​Champions League: Manchester United vs Barcelona, capul de afiș al serii; Ajax, revelația actualei ediții, primește vizita lui Juventus

​Champions League: Manchester United vs Barcelona, capul de afiș al serii; Ajax, revelația actualei ediții, primește vizita lui Juventus

​Cel mai tare duel din sferturile Champions League este, fără îndoială, cel dintre Manchester United şi FC Barcelona. Au trecut aproxiamtiv opt ani de când cele două formații s-au aflat față în față într-un meci oficial, miza fiind atunci chiar trofeul Champions League. A doua partidă a serii le aduce în scenă pe Ajax, revelația actualei ediții a competiției, și Juventus. "Lăncierii" au început competiția din preliminarii și au ajuns în sferturi după ce au eliminat-o în faza precedentă pe Real Madrid (câștigătoarea din ultimii trei ani).

HotNews.roFoto: Hotnews

Manchester United vs Barcelona (22:00, Digi Sport 1, Telekom Sport 1, Look Plus)

Echipele probabile:

Man. United: De Gea; Young, Smalling, Lindelöf, Shaw; Matić, Herrera, Pogba; Lingard, Rashford, Martial. Antrenor: Ole Gunnar Solskjær.

Absenți: Bailly, Sánchez, Valencia (accidentați), Darmian

Incerți: Herrera, Matić, Rashford

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Herrera, Matić, Shaw, Valencia, Young

Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Alba; Vidal, Arthur, Busquets, Rakitić; Messi, Suárez. Antrenor: Ernesto Valverde.

Absent: Rafinha (accidentat)

Incert: Dembélé (accidentat)

Va lipsi în meciul următor dacă va primi galben: Semedo

Arbitri: Gianluca Rocchi (central), Filippo Meli, Matteo Passeri (asistenți), Massimiliano Irrati (VAR), Marco Guida (asistent VAR), Daniele Orsato (al patrulea oficial) - toți din Italia.

Întâlniri directe: 11

Victorii Manchester United: 3

Victorii Barcelona: 4

Remize: 4

Golaveraj: 15-20

Manchester United și Barcelona, protagonistele finalelor din 2009 și 2011

Ultima întâlnire directă oficială dintre cele două formații a avut loc în ultimul act al ediției 2008/09 a Champions League. Catalanii, pregătiți atunci de Pep Guardiola, ridicau trofeul după o victorie cu 3-1 pe stadionul Wembley (Londra). Pedro Rodríguez, Lionel Messi și David Villa au marcat pentru Barcelona, în timp ce pentru Manchester United a punctat Wayne Rooney.

În 2009, tot cu Guardiola la cârma, Barcelona își trecea în palmares al treilea trofeu Champions League, după 2-0 cu Manchester United. Golurile finalei de pe Stadio Olimpico din Roma au fost semnate de Samuel Eto'o și Messi. Din echipa englezilor a făcut parte și Cristiano Ronaldo.

Ultimele cinci partide:

Manchester United - două victorii, trei înfrângeri

Wolves - Man. United 2-1

Man. United - Watford 2-1

Wolves - Man. United 2-1 (Cupa Angliei, sferturi)

Arsenal - Man. United 2-0

Paris - Man. United 1-3

Barcelona - patru victorii, o remiză

Barcelona - Atlético 2-0

Villarreal - Barcelona 4-4

Barcelona - Espanyol 2-0

Betis - Barcelona 1-4

Barcelona - Lyon 5-1

Parcursul celor două echipe până în sferturi:

Manchester United

Faza grupelor: locul 2 în Grupa H (10 puncte)

Rezultate: 3-0 (tur) și 1-0 (retur) cu Young Boys), 0-0 și 1-2 cu Valencia, 0-1 și 2-1 cu Juventus

Optimi: 0-2 și 3-1 cu PSG

Barcelona

Faza grupelor: locul 1 în Grupa B (14 puncte)

Rezultate: 4-0 și 2-1 cu PSV, 4-2 și 1-1 cu Tottenham, 2-0 și 1-1 cu Inter

Optimi: 0-0 și 5-1 cu Olympique Lyon

Istoria celor două formații în sferturile Champions League:

Manchester United se află pentru a 19-a oară în sferturile Champions League/Cupa Campionilor Europeni, având un bilanț de 12 victorii și 6 înfrângeri (la general). Ultima prezență a "diavolilor "în sferturile Champions League data din 2014, când era eliminată de Bayern Munchen (1-1 acasă, 1-3 în deplasare).

Barcelona va bifa a 21-a prezență în sferturile Champions League/Cupa Campionilor Europeni. Formația de pe Camp Nou are un bilanț de 14 victorii și 6 înfrângeri (la general). În ultimii cinci ani, sferturile au reprezentat un coșmar pentru catalani, fiind eliminați în această fază la edițiile din 2013/14 (1-2 la general cu Atletico), 2015/16 (2-3 cu Atletico), 2016/17 (0-3 cu Juventus) și 2017/18 (4-4 cu AS Roma, s-a ținut cont de golul marcat în deplasare).

Trofee Cupa Campionilor Europeni / Champions League:

Manchester United (3): 1968, 1999, 2008

Barcelona (5): 1992, 2006, 2009, 2011, 2015

De știut:

  • Manchester United a câștigat doar două din ultimele 15 meciuri jucate în compania echipelor spaniole (6 remize, 7 înfrângeri). Pe Old Trafford, "diavolii" au înregistrat doar o victorie în ultimele opt partide jucate cu echipe din Spania.
  • Bilanțul lui Manchester United în dublele manșe cu echipele spaniole este de 6 victorii și 8 înfrângeri.
  • Manchester United are o singură victorie pe teren propriu în actualul sezon din Champions League, 1-0 cu Young Boys, în ultima etapă din faza grupelor.
  • Barcelona n-a câștigat niciunul din ultimele șase meciuri jucate în deplasare în fazele eliminatorii ale Champions League (două remize, 4 înfrângeri), înscriind doar un gol. Ultimul succes datează din optimile ediției 2015/16, 2-0 cu Arsenal.
  • Formația blaugrana s-a impus în 14 din cele 24 de duble manșe jucate în compania echipelor engleze. Înfrângerea suferită în fața celor de la Chelsea în semifinalele ediției 2011/12 este singura din ultimele opt confruntări de acest gen, toate jucate în fazele eliminatorii ale Champions League.
  • Barcelona este neînvinsă de 16 meciuri, în toate competițiile (11 victorii, 5 remize). Remiza cu Villarreal înregistrată pe 2 aprilie, scor 4-4, a pus capăt unei serii de șapte victorii consecutive.
  • Barcelona nu a pierdut niciunul dintre ultimele 8 partide jucate în deplasare în toate competițiile (5 victorii, 3 remize). Mai mult, echipa lui Valverde a piedut doar 3 din ultimele 23 de jocuri disputate în deplasare în actualul sezon (14 victorii, 6 remize).

Ajax vs Juventus (22:00, Digi Sport 2, Telekom Sport 2, Look Sport)

Echipele probabile:

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Schöne, De Jong; Ziyech, Tadić, Neres. Antrenor: Erik ten Hag.

Absenți: Bandé (accidentat), Mazraoui (suspendat)

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Blind, De Ligt, Tagliafico, Van de Beek

Juventus: Szczęsny; De Sciglio, Bonucci, Rugani, Alex Sandro; Betancur, Pjanić, Matuidi; Bernardeschi; Mandžukić, Ronaldo. Antrenor: Massimiliano Allegri.

Absenți: Cáceres, Can, Chiellini (accidentați)

Incerți: Barzagli, Douglas Costa, Perin, Ronaldo (accidentați)

Vor lipsi în meciul următor dacă vor primi galben: Bernardeschi, Matuidi

Arbitri: Carlos del Cerro Grande (central), Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso (asistenți), Alejandro Hernández (VAR), Juan Martínez (asistent VAR) - toți din Spania. Al patrulea oficial: Tasos Sidiropoulos (Grecia).

Întâlniri directe: 12

Victorii Ajax: 2

Victorii Juventus: 6

Remize: 4

Golaveraj: 9 -15

Ajax și Juventus au fost protagonistele finalei din 1973 a Cupei Campionilor Europeni. Olandezii s-au impus atunci cu 1-0, prin golul marcat de Johnny Rep în minutul 5. "Bătrâna Doamnă" și-a luat revanșa 23 de ani mai târziu, în finala ediției din 1996 a Champions League. A fost 1-1 după 120 de minute de joc, iar victoria i-a revenit formației italiene după loviturile de departajare, scor 4-2.

Ultimele cinci partide:

Ajax - patru victorii și o remiză

Willem II - Ajax 1-4

Emmen - Ajax 2-5

Ajax - PSV 3-1

AZ - Ajax 1-0

Ajax - Zwolle 2-1

Juventus - patru victorii și o remiză

Juventus - Milan 2-1

Cagliari - Juventus 0-2

Juventus - Empoli 1-0

Genoa - Juventus 2-0

Juventus - Atlético 3-0

Parcursul celor două echipe până în sferturi:

Ajax:

Turul II preliminar: 2-0 (tur) și 3-1 (retur) cu Sturm Graz

Turul III preliminar: 2-2 și 3-0 cu Standard Liege

Play-off: 3-1 și 0-0 cu Dynamo Kiev

Faza grupelor: locul 2 în Grupa E (12 puncte)

Rezultate: 3-0 și 2-0 cu AEK Atena, 1-1 și 3-3 cu Bayern Munchen, 1-0 și 1-1 cu Benfica

Optimi: 1-2 și 4-1 cu Real Madrid (deținătoarea trofeului)

Juventus:

Faza grupelor: locul 1 în Grupa H (12 puncte)

Rezultate: 2-0 și 1-0 cu Valencia, 3-0 și 2-1 cu Young Boys, 1-0 și 1-2 cu Manchester United

Optimi: 0-2 și 3-0 cu Atletico Madrid

Istoria celor două formații în sferturile Champions League:

Ajax revine în sferturile Champions League după 16 ani de absență. Ultima dată când "lăncierii" evoluau în această fază a competiției se întâmpla la ediția 2002/03, fiind eliminați de AC Milan (0-0 acasă, 2-3 în deplasare). Ajax a bifat până acum 12 prezențe în sferturile Champions League/ Cupa Campionilor Europeni, având un bilanț de 8 victorii și 4 înfrângeri (la general).

Juventus se află pentru a 19-a oară în sferturile celei mai importante competiții intercluburi din Europa (12 victorii, 6 înfrângeri). La ediția de anul trecut, "Bătrâna Doamnă" s-a oprit chiar în faza sferturilor, fiind învinsă de Real Madrid, scor 4-3 la general (0-3 acasă, 3-1 în deplasare).

De știut:

  • Ajax a câștigat nouă din ultimele zece meciuri jucate în toate competițiile, singură excepție fiind confruntarea din Eredivisie cu AZ Alkmaar, scor 0-1.
  • "Lăncierii" au o singură înfrângere în toate cele 23 de meciuri jucate pe teren propriu în acest sezon, 1-2 cu Real Madrid, în prima manșă a optimilor din Champions League. Formația lui Erik ten Hag a înregistrat 19 victorii și 3 remize pe Johan Cruijff Arena în actualul sezon.
  • Ajax nu a mai câștigat în fața unei echipe din Serie A din anul 2002, când se impunea cu 2-1 în fața celor de la AS Roma, în faza grupelor din Champions League.
  • Bilanțul lui Ajax în dublele manșe cu echipele italiene este 5 victorii și 7 înfrângeri. De partea cealaltă, Juventus are o statistică favorabilă cu echipele olandeze în dublele manșe: 4 victorii, o înfrângere.
  • Juventus este neînvinsă în cele șase meciuri jucate cu echipe din campionatul Olandei (4 victorii și două remize), după înfrângerea cu Feyenoord, scor 0-2, în faza grupelor din ediția 1997/98 a Champions League.
  • Trei dintre cele cinci înfrângeri suferite de Juventus în fața echipelor olandeze s-au înregistrat în deplasare.
  • Juventus a disputat în total nouă finale de Cupa Campionilor Europeni / Champions League, fiind învinsă de șapte ori (un record).

Trofee Cupa Campionilor Europeni / Champions League:

Ajax (4): 1971, 1972, 1973, 1995

Juventus (2): 1985, 1996

Rezultatele înregistrate în meciurile de marți:

Tottenham - Manchester City 1-0

Liverpool - FC Porto 2-0

Se vor disputa în semifinale:

Tottenham/Manchester City vs Ajax Amsterdam/Juventus Torino

Manchester United/FC Barcelona vs Liverpool/FC Porto

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Alibec, certat „Nu ai cum să spui asta!”
Liga 1
11:22
Alibec, certat „Nu ai cum să spui asta!”
Citește mai mult
Alibec, certat „Nu ai cum să spui asta!”
FCSB - Gloria Buzău „Vor fi vreo 7 modificări” + Un jucător, pus la zid: „Jucăm cu Divizia C?”
Liga 1
09:49
FCSB - Gloria Buzău „Vor fi vreo 7 modificări” + Un jucător, pus la zid: „Jucăm cu Divizia C?”
Citește mai mult
FCSB - Gloria Buzău „Vor fi vreo 7 modificări” + Un jucător, pus la zid: „Jucăm cu Divizia C?”
Hagi, furios! 4 penalty-uri cerute de Farul cu Dinamo!
Liga 1
00:05
Hagi, furios! 4 penalty-uri cerute de Farul cu Dinamo!
Citește mai mult
Hagi, furios! 4 penalty-uri cerute de Farul cu Dinamo!
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Bîrligea, ignorat din nou Prima reacție de la FCSB după decizia lui Mircea Lucescu
Nationala
04.10
Bîrligea, ignorat din nou Prima reacție de la FCSB după decizia lui Mircea Lucescu
Citește mai mult
Bîrligea, ignorat din nou Prima reacție de la FCSB după decizia lui Mircea Lucescu
Ținte pentru Rapid Marius Șumudică e interesat de Drăguș și Ciobotariu: „Îl aștept cu brațele deschise” + „Ni-l dorim”
Liga 1
04.10
Ținte pentru Rapid Marius Șumudică e interesat de Drăguș și Ciobotariu: „Îl aștept cu brațele deschise” + „Ni-l dorim”
Citește mai mult
Ținte pentru Rapid Marius Șumudică e interesat de Drăguș și Ciobotariu: „Îl aștept cu brațele deschise” + „Ni-l dorim”
„Câinii” se contrazicPolitic, nemulțumit de egalul cu Farul: vs. Golubovic: „1-1 e mai bine decât nimic”
Liga 1
00:20
„Câinii” se contrazicPolitic, nemulțumit de egalul cu Farul: vs. Golubovic: „1-1 e mai bine decât nimic”
Citește mai mult
„Câinii” se contrazicPolitic, nemulțumit de egalul cu Farul: vs. Golubovic: „1-1 e mai bine decât nimic”
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”