- Fanii Clubului Sportiv al Armatei Steaua sunt revoltați: cer punerea în aplicare de către FRF a deciziei ÎCCJ din procesul palmaresului, câștigat de CSA împotriva celor de la FCSB.
Înalta Curte de Casație și Justiție a acordat câștig de cauză clubului Armatei în procesul cu FCSB, la începutul lunii. Aceasta a decis că trofeele cucerite în perioada 1947-1998 aparțin clubului din Ghencea, în timp ce palmaresul celor de la FCSB pentru perioada 2003-2017 nu este recunoscut.
Fanii CSA Steaua sunt nemulțumiți
Fanii stelei cer acum Federației Române de Fotbal să pună în aplicare decizia luată de ÎCCJ.
În caz contrar, spun că vor apela din nou la lege, iar FRF va răspunde penal, pentru că alimentează confuzia că FCSB este Steaua.
„Asociația Steliștilor 1947 (AS47) atrage atenția asupra unei situații grave și inadmisibile în statul român, cu implicații juridice, morale și sportive majore: refuzul Federației Române de Fotbal (FRF) de a pune în aplicare o decizie definitivă a celei mai înalte instanțe judecătorești din România...”, notează AS47.
„Decizia în procesul Steaua - FCSB este definitivă”
Asociația suporterilor steliști explică apoi în detaliu situația la care se referă:
„Decizia este definitivă – nu poate fi ignorată [...]. Cu toate acestea, FRF, prin departamentul juridic condus de Adrian Stângaciu, a declarat: «Referitor la implicații, trebuie să așteptăm motivarea. Din ce am observat: nici părțile și nici avocații nu reușesc să aibă o opinie măcar similară, fiecare clamând victoria».
Această declarație, venită din partea șefului departamentului juridic al Federației Române de Fotbal, este scandaloasă, neprofesionistă și dăunătoare principiilor statului de drept. Domnul Stângaciu evită voit să recunoască evidența juridică [...].
Declarația domnului Stângaciu se înscrie într-un lung șir de atitudini ale FRF prin care Steaua este tratată nedrept și discriminatoriu:
- Steaua este blocată sistematic din Liga 1 printr-o interpretare restrictivă și abuzivă a Legii nr. 69/2000, sub pretextul că este „club departamental”. În mod paradoxal, alte cluburi departamentale (ex: CS Otopeni) au fost acceptate fără probleme în competiții profesioniste, inclusiv Liga 1, deși și atunci legea se afla în vigoare.
- FRF însăși a funcționat ilegal ani de zile, fără statut validat, fără transparență și în contradicție cu reglementările sale și ale FIFA/UEFA.
- FC Fcsb – un club fondat de persoane condamnate penal – este protejat și sprijinit constant de structurile fotbalului românesc, în timp ce Steaua este supusă unor standarde duble
[...] Atât legislația românească, cât și regulamentele FRF, obligă structurile sportive să respecte și să aplice hotărârile definitive ale instanțelor.
[...] În fața unui abuz instituțional evident, solicităm demisia de urgență a domnului Răzvan Burleanu, președinte FRF, și a domnului Adrian Stângaciu, șeful departamentului juridic al federației. Aceștia:
- refuză aplicarea unei decizii definitive a ICCJ,
- tergiversează notificarea UEFA și LPF,
- alimentează artificial o stare de confuzie în favoarea unui club privat – FCSB,
- încalcă în mod repetat obligațiile statutare și legale ale instituției pe care o conduc.
[...] În România, deciziile definitive ale instanțelor de judecată sunt obligatorii pentru toți cetățenii și instituțiile. Nicio structură sportivă nu este mai presus de lege.
[...] FRF are obligații clare, legale și statutare, pe care în acest moment le încalcă. În cazul în care conducerea FRF refuză în continuare să respecte decizia definitivă a ICCJ, ne rezervăm dreptul de a înainta plângeri penale pentru abuz în serviciu, favorizarea infractorului, obstrucționarea justiției.
[...] Cerem public aplicarea imediată a deciziei ICCJ, notificarea oficială a UEFA și LPF privind noul statut juridic al palmaresului, corectarea tuturor materialelor oficiale FRF/LPF referitoare la palmaresul „Stelei” și încetarea folosirii abuzive a identității Stelei de către clubul FCSB. [...]
Steaua este clubul fondat în 1947, deținut de CSA, cu palmaresul recunoscut în justiție. FC Fcsb este un club înființat în 2003, care funcționează legal abia din 2017, și care nu are nici marca, nici numele, nici palmaresul Stelei, ci doar 2 titluri și Corendon Cup obținute sub această denumire. Refuzul FRF de a respecta legea nu va rămâne fără urmări”.