Veste-șoc: Hațegan renunță!  Sursele GOLAZO.ro: arbitrul din Arad  spune stop  carierei de central și va continua doar în cabina VAR
Hațegan, 44 de ani, nu dorește să mai arbitreze din postura de central

Veste-șoc: Hațegan renunță! Sursele GOLAZO.ro: arbitrul din Arad spune stop carierei de central și va continua doar în cabina VAR

  • Hațegan, 44 de ani, l-a anunțat pe Kyros Vassaras că nu dorește să mai arbitreze din postura de central, motiv pentru care va fi retras de pe lista FIFA 2025
  • Decizia ar fi fost determinată și de faptul că UEFA ar fi urmat să-l retrogradeze din categoria Elite, din cauza unor prestații nu foarte convingătoare
  • El nu va ieși din arbitraj, ci va continua în cabina VAR, atât pe plan interm, cât și pe plan internațional

Arbitrul românesc pierde un central de valoare, unul dintre cei mai buni pe care i-a avut în ultimul deceniu. Ovidiu Hațegan a decis să se retragă din postura de central.

Conform surselor GOLAZO.ro el l-ar fi anunțat deja pe Kyros Vassaras, mai ales că săptămâna viitoare, șeful CCA urmează să informeze UEFA de cum va arăta componența listei FIFA, pe care Hațegan era prezent.

17 ani
consecutivi a fost Ovidiu Hațegan pe lista FIFA din postura de central, a primit ecuson internațional în 2008

De ce se retrage ca arbitru de centru

Decizia arbitrului arădean, care în iulie a împlinit 44 de ani, vine din cauza faptului că în 2025, pe plan internațional, ar fi urmat să fie retrogradat din categoria Elite, prima în ierarhizarea forului de la Nyon.

El ar fi primit câteva referințe negative în rapoarte, din partea observatorilor pe care i-a avut la unele meciuri. UEFA l-ar fi dorit în continuare, dar nu la cel mai înalt nivel, postură cu care Hațegan nu s-ar fi simțit confortabil. Și atunci a decis să renunțe de tot la a mai arbitra pe teren.

Ultimul lui meci ca și central în Liga 1 datează de acum aproape 5 luni, un derby din play-off. Rapid - Universitatea Craiova 1-2, care a avut loc pe 29 aprilie.

2 arbitri
are Vassaras din care îl va alege pe care îl va înlocui pe Hațegan în postura de central pe lista FIFA: Rare Vidican și Szabolcs Kovacs, acesta din urmă fiind fratele lui Istvan Kovacs

El nu va mai apărea pe teren, în schimb va continua ca arbitru VAR, rol în care s-a remarcat în mod deosebit în ultimii ani în Liga 1. Tot arbitru VAR va fi de aici înainte și pe plan internațional, el fiind deja certificat în această funcție de UEFA.

Fix arbitru VAR va fi și în această etapă de Liga 1 și nu la orice meci, ci la derby-ul dintre CFR Cluj și FCSB, programat duminică seara, în Gruia, cu începere de la ora 21:00. Central  a fost delegat Marian Barbu.

A suferit un infarct în martie 2022

În urmă cu 2 ani și jumătate, mai precis în martie 2022, Hațegan a traversat o mare cumpănă a vieții. Atunci a suferit un infarct, a fost operat și a fost nevoit să ia o pauză foarte lungă din activitatea de arbitru.

A revenit la centru după mai bine de un an, în aprilie anul trecut, la ligile inferioare, în vreme ce perioada de pauză în Liga 1 a fost de aproape 1 an și jumătate.

Randamentul său internațional n-a mai fost la fel ca înainte de problema medicală pe care a avut-o, motiv pentru care a și fost ocolit la Euro din acest an, unde România l-a avut doar pe Istvan Kovacs.

În schimb, Hațegan a fost delegat de FIFA la Jocurile Olimpice de la Paris, dar ca arbitru VAR. A fost delegat chiar la finala Spania - Franța, unde a fost asistentul arbitrului VAR.

TRASEUL DE ARBITRU AL LUI HAȚEGAN

  • 1996 - devine arbitru, avea atunci doar 16 ani 
  • 2003 - e promovat la Liga 3
  • 2004 - e promovat la Liga 2
  • 2006 - e promovat, la doar 26 de ani, pe prima scenă
  • 2006 - pe 20 septembrie arbitra primul meci în Liga 1: Gloria Bistrița - FC Vaslui 3-0
  • 2008 - e promovat pe Lista FIFA
  • 2016 - arbitrează la CE din Franța două meciuri: Italia - Irlanda și Polonia - Irlanda de Nord
  • 2017 - arbitrează semifinala de Europa League dintre Manchester United și Celta Vigo
  • 2019 - e delegat la semifinala Europa League dintre Chelsea și Eintracht Frankfurt
  • 2021 - participă și la CE 2020, unde arbitrează două partide: Polonia - Slovacia și Italia - Țara Galilor

E al 5-lea în topul meciurilor în prima ligă din România

  1. Sebastian Colțescu 392
  2. Alexandru Tudor 381
  3. Istvan Kovacs 350
  4. Cristi Balaj 341
  5. Ovidiu Hațegan 308

Moment tulburător în 2018

Cariera de arbitru internațional a însemnat, acum 6 ani, un moment care a produs foarte multă emoție și în care Hațegan a fost personaj principal. În noiembrie 2018 a oficiat meciul Germania - Olanda 2-2, în Liga Națiunilor.

În pauza jocului a aflat că mama lui decedase, după ce se luptase cu o boală incurabilă. A dus meciul până la final, când a cedat emoțional și a început să plângă, fiind consolat de Virgil van Dijk. 

Veste-șoc: Hațegan renunță!  Sursele GOLAZO.ro: arbitrul din Arad  spune stop  carierei de central și va continua doar în cabina VAR Veste-șoc: Hațegan renunță!  Sursele GOLAZO.ro: arbitrul din Arad  spune stop  carierei de central și va continua doar în cabina VAR

Medic, soț, tată a doi copii

Hațegan a terminat Facultatea de Medicină la jumătatea anilor 2000, însă momentul a coincis cu promovarea lui în Liga 1 ca arbitru și la acel moment a decis să continue în fotbal, nu ca medic.

În viața privată, Hațegan și-a construit o familie alături de soția sa, Nicoleta, cu care s-a căsătorit în urmă cu mai bine de 15 ani. Au împreună doi copii: Matei, în vârstă de 13 ani și Nicole, 4 ani. 

Ovidiu Hațegan cu soția și fiul FOTO instagram.com/hateganovidiualin Ovidiu Hațegan cu soția și fiul FOTO instagram.com/hateganovidiualin
Ovidiu Hațegan cu soția și fiul FOTO instagram.com/hateganovidiualin
A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Campionate
12:11
A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Citește mai mult
A murit Toto SchillaciCel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
Campionate
11:34
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
Citește mai mult
Daniele De Rossi, concediat AS Roma l-a demis după patru etape fără victorie în Serie A: „Decizia, luată în interesul echipei”
L-au blocat în România!   Dedesubturile recursului  depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Jocurile Olimpice
00:13
L-au blocat în România! Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Citește mai mult
L-au blocat în România!  Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Champions League  Superduel pe San Siro,  11 goluri  în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Liga Campionilor
17.09
Champions League Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Citește mai mult
Champions League  Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid