Într-o rară intruziune în lumea sportului, Consiliul pentru drepturile Omului din cadrul ONU a criticat noul regulament al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) care vizează reglementarea concentraţiei de testosteron la atlete şi şi-a manifestat susţinerea faţă de campioana sud-africană Caster Semenya, informează AFP, citată de Agerpres.
Rezoluţia prezentată de Africa de Sud şi adoptată joi seara prin consens de către cei 47 de membri ai Consiliului, care nu are însă nicio putere de constrângere, precizează că regulamentul IAAF "ar putea să nu fie compatibil cu normele şi regulamentele internaţionale relative la drepturile Omului".
Consiliul cere, de asemenea, Statelor Unite să "vegheze" ca asociaţiile şi instanţele sportive să se abţină de la elaborarea şi adoptarea de politici şi practici care forţează, constrâng sau obligă prin alte mijloace de presiune atletele să se supună la tratamente medicale inutile, umilitoare şi prejudiciabile pentru a participa la probele feminine din cadrul competiţiilor internaţionale".
Consiliul a solicitat, de asemenea, Înaltului Comisar pentru drepturile Omului, Michelle Bachelet, să stabilească un raport privind impactul discriminării rasiale şi a discriminării fondate pe acest gen în sport".
Adoptarea acestei rezoluţii intervine după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat că va amâna decizia în cazul apelului depus de atleta sud-africană Caster Semenya împotriva Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) până la sfârşitul lunii aprilie.
Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m, a atacat la TAS noul set de regulamente ale IAAF, care impune medicamentaţie pentru scăderea nivelului de testosteron în cazul sportivelor hiperandrogene, cu niveluri excesive de hormoni sexuali masculini, ca o condiţie pentru a concura în competiţii.
IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor regulamente ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită.
TAS consideră acest caz ca unul dintre cele mai importante şi care va avea consecinţe nu doar pentru viitorul atletismului, ci şi pentru sport în general.
Iniţial, TAS urma să-şi anunţe decizia pe 26 martie, cu şase luni înainte de Mondialele de la atletism.
IAAF a decis că din cauza acestei întârzieri va introduce o perioadă specială de tranziţie pentru ca sportivele hiperandrogene să poată totuşi concura. Dacă regulamentele IAAF vor fi considerate corecte de TAS, sportivii afectaţi care respectă noua limită, ce va fi impusă la o săptămână după decizia de la Lausanne până la startul Mondialului din septembrie, vor primi undă verde de participare.
S-ar putea să te mai intereseze și:
Atletism: IAAF dezminte că ar fi clasat-o pe Caster Semenya ca bărbat din punct de vedere biologic
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro