- Andre Agassi și Steffi Graf, doi dintre cei mai mari jucători de tenis ai tuturor timpurilor, au fost în acest weekend în Cluj-Napoca, la Sports Festival
- Cei doi, care sunt căsătoriți din 2001, au susținut ieri un masterclass în BTarena
- Agassi și Graf au vorbit despre copilărie, suferință și performanță, într-o discuție la care au asistat aproape 1.000 oameni și a fost moderată de Andreea Esca
Articol scris de David Istrate (Cluj)
Sâmbătă, sub privirile a 9.000 oameni extaziați, Andre Agassi și Șteffi Graf au jucat un meci demonstrativ, alături de Simona Halep și de Andrei Pavel.
O zi mai târziu, Agassi și Graf au lăsat rachetele și au preluat microfoanele, pentru o incursiune tulburătoare și, în același timp, inspirațională în carierele lor fabuloase, dar și în viețile lor dincolo de terenul de tenis.
Publicul, oameni care au plătit 100 de lei pentru a avea acces la poveștile acestor doi uriași campioni, i-a înconjurat cu respect, emoție și căldură.
Andre Agassi și Steffi Graf, dialog cu românii la Cluj
Andre și Steffi au părut că se simt confortabil, ajutați și de naturalețea Andreei Esca. S-au luat și întrebări din sală, și de la adulți, și de la copii. De la „Cum pot să ajung numărul 1 mondial?” la „Cine ar câștiga într-un meci dintre Federer și Nadal?”.
Printre cele mai emoționante referiri ale lui Andre Agassi și Steffi Graf au fost la părinți și felul în care ei le-au influențat carierele.
Vorbind despre mama ei, Steffi s-a emoționat: „A fost ca o stâncă pentru mine, un mare sprijin”. În schimb, Andre a povestit, cu o durere încă nealinată, cum a plâns după ce tatăl său l-a lovit pe terenul de tenis. Fostul numărul 1 mondial și-a amintit cum Emmanuel Agassi l-a forțat să facă tenis pentru că vedea în acest sport cea mai rapidă cale spre a trăi visul american, spre îmbogățire adică. „Pare o contradicție să fii atât de bun într-un domeniu care nu-ți place”, a explicat Agassi. „Însă frica e o veritabilă motivație”.
Andre Agassi: “Munca e înaintea talentului”
Mai târziu, întrebat fiind ce sfaturi le-ar da copiilor care își doresc să urmeze o carieră în tenis, Agassi, ajuns acum la 54 de ani, a preferat să le dea sfaturi părinților: „Opriți-vă din a visa la cea mai de succes carieră pentru copiii voștri. Mai întâi, fiți părinți și iubiți-vă copiii”.
„În tenis nu ai timp să celebrezi. Faptul că am câștigat nu m-a satisfăcut niciodată, a părut că mi-a luat mai mult decât mi-a dat” Andre Agassi
Iată câteva frânturi din discursul lui Andre Agassi la Cluj:
- „Întotdeauna cel mai important punct e următorul punct, așa că tenisul te forțează să rămâi ancorat în prezent. E ca un mușchi”
- „Nu presa este dificilă, nici întrebările pe care jurnaliștii le pun, ci e greu acel proces prin care trebuie să te privești pe tine însuți și să înțelegi ce simți. Uneori e greu să răspunzi fiindcă nu vrei să arăți o lipsă de respect față de sport, însă de multe ori nu te simți în stare sau nu ai chef să dai totul pe teren. ”
- „Nu mi-a fost atât de frică de adversari pe cât mi-a fost teamă de mine însumi. Adesea m-am îngrijorat că nu voi reuși să dau ce am mai bun. E greu dar, în același timp, e eliberator să joci împotriva celor mai buni, fiindcă e normal să te bată. Asta îți dă o oarecare libertate.”
- „Dacă nu învățăm din înfrângerile noastre atunci asta e tot ce rămâne – o înfrângere. E mult mai rău să regreți ceva decât să eșuezi. Trebuie să eșuăm pentru că așa învățăm, așa ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine.”
- „Aș alege pe cineva care muncește din greu înaintea cuiva talentat. Îi încurajez pe copii să considere că procesul de a deveni mai buni este mai valoros decât victoria”
- „Viața te păstrează umil. Trebuie să experimentezi pe deplin ce înseamnă să trăiești, să fii om, să fii recunoscător, să trăiești momentul și să nu-i pierzi niciodată în vedere pe cei ce sunt lângă tine. Să trăiești cu recunoștință e ceva foarte frumos.”
- „Așteptările sunt de fapt niște dezamăgiri în formare”
Steffi Graf: “Retragerea a venit ca o ușurare”
În același timp, Steffi Graf, chiar dacă a părut mai împăcată cu parcursul său în tenis și cariera pe care a avut-o, a vorbit și ea despre dificultatea vieții unui sportiv de performanță. „E o călătorie lungă și o călătorie solitară. Tenisul e un sport care îți cere 12 luni pe an. Îți solicită multe resurse.”
Tripla medaliată la Jocurile Olimpice a explicat ce strategii mentale folosea înaintea meciurilor. „Încercam să mă concentrez pe mine însămi și să fiu pregătită atât mental, cât și fizic. Încercam să mă relaxez, să respir și să fiu cât de calmă se putea.”
Graf a recunoscut că, după înfrângeri, era extrem de critică cu ea însăși și astfel experiența de a juca tenis a devenit foarte intensă. I-a luat timp să învețe să ajungă la acel echilibru prin care să nu ia lucrurile atât de în serios.
Tocmai de aceea, atât Andre Agassi, cât și Steffi Graf au recunoscut că retragerea din tenis a fost o reală ușurare pentru amândoi. Chiar dacă au rămas aproape de tenis, au scăpat de presiunea imensă de a performa și, în timp, au procesat mai bine tot ceea ce au trăit, ajungând să aprecieze mai mult fantasticele cariere avute.
„Cum am zis după ultimul meci al carierei: poate că tabela arată că am pierdut, însă tabela nu arată toate lucrurile pe care le-am câștigat” Andre Agassi
Palmares Andre Agassi
- 8 titluri de mare șlem la simplu
- medalie de aur la Jocurile Olimpice (Atlanta, 1996)
- 3 titluri în Cupa Davis
- Un titlu la ATP Finals (1990)
- 870-274 este bilanțul său la simplu
Palmares Steffi Graf
- 22 de titluri de mare șlem la simplu
- Un titlu de mare șlem la dublu (1988)
- 2 titluri în Fed Cup
- Un titlu în Hopman Cup (1993)
- 5 titluri la ATP Finals
- 3 medalii la Jocurile Olimpice