- Dar nu Cel de Sus trebuie să rezolve problemele Rapidului, ci el, „Salvatorul”. Între timp, U Cluj este pe cale să devină Leicester de România.
Se plănuia o sărbătoare câmpenească pe noul gazon din Giulești, la primul meci acasă pentru Șumudică. Una la care parcă nu conta numele adversarului. A fost un 0-2 cu limpezime de cristal.
Petrecerea vișiniilor a fost stricată de o echipă încă tratată cu condescendență, al cărei antrenor, pe numele lui Ioan Ovidiu Sabău, avertizase că nu a venit la București să se apere. Înainte de primul fluier al lui Colțescu, Șumi saluta publicul în stilul lui pitoresc sub privirile ușor ironice ale lui Thiam, al cărui zâmbet spunea ceva de genul „stai că îți arătăm noi”. Și au arătat un fotbal curat, geometric, serios.
Rapid atunci și acum
În scurtul mandat al lui Neil Lennon, Rapid arăta relativ bine în primele 30 de minute, când de obicei și marca. Apoi, încerca să conserve rezultatul și se apăra, se apăra până când termina energia și ceda.
Rapid cu Șumudică după două săptămâni de pauză și de presupuse acumulări cantitative&calitative arată mai rău pe tot parcursul meciului. Cam asta ar fi schimbarea deocamdată.
Zero imaginație, zero implicare
E drept că golurile lui Berto și Nistor din penalty au fost urmarea unor prostii defensive semnate de Pașcanu și de Braun. De unde și crucile pe care și le făcea dreptcredinciosul de pe banca gazdelor. Dar să nu îți creezi nicio ocazie adevărată, din aceea care ridică lumea în picioare, asta este o problemă care nu mai ține doar de jucători.
Rapid nu deține nici o idee de joc, nici oameni care să o pună în practică. Sau să improvizeze ceva. Cu o linie de mijloc în care Hromada e complet lipsit de imaginație, iar debutanții Grameni și Christensen păreau încă nelămuriți care e rolul lor, oamenii antrenați de Șumudică nu aveau nicio șansă să-i alimenteze cu mingi utile pe Petrila, Burmaz sau Micovschi.
Schimbări degeaba
Schimbările, 3 la pauză!, nu au modificat peisajul de natură moartă pe fond vișiniu. Rareș Pop, Kait și Emmers au intrat în minutul 46 fără să aducă nimic nou, nici în planul poftei de fotbal, nici prin idei care să scoată echipa din întuneric.
Iar aparițiile lui Jambor și Hasani au alimentat mai degrabă foamea de rezultat a adversarului, care seamănă cumva cu un automobil de epocă perfect funcțional, gresat și lustruit de tipul pasionat de mecanică Ovidiu Sabău.
Cu o medie de vârstă de aproape 30 de ani a primului „11”, U Cluj a defilat în Grant și pare într-o stare de spirit capabilă de alte isprăvi. Este exact opusul atmosferei încărcate de la Rapid, unde coabitează straniu teama cu aroganța, speranța cu deznădejdea, energia cu blazarea.
VIDEO. RAPID - U CLUJ: momentul care a decis meciul din Giulești
Mai trebuie ceva
Șumudică nu va fi alergat pe șine de suporteri și nici nu va fi dat afară una-două de Dan Șucu. Dacă antrena la Buzău sau la Slobozia avea un alibi perfect, problema este că la Rapid valoarea lotului este mult peste fotbalul pe care îl arată.
Pentru liniștea sufletului sunt bune și rugăciunile, dar nu ajunge. Că așa ar antrena și cei care merg la moaștele Sfintei Parascheva.