- Raportul realizat chiar de o comisie FIFA arată că forul de la Zurich are o responsabilitate pentru suferința miilor de străini care au muncit pe șantierele Mondialului din Qatar 2022.
- Același raport indică și fondul pe care ar trebui să-l folosească FIFA pentru despăgubirea victimelor. Dar FIFA își încalcă propriul raport. Refuză să le ofere compensații muncitorilor afectați de condițiile din Qatar.
- Gianni Infantino, președintele FIFA, a fost de multe ori criticat pentru protecția asigurată țării care a organizat CM 2022.
Presa internațională și organizațiile ce luptă pentru drepturile omului au lansat nenumărate avertismente asupra situației disperate a muncitorilor de pe șantierele Mondialului din Qatar.
Mii de victime la ridicarea infrastructurii CM în Qatar
Mii de oameni, în marea lor majoritate asiatici, și-au pierdut viața în timp ce ridicau infrastructura CM 2022 în condiții înfiorătoare.
Oficialii qatarieni au negat permanent cifrele prezentate de ziare importante europene, la fel reacționând și liderii FIFA.
Raportul: „FIFA are o responsabilitate”
Acum, în sfârșit, la doi ani de la turneul final, FIFA prezintă raportul care subliniază „impactul sever asupra drepturilor omului”. Raport amânat 11 luni în urma presiunilor făcute chiar din interiorul organismului mondial.
Comisia forului de la Zurich pentru drepturile omului și responsabilitate socială a ajuns la concluzia că „FIFA are o responsabilitate” față de muncitorii care au suferit înaintea competiției.
Și ar trebui folosit „fondul moștenirii Qatar 2022” la despăgubirea acelor persoane și familiilor lor.
FIFA nu ține cont de propriul raport. Nu despăgubește victimele
Raportul FIFA, la care a contribuit cu o evaluare independentă și Human Level, companie de consultanță pentru drepturile omului, arată că „un număr de incidente din Qatar au avut impact sever asupra unor muncitori în perioada 2010-2022 și sunt argumente credibile că FIFA a contribuit la acest impact”.
Totuși, „FIFA își ignoră propriul raport”, a titrat The Guardian. Nu vrea să folosească acel fond pentru a le oferi compensații muncitorilor.
Utilizează acei bani pentru proiecte internaționale de dezvoltare, legate de Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Mondială a Comerțului și Agenția Refugiaților ONU.
„FIFA trebuie să-și asume aceste responsabilități nu doar la presiunea media”
Lise Klaveness, președinta federației norvegiene, a spus clar: „E important ca aceste responsabilități să fie asumate nu doar la presiunea politică sau presiunea media. Ele există în statutul FIFA”.
Klaveness a atras atenția că banii nu sunt direcționați spre cei despre care se vorbește în raport.