Aur și aur  Popovici, pe podiumul lui  Patzaichin +7 foto
David Popovici

Aur și aur Popovici, pe podiumul lui Patzaichin

  • La jumătate finalei, după 100 de metri, David Popovici era pe locul 3. Părea că s-a terminat. 
  • Dar tânărul de 19 ani a recuperat eroic și a câștigat pur și simplu cu un deget avans, la două sutimi de secundă. El a aruncat în aer, încă o dată, prejudecățile să suntem slabi.  
POPOVICI ÎN ISTORIE   David a intrat între cei mai tineri  medaliați olimpici ai României: de la Nadia Comăneci la Diana Mocanu
Citește și
POPOVICI ÎN ISTORIE David a intrat între cei mai tineri medaliați olimpici ai României: de la Nadia Comăneci la Diana Mocanu
Citește mai mult
POPOVICI ÎN ISTORIE David a intrat între cei mai tineri medaliați olimpici ai României: de la Nadia Comăneci la Diana Mocanu

Ivan Patzaichin râdea ori de câte ori i se spunea că românii nu știu să ducă lucrurile până la sfârșit. Nici nu se punea la mintea ta dacă băteai câmpii. El nu doar că le dusese la capăt. De 7 ori medaliat olimpic, de patru ori cu aur, pornit din sărăcia Deltei, Ivan luptase în aer, pe pământ, pe apă, în liman și pe plaje, cu sau fără pagae, și niciodată nu cedase. Ivan, acest Churchill al sportului nostru.

Cu un nod în gât, îl privim pe tânărul de 19 ani, David Popovici, cum a urcat calm pe podium și ne gândim un pic la Ivan Patzaichin. La imn, David are o margine de lacrimi în ochi, ca o margine de copcă dezghețată. Și buzele lui par că îngână imnul.

Ce mult am așteptat! Ce tare ne-a lipsit să ne mai arate cineva, în apă, că putem să ducem lucrurile la bun sfârșit chiar și când credem că ele s-au sfârșit.

Dragile noastre femei de fier

La Atena, acum 20 de ani, Camelia Potec a pornit finala de 200 de metri liber de pe culoarul 1, un dezavantaj flagrant, unul dintre acelea care îți soarbe puterile încă înainte de a începe. Acesta este reperul: Camelia și ultimul aur olimpic adus de România la natație, până la Paris 2024. 

Nici nu avem prea multe puncte fixe, structuri de fier pe care să ne bazăm. În aproape 130 de ani de istorie a natației la Jocurile Olimpice, doar de trei ori ne cântase imnul în bazin, până în această seară. 

De două ori datorită Dianei Mocanu, fata atomică din Brăila care a triumfat la Sydney, și, ultima oară, acum exact două decenii, prin cursa formidabilă de la Atena a Cameliei Potec, implauzibila campioană care a pornit cu handicapul culoarului 1 și a ajuns la aur.

La Paris, David Popovici pornește de pe culoarul 4. E altceva, e drumul împăraților și ruta celor însemnați cu stea în frunte.

S-a lansat greu

Startul e slab. Și nu, nu contează nici o stea, alta decât munca.

Jumătate din competitori sunt europeni, jumătate din celelalte continente, o împărțire interesantă. Și încă ceva. Fosta Europă de Est are, totuși, doi oameni în apă: Popovici din România și Rapsis din Lituania.

Dar românul se poticnește. Neamțul Lukas Maertens conduce. După primii 50 de metri David e pe locul 2. Și ce începe prost, continuă și mai prost. După încă 50, Popovici mai coboară un loc și e pe 3. 

De fiecare dată, la fiecare întoarcere, în frunte e neamțul Lukas Maertens!

Și, în acel moment, se aude un zgomot straniu și se pornește furtuna. David terminase lungimile 2 și 3 cu timpii 27.02 și 26.86. Dar începe să crească ritmul, și dirijează cu mâinile sale lungi, nefiresc de lungi, norocul rivalilor săi.

David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago
David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago

Galerie foto (7 imagini)

David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago David Popovici, medalie de aur la 200m liber la JO Paris 2024 FOTO: Imago
+7 Fotografii
labels.photo-gallery

Noi nu mai credem, cedăm nervos, dar el trage de el și de inimile noastre, prinse într-o cușcă în care simțim cum carnea se izbește de liniile care separă culoarele.

Metru cu metru, David se apropie, iar neamțul Maertens cedează, culmea, deși este un înotător cu mari performanțe la 400 de metri și, prin urmare, cu o rezistență mai mare. 

Apoi începe să cadă și avantajul britanicului Richards Matthew. Singurul care nu  cedează și nu cade, în apă, în mușchi, în minte, este David Popovici. 

Românul își sincronizează tot mai bine bătăile, își arcuiește brațele subțiri, ia aer și dă apă, înghite apă și expiră scântei.

Ultimii metri sunt din istoria nerenunțării. Pur și simplu mâna lui stângă, din efectul rotației, cu aerul calm al unui călugăr budist, atinge prima marginea bazinului, înaintea mâinii lui Richards Matthew. Ne trezim din șoc, din sincopa propriei inimi și aflăm că am devenit campioni olimpici la natație, după 20 de ani!

Iar David a reușit un 26.74 pe ultimii 50 de metri. Unde sunt toate proverbele crude cu românii care nu știu să termine nimic? Cu două sutimi de secunde a învins David, dar sunt două sutimi pentru 20 de ani de așteptare.

Aur și aur

La Atena, acolo unde Camelia Potec a ieșit campioană olimpică, la ceremonia de deschidere gazdele au inundat simbolic terenul. Un măslin singuratic a ieșit din apă. Acum, la  Paris, torța olimpică este prinsă de pământ, așezată cuminte în balonul suspendat în Jardin des Tuileries, în aliniament cu Luvru, La Concorde și Arcul de Triumf. 

Atena și Paris, apă și foc, Camelia și David, aur și aur, toate contrastele într-o singură Românie. Că alta nu avem, vorba lui Ivan Patzaichin. 

Gol Rațiu  „Sonic”,  prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Stranieri
00:31
Gol Rațiu„Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Citește mai mult
Gol Rațiu „Sonic”, prima reușită în La Liga pentru Rayo Vallecano! Explicația gestului haios făcut după reușită
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu,  trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Liga 1
00:45
Șumudică și-a criticat jucătoriiNu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
Citește mai mult
Șumudică și-a criticat jucătorii „ Nu trebuie să te învăț eu, trebuie să simți! Nu pot să strig mereu ce să faci”
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul  Rapid - U Cluj  » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Liga 1
16.09
VIDEO CU FAZAMomentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
Citește mai mult
VIDEO CU FAZA Momentul care a închis derby-ul Rapid - U Cluj » Eroarea lui Braun + penalty-ul transformat cu sânge rece de Nistor
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16.09
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”