- Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, le-a felicitat pe proaspetele campioane olimpice la 8+1.
- La Paris, Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu au adus al patrulea titlu olimpic pentru barca lor legendară.
- Până acum, delegația României a câștigat 3 medalii de aur, 3 de argint și un bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Suntem pe locul 12 în clasamentul medaliilor.
Elisabeta Lipă: „A fost o ediție de Jocuri extraordinară”
Elisabeta Lipă a avut un mesaj și pentru sportivii români care au pierdut. Spune că prețuiește efortul depus și că România s-a descurcat admirabil.
„Sunt foarte fericită, nu fericită. Fericită este puțin spus. A fost o ediție de Jocuri… ne-am imaginat-o, dar nu așa de bine știind ce înseamnă Jocurile Olimpice. Te bați aici cu cei mai buni dintre cei mai buni și tu vrei să fii pe podiumul olimpic, să fii cel mai bun.
Mă bucur pentru toți. Și cei care au pierdut, în sensul ca au fost lângă podium… e foarte dureros, locul 4, 5. Să pierzi la sub o secundă, jumătate de secundă, 24 de sutimi… Dar ăsta e sportul, ăsta e farmecul sportului.
Îi felicit pe toți, și pe cei care au pierdut, și pe cei care au câștigat. A fost o ediție de Jocuri extraordinară, iar România a terminat pe locul 3 pe națiuni, după Olanda, locul 1, Marea Britanie pe locul 2, România pe 3, înaintea țărilor puternice ca Australia, Canada, Noua Zeelandă, Italia, Spania, SUA… Dacă nici Statele Unite nu au o bază de selecție atunci nu mai are nimeni.
Am admirat la aceste Jocuri și nu numai, unitatea echipei. Au plâns când au pierdut ceilalți din delegație, s-au bucurat când au câștigat ceilalți. Eu nu pot decât să le mulțumesc”.
„Avem obligația de a nu ne lăsa când ne este greu”
Lipă a continuat cu un mesaj de mulțumire pentru fostul ei antrenor și cu încurajări pentru sportivii români:
„M-au făcut să retrăiesc ediția Jocurilor Olimpice din 1992, când am trăit tot sub coordonarea unui antrenor coordonator și la fete, și la băieți, domnul Mociani Victor, pe care vreau să-l salut, să-i mulțumesc, să-i spun că-l iubesc mult pentru că a lăsat canotajului un lucru extraordinar. Un fel de… nu știu dacă pot să spun obligație. Obligația de a nu ne lăsa când ne este greu.
Când am preluat președinția Federației, următoarea ediție a fost sub orice critică pentru noi. România n-a urcat pe niciun podium. A fost o suferință, cel puțin pentru mine, care veneam cu un palmares bogat de la Jocuri.
„Așa puțini cum suntem, reușim să răsturnăm munți”
Nu mă încuraja nimeni și toată lumea îmi spunea că trebuie să mă obișnuiesc cu gândul ăsta, că noi nu vom mai fi unde am fost și iată că sportul m-a învățat să nu mă las, să câștig. Când cad să știu să mă ridic. Să nu mă las înfrântă, doborâtă de absolut nimic, nici măcar de cei care cârcotesc mult în jurul acestui sport frumos pe care eu îl iubesc mult.
Iată că, demonstrăm că, așa puțini cum suntem, reușim să răsturnăm munți. Și astăzi sunt foarte fericită pentru toți.
Un campion olimpic se crește greu, foarte greu, dar și când îl crești și îl ai, te ocupi de el ca de un ou proaspăt. Ei au nevoie de noi, noi de ei, împreună facem România să fie mândră de noi.
Bucuria mea și mai mare e că România, la ora actuală, se situează pe locul 11 în clasamentul pe națiuni. Mă bucur că înotul, prin David Popovici, a spart gheața și ne-a lăsat moștenire pentru următoarele zile să nu lăsăm garda jos. Și acum noi lăsam următoarelor discipline sportive, următorilor sportivi talentați. Sunt ferm convinsă că ne vom bucura de un loc frumos la finalul Jocurilor Olimpice”, a spus Lipă la interviul acordat postului TVR Sport.
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.