- Florin Talpan se crede Regele Soare, din vară nu vom mai avea doar o echipă departamentală în Liga 2, ci două, iar viitorul guvern se pregătește să blocheze construcția unor stadioane de care chiar era nevoie.
- Cam așa arată 24 de ore smintite în România anului 2025.
Din 2000 până astăzi, s-au ridicat șaptesprezece arene în România. Unele mai mici, precum cele din Voluntari, Chiajna sau Clinceni, altele impunătoare, implicit costisitoare, precum „Arena Națională”, „Steaua” ori „Ion Oblemenco.”
Din cele 17, doar două au fost făcute din bani privați, ai lui Paszkany, respectiv Hagi, iar o a treia din mărinimia strategică a lui Viktor Orban (cea de la Sfântu Gheorghe).
Restul de 14 au fost finanțate de noi. Niciodată, dar niciodată românul nu a fost consultat în legătură cu oportunitatea construirii unui stadion nou.
Victimele acestui proces vor fi suporterii
După ani de zile în care de la fostul președinte FRF, Mircea Sandu, până la ultimul microbist, s-a rostogolit ideea că fotbalul românesc nu are cum să progreseze fără o infrastructură modernă, nimeni nu și-a mai pus problema dacă și unde merită băgați bani într-un stadion de fotbal.
Pur și simplu s-a dat drumul la proiecte și ne-am trezit în situații de-a dreptul absurde de genul celei din Târgoviște, un oraș de 67.000 de locuitori care se pregătește de inaugurarea celui de-al doilea stadion într-un interval de 3-4 ani. Costuri totale? Peste 70 de milioane de euro!
Din cele 14 arene, șase nu adună mai deloc spectatori – Voluntari, Chiajna, Clinceni, Tg. Jiu, Târgoviște și Mioveni, iar a șaptea, Ghencea, se umple doar când joacă naționala sau FCSB, adică de trei-patru ori pe an. În rest bate vântul și pe acolo.
Și ajungem în 2025, an de cumpănă pentru economia României. E limpede că trebuie să strângem cureaua și e logic să se caute modalități rapide de a reduce deficitul bugetar, iar una dintre variantele la îndemână este tocmai sistarea (bănuiesc că pentru moment) lucrărilor la stadioane noi.


E însă îngrozitor să vezi că victimele acestui proces vor fi suporterii dinamoviști, care așteaptă o casă nouă de când Borcea anunța pregătirile pentru Liga Campionilor și care chiar ar umple un stadion modern, cei ai Timișoarei sau cei ai Farului, clubul care, datorită lui Hagi, a oferit cei mai mulți jucători naționalelor noastre în ultimii 20 de ani și care a ridicat o bază de la zero în mijlocul unui câmp dobrogean.
Să nu înnebunești văzând că nea Gică de la Voluntari cântă pe propriul stadion construit în 2012 – că e singur când cântă acolo – iar nea Gică de la Farul mai trebuie să stea o tură pentru că în ultimii 20 de ani statul român și-a bătut joc de banii publici?
„Steaua și Dinamo sunt eu”
În schimb ne permitem să umplem Liga a 2-a de cluburi departamentale. Din vară, echipei MAPN i se va alătura verișoara mai săracă a MAI, CS Dinamo.
Momentan mai săracă, pentru că nu știi când te trezești cu un ministru al Internelor ambițios, care să-și propună să urce mândria ministerului peste cea a rivalilor de la Apărare și care să aloce un buget mai aproape de nevoile câștigării ligii secunde.
Presimt că nu va dura mult până când vom aduce în discuție forma de organizare a CS Dinamo, posibilitățile ei de promovare în Superligă, nevoia de schimbare a Legii Sportului, cunoașteți placa, doar e veche.
Ceea ce îi oferă lui Florin Talpan o oportunitate neașteptată, să se lupte nu doar pentru promovarea Stelei, ci și a verișoarei intraguvernamentale Dinamo.
Iar acel „Steaua sunt eu” emis astăzi după modelul „L’etat c’est moi” a lui Ludovic al XIV-lea, poate deveni foarte simplu „Steaua și Dinamo sunt eu”!