Parisul pare că s-a specializat pe campioane scunde, trofeul de la Roland Garros urmând să ia calea Australiei. S-a trecut de la 1,68 metri (Simona Halep, 2018) la 1,66 metri (cât are Ashleigh Barty). Ultimul act din acest an a fost o demonstrație de tenis echilibrat, Ash având în variație principala armă contra unei Marketa Vondrousova care și-a pierdut total reperele la debutul pe impunătorul Chatrier (6-1, 6-3, după o oră și 10 minute).
Este adus pe Chatrier trofeul care va fi desemnat campioanei, iar fără să vreau mă încearcă o senzație de melancolie - în urmă cu an de zile, emoțiile erau mari, Simona pășea pe vechiul central și cucerea primul Grand Slam din carieră. Imaginile sunt derulate cu repeziciune în mintea mea, iar trezirea se face odată cu prezentarea celor două jucătoare.
Cu Barty am avut ocazia să mă întâlnesc de câteva ori întâmplător în complex în ultimele două săptămâni. O sportivă care iese în evidență prin modestie: atât pe aleile pariziene, cât și la conferințele de presă sau chiar pe teren.
Echilibrul este cuvântul care o caracterizează cel mai bine, Ash fiind un munte de voință.
Australianca de 23 de ani nu impresionează cu vreo lovitură anume, însă problema pentru adversare este tocmai faptul că le stăpânește destul de bine pe toate. De la serviciu și până la backhand sau forehand, Barty iese în evidență prin constanța uimitoare cu care poate trimite în același fel aproape de câte ori vrea.
Este triumful unei sportive care la doar 1,66 metri reușește să-și domine rivalele mult mai bine înzestrate din punct de vedere fizic prin știința jocului. Interpretează orice partitură este nevoie pentru a-și destabiliza adversarele de peste fileu, variația fiind de multe ori cheia victoriilor sale.
Ashleigh poate sta în raliuri puternice sau le poate
Despre finala de pe Chatrier cu Marketa Vondrousova nu sunt foarte multe de spus: australianca a localizat backhand-ul adversarei drept verigă slabă, a jucat acolo de câte ori a fost nevoie, în timp ce schimbările de direcție au venit doar atunci când era sigură de avantajul pe care îl avea prin poziționare.
Sigur, veți putea spune că nu are cel mai spectaculos tenis din circuit, însă nici Gael Monfils nu deține vreun trofeu de Grand Slam în vitrină din câte știu (și încântă publicul din toată lumea cu execuțiile sale fanteziste).
Cu evoluții apreciate în acest an (a învins-o de două ori și pe Halep), Marketa nu a putut fi
Într-o conferință de presă din urmă cu câteva zile, Vondrousova a mărturisit faptul că nu a jucat niciodată pe Chatrier, o arenă care în multe situații se poate dovedi copleșitoare pentru debutante. Mai ales când debutul se produce într-o finală de Grand Slam...
Succesul de la Paris o aduce pe Barty în postura de a se afla la doar 136 de puncte în urma liderului Naomi Osaka (va urca pe doi începând de luni), iar după cele câteva săptămâni de turnee pe iarbă se va face tranziția pe hard - suprafața favorită a lui Ashleigh.
"It's been a crazy two weeks"@ashbar96 is your #RG19 Champion \uD83C\uDFC6 pic.twitter.com/L824A5rCfo
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 8, 2019
Ashleigh Barty
- 5 trofee la simplu: 2019 - Roland Garros, Miami; 2018 - Nottingham, Zhuhai; 2017 - Kuala Lumpur.
- 4 finale la simplu: 2019 - Sydney; 2018 - Sydney; 2017 - Birmingham, Wuhan
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro