Editia cu numarul 115 de la Roland Garros va debuta pe 22 mai, chiar in ziua in care Novak Djokovic va implini 29 de ani. Sa fie acesta un semn, iar Nole sa rupa "blestemul" si sa se impuna pentru prima data pe "Philippe Chatrier"? Pe tabloul feminin, pe langa sperantele legate de Simona Halep, iubitorii de tenis din Romania isi vor indrepta atentia si spre Irina-Camelia Begu (a aratat un tenis de buna calitate la Madrid si la Roma).
- Editia cu numarul 115 se va disputa in perioada 22 mai - 5 iunie 2016.
- Vor fi 128 de jucatori pe tabloul de simplu (feminin si masculin), 64 de perechi la dublu si 32 de perechi pe tabloul mixt.
- Editia din 2016 va beneficia de premii totale in valoare de €32,017,500.
Roland Garros - istoria denumirii
Complexul de la Roland Garros a fost inaugurat in 1928, a fost construit pentru a gazdui un meci de Cupa Davis al Frantei. Numele vine de la Roland Garros - un important aviator francez care a traversat pentru prima data singur Marea Mediterana.
Principalele arene ale competitiei
Philippe Chatrier - arena centrala. Numele vine de la fostul jucator de tenis Philippe Chatrier (2 februarie 1926 - 22 iunie 2000). A fost presedintele Federatiei Franceze de Tenis timp de 20 de ani si presedintele Federatiei Internationale de Tenis timp de 14 ani. Capacitate: 14.840 de locuri.
Suzanne Lenglen - a doua arena ca marime de la Roland Garros. Are o capacitate de 10.068 de locuri si a fost construita in 1994. Numele vine de la o fosta jucatoare de tenis, castigatoare a 31 de turnee de-a lungul carierei (printre care de sase ori Roland Garros si alte sase titluri la Wimbledon). Suzanee Lenglen era cunoscuta drept "La Divine".
Suzanne Lenglen, in actiune
Suzanne Lenglen, arena de tenis
Court 1 - are o capacitate de 3.800 de locuri. Este cunoscuta drept "Bullring" datorita formei circulare.
Complexul de la Roland Garros se intinde pe o suprafata totala de 8,5 hectare. Sunt 20 de terenuri pe care se joaca tenis la cel de-al doilea turneu de Grand Slam al anului. De asemenea, in interiorul complexului poti fi gasite zone VIP, reprezentante ale diversilor sponsori, Centrul National de antrenament al Frantei si un muzeu multimedia care prezinta istoria tenisului si a turneului parizian.
Turneul de la Roland Garros a debutat in anul 1891, el fiind la inceput o competitie nationala, cunoscuta si sub denumirea de "Championat de France International de Tennis". Primul turneu feminin a avut loc in 1897. In anul 1912, competitia s-a disputat pe gazon (la fel ca majoritatea turneelor din acea perioada).
- Intre 1945 si 1947, Roland Garros-ul s-a disputat dupa Wimbledon, fiind al treilea turneu de Grand Slam al anului.
- Din 1968, competitia a devenit prima de Mare Slam care a devenit Open, permitand atat amatorilor cat si profesionistilor sa participe.
- Din 2006, turneul a inceput de duminica (la fel cum se va intampla si anul acesta).
- Incepand cu martie 2007, organizatorii au anuntat ca la Roland Garros premiile pentru barbati si femei vor fi aceleasi.
- Pe langa tablourile de simplu feminin si masculin, in aceeasi perioada se mai disputa intreceri de dublu feminin, dublu masculin, dublu mixt si juniori.
Suprafata de joc
"La terre battue" - zgura - este o inventie engleza, aparand la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primul care a recurs la o astfel de suprafata a fost William Renshaw, pe un teren din Cannes. In mod normal, pentru un teren bine facut este nevoie de aproximativ doua tone de zgura.
Intre 1891 si 1927, competitia s-a desfasurat pe iarba. Incepand cu 1928 si pana in prezent, se joaca pe "terre battue" - zgura rosie. Suprafata de joc incetineste mingea fata de terenurile de iarba sau de cele de tip hard.
Suprafata de joc, compozitie
Caramida pisata: 1-2 mm
Calcar pisat: 6-7 cm
Reziduuri de carbune: 7-8 cm
Pietricele: cel putin 30 cm. De asemenea, este neaparata nevoie de un canal de scurgere.
Ultimii castigatori: Stan Wawrinka (masculin), Serena Williams (feminin), Ivan Dodig/Marcelo Melo (dublu masculin), Bethanie Mattek-Sands/Lucie Šafářová (dublu feminin), Bethanie Mattek-Sands/Mike Bryan (dublu mixt).
Romania sta bine si in 2016 pe tabloul feminin de simplu
La fel ca in ultima perioada, Romania are mai multe jucatoare prezente pe tabloul feminin de simplu de la Roland Garros. Nu doar atat, tara noastra se poate chiar lauda cu trei capi de serie: Simona Halep, Irina-Camelia Begu si Monica Niculescu. In plus, Alexandra Dulgheru va fi si ea pe tabloul principal, in timp ce Sorana Carstea si Andreea Mitu trebuie sa treaca de ultimul tur al calificarilor pentru a-si face loc printre cele mai bune jucatoare de la Roland Garros (n.r. cele doua evolueaza vineri in turul trei al calificarilor).
Vezi aici cu cine vor juca fetele noastre in turul intai al competitiei.
Avem un reprezentant pe tabloul masculin de simplu
Romania va avea un reprezentant pe tabloul masculin de simplu: Adrian Ungur a trecut de cele trei tururi de calificare si va fi, dupa o pauza de patru ani, printre cei 132 de jucatori care se vor lupta pentru castigarea competitiei. Marius Copil a fost si el la un pas de tabloul principal, dar a pierdut in ultimul tur al calificarilor in fata lui Roberto Carballes Baena.
La ce sa ne asteptam in acest an
Greu de invins pe orice suprafata, Novak Djokovic este, si in acest an, principalul favorit la castigarea Roland Garros-ului. Poate parea cel putin ciudat ca Nole, desi bate record dupa record, nu a castigat niciodata trofeul pe zgura pariziana. Pe langa Nole, sanse importante are si Andy Murray. Britanicul vine puternic din urma pe aceasta suprafata: la Madrid a jucat finala, iar la Roma s-a impus pentru prima data in istorie, dupa ce l-a invins tocmai pe Djokovic. De asemenea, nu trebuie uitat nici "The King of clay". Nadal are de partea sa istoria si revenirea din ultima perioada. La Roland Garros, ibericul are un bilant greu de egalat: 70 de victorii si doar doua infrangeri (cu Soderling in 2009 si cu Djokovic in 2015). Ramane de vazut ce forma va prinde Stan Wawrinka (ultimul castigator) la Paris. Elvetianul are armele necesare pentru a invinge pe oricine, dar inconstanta il "omoara" pe "Stanimal". Macinat de accidentari de cateva luni bune, Roger Federer a anuntat, joi, cu doar cateva zile inainte de startul competitiei ca nu va evolua, nefiind 100% recuperat.
Serena nu mai pare la fel de puternica - Cine ar putea sa profite?
Sezonul de zgura a scos la iveala multe surprize in circuitul feminin. Serena a castigat la Roma si a tras un semnal de alarma: "sunt inca aici". Cu toate acestea, liderul mondial nu mai pare atat de departe de urmaritoare. Castigatoare in premiera la Madrid, Simona Halep ar putea emite pretentii la fazele superioare. Joaca fara presiunea apararii punctelor (anul trecut a iesit in turul doi), iar acest lucru am observat ca este foarte important pentru ea. De o eventuala sansa asteapta, de asemenea, sa profite nume importante precum Agnieszka Radwanska, Angelique Kerber, Garbine Muguruza sau Victoria Azarenka. La capitolul sperante, Romania mai are o "gura de tun": Irina Camelia Begu. Sfert-finalista la Madrid si semifinalista la Roma, Irina a aratat ca se poate bate de la egal la egal cu numele mari din circuit.
Premii si puncte la editia din 2016
Editia cu numarul 115 va dispune de cele mai mari premii din istoria competitiei franceze. Va fi o crestere cu 14.39% fata de 2015. Premiile totale se ridica la €32,017,500.
Castigator: 2 milioane de euro
Finalist: 1 milion de euro
Semifinale: 500.000
Sferturi: 294.000
Optimi:173.000
Turul III: 102.000
Turul II: 60.000
Turul I: 30.000.
*Premiile sunt valabile atat pe tabloul masculin de simplu, cat si pe cel feminin de simplu.
Turul I f/m: 10/ 10
Turul II: 45/ 70
Turul III: 130/ 90
Optimi: 240/ 180
Sferturi: 430/ 360
Semifinale: 780/720
Finalist: 1300/ 1200
Castigator: 2000/ 2000.
Ce puncte au de aparat favoritii
Cele mai multe puncte de aparat in 2016 le are Stan Wawrinka, ultimul castigator de la Paris - 2000 de puncte. Urmeaza Novak Djokovic cu 1200, iar apoi Andy Murray si Jo-Wilfried Tsonga, cu cate 720. Eliminati in sferturi, Rafael Nadal si Roger Federer vor avea de aparat doar cate 360 de puncte. Elvetanul nu va reusi cu siguranta insa sa le apere, dupa ce a declarat forfait din cauza unei accidentari.
Eliminata in turul doi in urma cu un an,Simona Halep are de aparat doar 70 de puncte, in timp ce Irina-Camelia Begu are 130. Cele doua sportive vor fi capi de serie la tragerea la sorti.
Cine a primit wild-carduri in 2016
Organizatorii au anuntat cele opt wild-carduri de pe tabloul masculin de simplu: Grégoire Barrere (Franta), Julien Benneteau (Franta), Mathias Bourgue (Franta), Bjorn Fratangelo (USA), Quentin Halys (Franta), Constant Lestienne (Franta), Stéphane Robert (Franta), Jordan Thompson (Australia).
Tabloul feminin de simplu: Tessah Andrianjafitrimo (Franta), Océane Dodin (Franta), Myrtille Georges (Franta), Amandine Hesse (Franta), Alizé Lim (Franta), Virginie Razzano (Franta), Taylor Townsend (USA), Arina Rodionova (Australia).
Unde va putea fi vazut turneul in Romania
Competitia de la Roland Garros va putea fi urmarita in Romania in direct pe Eurosport (1, 2 si pe Eurosport Player) si LiveText si LiveScore pe HotNews.ro.
Jucatori importanti care nu au castigat niciodata Roland Garros-ul
Pete Sampras (SUA), John McEnroe (SUA), Boris Becker (Germania), John Newcombe (Australia), Jimmy Connors (SUA), Arthur Ashe (SUA), Patrick Rafter (Australia), Stefan Edberg (Suedia), Marat Safin (Rusia), Lleyton Hewitt (Australia), Andy Roddick (SUA) si...Novak Djokovic (Serbia - actualul lider mondial). Dintre toti, doar Nole isi mai poate trece in cont trofeul competitiei pariziene. Din circuitul feminin: Kim Clijsters (Belgia), Martina Hingis (Elvetia) si Venus Williams (SUA).
Lista castigatorilor
Jucatorul cu cele mai multe titluri castigate la Roland Garros (era Open) este Rafael Nadal. Ibericul a castigat de noua ori competitia (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014). In ierarhie, Nadal este urmat de Max Decugis (Franta - opt titluri), insa francezul s-a impus in "Amator Era". Podiumul este completat de Bjorn Borg (Suedia - sase titluri in era Open: 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981).
Castigatori era Open:
1 Rafael Nadal 9 titluri (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014)
2 Bjorn Borg 6 (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981)
3 Mats Wilander 3 (1982, 1985, 1988)
3 Ivan Lendl 3 (1984, 1986, 1987)
3 Gustavo Kuerten 3 (1997, 2000, 2001) etc.
Tarile cu cele mai multe trofee la Roland Garros (masculin):
1 Spania 15 (primul titlu in 1961, ultimul in 2014)
2 Suedia 9 (1957, 1988)
3 Cehoslovacia 5 (1970, 1987)
4 SUA 4 (1938, 1999)
5 Brazilia 3 (1997, 2001)
...........................................
9 Romania 1 (1973 - Ilie Nastase: 6-3, 6-3, 6-0 cu Nikola Pilić).
Ultimii zece castigatori de la Roland Garros:
2005 Rafael Nadal
2006 Rafael Nadal
2007 Rafael Nadal
2008 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2010 Rafael Nadal
2011 Rafael Nadal
2012 Rafael Nadal
2013 Rafael Nadal
2014 Rafael Nadal
2015 Stan Wawrinka
Jucatoarea cu cele mai multe titluri la Roland Garros (era Open) este Chris Evert (SUA - sapte titluri). Sportiva din America este urmata de Steffi Graf (6) si Justine Henin (4).
Tarile cu cele mai multe trofee la Roland Garros (feminin):
1 SUA 15 titluri
2 Australia, Germania, Rusia, Yugoslavia, Belgia (toate cate 4)
4 Spania 3
........................
6 Romania 1 (1978 - Virginia Ruzici: 6-2, 6-2 cu Mima Jaušovec).
Chris Evert, cu trofeul de la Roland Garros
Partenerii turneului de la Roland Garros
Major sponsor: BNP Paribas
Official partners: Fly Emirates, Engie, FedEx, IBM, Lacoste (echipament pentru copiii de mingi si arbitri), Longines (ceasul oficial) si Peugeot (masina oficiala a competitiei).
Official Suppliers: Accor Hotels, Adecco, Adidas, Babolat (mingile oficiale), Haagen-Dazs, JCDecaux, Lagardiere, Lavazza, MasterCard, Moet&Chandon, Orange, Potel Chabot, Rexona Men si Tropicana.
Unde se poate manca in cadrul complexului de la Roland Garros
"La Divine", "Les Jardins Gourmets", Suzanne-Lenglen Terrace", "Mousquetaires Terrace", "Greocery Stores", "Les Comptoirs" si "Fresh Points".
Cu ce nu ai voie pe arenele pariziene
Cum ajungi la Roland Garros
Metrou: Linia 9 - Mairie de Montreuil - Pont de Sèvres (statiile Michel-Ange Auteuil, Michel-Ange Molitor).
Linia 10 - Gare d'Austerlitz - Boulogne (statiile Porte d'Auteuil sau Boulogne Jean-Jaurès).
Autobuze:
Linia 22 : Opéra - Porte de Saint-Cloud
Linia 32 : Gare de l'Est - Porte d'Auteuil
Linia 52 : Opéra - Pont de Saint-Cloud
Linia 62 : Cours de Vincennes - Porte de Saint-Cloud
Linia 72 : Hôtel de Ville - Pont de Saint-Cloud
Linia 123 : Porte d'Auteuil - Mairie d'Issy
Linia 241 : Suresnes - Porte d'Auteuil
PC1 : Petite Ceinture.
Rafa Nadal, 9 titluri la Roland Garros - Povestea participarii ibericului la Paris
Momente emotionante de la Roland Garros:
Faze "nebune" de la Roland Garros:
Top 5 surprize mari de la Roland Garros:
Raliuri memorabile la Roland Garros:
Spectacol marca "Gael Monfils" la Roland Garros:
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro