sâmbătă seară, la 3 minute de când intrase pe teren în meciul de La Liga contra Celta Vigo, Luka a dat una dintre poeziile lui de pase care decid jocuri. A primit-o Vini Jr. care a înscris golul de 2-1 pentru „galactici”. 

„Dacă alergi, mingile vor veni spre tine”

Cu trei ani în urmă, după un moment similar, meciul împotriva lui Elche din octombrie 2021, în care Modric i-a dat brazilianului o altă pasă de gol pictată, Vinicius povestea pentru Movistar: „Modric îmi spune mereu să alerg că mingea o să vină”. 

Sâmbătă, după partidă, Luka a fost cel care a explicat același lucru: „Trebuie să ataci spațiul. Mereu îi spun lui Vini: dacă alergi, mingile vor veni la tine. Cu forța și viteza lui, dacă face un sprint bun e mai ușor să-l găsesc”.

„De fapt, ce face Modric face numai Modric”

Pare foarte simplu, nu? Într-un fel, chiar este. Pentru că geniul lui Modric e nu doar despre acea pasă cu exteriorul care ar trebui să-i poarte numele, ci și despre această simplitate. Despre capacitatea de a vede în cel mai încâlcit joc soluția cea mai bună care, odată adoptată, pare înșelător de banală. 

A explicat bine fostul atacant al Argentinei, Jorge Valdano, pentru The Guardian, în 2018:

„Nu face lucruri imposibile. Când dă o pasă, o vezi și gândești: Asta aș fi făcut și eu. Ne place să tragem concluzia asta când îi urmărim meciurile, dar nu ar trebui să credem ce spunem. De fapt, ce face Modric face numai Modric”.

„Luka are mereu o soluție (în capul lui) și vede ceea ce alți jucători nu văd. Nu poți găsi un singur defect în jocul lui Luka. E perfecțiunea în fotbal”, spunea și managerul croat Zlatko Dalic, care a lucrat peste 7 ani cu Modric.

Când Luka e pe teren, fotbalul se joacă simultan cu ochii, mintea și picioarele,. „Geometrie sofisticată”- cu aceste două cuvinte îi descria viziunea și pasele un alt mijlocaș croat, Zvonimir Boban. 

Toți avem cel puțin un moment în care am văzut cu ochii noștri cum această geometrie sofisticată îndoaie și dilată timpul. Cum a fost în aprilie 2022, la sfertul de finală Champions League, între Real Madrid și Chelsea, când Modric a făcut să apară un gol din nimic. Dumnezeu a zis să fie lumină, iar Luka a zis să fie gol. Și acea asistență pentru Rodrygo a înmărmurit milioane de suporteri de pe toată planeta. Vorba clișeului: agățați-o la Luvru. 

Face programul de pregătire fizică 350 de zile pe an 

Ca să marcheze momentul în care Luka a stabilit noul record de longevitate, The Athletic i-a dedicat un articol în care încearcă să explice cum reușește să se mențină între cei mai buni fotbaliști ai planetei în al 40lea an din viața sa. 

Între altele, jurnalistul care l-a văzut prima dată jucând în urmă cu 17 ani, într-un meci de calificare pentru Euro 2008,  a discutat cu Vlatko Vucetic, profesor de kinesiologie (studiul mișcării corpului uman) la Universitatea din Zagreb.

Acesta lucrează cu Modric pe un plan individual de peste un deceniu. Vucetic crede că anduranța fotbalistului se datorează în mică măsură geneticii, dar în mare parte ține de atitudine. Modric are o etică a muncii feroce. 

„Mulți jucători de fotbal vin aici pentru diagnostice”, spune Vucetic pentru The Athletic. „De-a lungul a 25 de ani, am văzut jucători mai înalți, mai rapizi, mai explozivi, iar Luka nu este excepțional în acest sens (n.r. fizic). Dar în procesul său cognitiv, la inteligență și caracter, este.”

„Am început acum 11 sau 12 ani. El voia să joace până la 36 de ani. Acesta era obiectivul său atunci”.

„I-am dat un program și l-a făcut aproape în fiecare zi - de mai mult de 350 de ori pe an. Uneori îl face acasă, alteori îl face în cantonamentul lui Real Madrid. Face 45 de minute înainte de fiecare antrenament. Specializarea mea este lucrul cu benzi de rezistență. El lucrează în fiecare zi cu benzi elastice lungi, bune pentru mușchii picioarelor. Mai ales după 30 de ani, pierzi rapid masa musculară. Trebuie să muncești și mai mult pentru a fi la același nivel ca anul trecut. Nu este ușor de acceptat. Ai nevoie de dedicație”.

„Vara aceasta, a făcut mult înot, alergat pe bandă. A vrut să fie în mare formă pentru prima zi de antrenament a Realului. Am lucrat poate mai mult ca niciodată în această vară”, a mai povestit profesorul. 

Pentru aceia dintre noi care știu că, la Campionatul Mondial din 2018, Luka Modric a alergat 63 de kilometri ca să-și aducă echipa în finală, ce povestește Vucetic nu e surprinzător. 

Luka Modric. Foto: Imago Luka Modric. Foto: Imago
Luka Modric. Foto: Imago

„Dacă dai totul, fotbalul îți dă și el totul”

La declarațiile de sâmbătă seară, după meciul cu Vigo, Luka ne-a spus în cuvinte ceva ce ne tot spune pe teren de vreo 15 ani. 

Si lo das todo el fútbol te lo devuelve. Dacă dai totul, fotbalul îți dă și el totul.

Asta e filosofia după care s-a ghidat încă din copilăria în Balcani, când i se spunea că e prea slab și delicat pentru fotbal. Și mai târziu, când l-au numit "cel mai prost transfer din istoria Realului".  Până azi când e numele pe care-l respectă cel mai mult suporterii adversarilor pe orice stadion din lumea asta. În ultimii doi ani, la ieșirea de pe teren, a fost aplaudat în picioare de suporteri de la Betis, Almeria, Celta Vigo, Granada, Celtic Glasgow, Liverpool. 

Va veni o zi când se va retrage din fotbal. Asta o va decide el, ca până acum: întâi cu ochii, apoi cu mintea și mai apoi cu picioarele. Nu sunt pregătită deloc pentru acea zi, dar mă consolează gândul că până atunci va face ce-a făcut și până azi. Va da totul.

Renunță Hagi?! „Regele”, copleșit după umilința din Giulești:  „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Liga 1
00:43
Renunță Hagi?!„Regele”, copleșit după umilința din Giulești: „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Citește mai mult
Renunță Hagi?! „Regele”, copleșit după umilința din Giulești: „Poate nu o să mai fiu pe bancă”
Debut de vis în Giulești   VIDEO cu golul : Alex Dobre,  reușită de senzație  la primul meci în tricoul Rapidului
Liga 1
21.10
Debut de vis în Giulești VIDEO cu golul: Alex Dobre, reușită de senzație la primul meci în tricoul Rapidului
Citește mai mult
Debut de vis în Giulești  VIDEO cu golul : Alex Dobre,  reușită de senzație la primul meci în tricoul Rapidului
„Nu am realizat nimic”  Șumudică, cu  picioarele pe pământ  după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Liga 1
00:20
„Nu am realizat nimic” Șumudică, cu picioarele pe pământ după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Citește mai mult
„Nu am realizat nimic”  Șumudică, cu picioarele pe pământ după ce a „demolat” Farul. Ce spune despre derby-ul cu FCSB
Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există  imagini video  cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Liga 1
21.10
Minte Jandarmeria? Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Citește mai mult
Minte Jandarmeria?  Șefii de la stadionul „Arcul de Triumf” susțin că există imagini video cu scena în care se aruncă din tribune cu un scaun spre asistent + Ce spune Dinamo
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu  selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Liga 1
21.10
Daniel Pancu, judecat miercuriStoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21, după incidentele de la meciul cu Elveția
Citește mai mult
Daniel Pancu, judecat miercuri Stoichiță a anunțat ce se va întâmpla cu selecționerul U21 , după incidentele de la meciul cu Elveția
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul  către asistent“
Liga 1
21.10
Cine e agresorul? Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm cine a aruncat cu scaunul către asistent“
Citește mai mult
Cine e agresorul?  Jandarmeria, răspuns-șoc pentru GOLAZO.ro despre incidentele de la Dinamo - Botoșani: „N-am reușit să aflăm  cine a aruncat cu scaunul către asistent“
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui  Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
Diverse
21.10
Proces Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu. E acuzat de ucidere din culpă
Citește mai mult
Proces  Azi, un nou termen în procesul lui Mario Iorgulescu . E acuzat de ucidere din culpă
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul  România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Nationala
21.10
40.000 de bilete vândute Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo, care va stabili cine câștigă grupa în Nations League
Citește mai mult
40.000 de bilete vândute  Fanii iau cu asalt Arena Națională la meciul România - Kosovo , care va stabili cine câștigă grupa în Nations League