- Peste 3.000 de ultrași s-au strâns în peluza sud pe „Steaua” pentru a protesta la România - Liechtenstein.
- Au afișat un banner „liber să fiu ultra” și au scandat „libertate pentru suporteri”. Apoi, derapaje: „Afară cu ungurii din țară”. Și „FRF, m… FRF”.
- Multe mesaje afișate de fanii radicali. Unul dintre ele: ”Într-un stat care dezamăgește la fiecare pas, să fim liberi și ultrași e tot ce ne-a mai rămas”.
Naționala juca ultimul meci amical înainte de Euro, tot pe „Steaua”, cu Liechtenstein, un adversar mult mai slab decât Bulgaria. Marți au fost 15.000 de spectatori în Ghencea. Câți cu Liechtenstein? La fel.
Puștii așteptau goluri multe. Anghel Iordănescu, prins în trafic
Mai era o oră până la start și fanii se îndreptau spre arenă. De toate vârstele. Un băiat de 7-8 ani întreba un alt puști, mai mic:
Scorul?
4-0. Azi vedem goluri.
Familii întregi în tricouri galben, copiii în echipament complet. Se pozează în fața stadionului zâmbind.
Cine era prins în trafic? Anghel Iordănescu. Înainta cu greu. A fost recunoscut de suporteri, care l-au salutat de pe trotuar. Fostul selecționer, tatăl actualului selecționer, i-a salutat și el.
Fani veniți la protest: „Liber să fiu ultra”. Un etaj al peluzei plin
Ultrașii păreau să vină din toate direcțiile. Grupuri mai mari sau mai mici. Toți îmbrăcați în tricouri negre cu mesajul „Liber să fiu ultra”, încadrat de mâinile care rupeau cătușele, lanțurile.
Din când în când strigau: „Libertate pentru suporteri, Libertate pentru suporteri”.
S-au reunit galeriile mai multor echipe, din întreaga țară. Etajul superior al peluzei sud era plin. În jur de 3.500 de ultrași.
Pregăteau un protest masiv împotriva abuzurilor forțelor de ordine. Anunțaseră pe rețelele sociale acest protest.
„România, România!”. Dar și derapaje!
Între cele două etaje ale peluzei afișaseră un banner în culorile naționale pe care scria „Liber să fiu ultra”, cu aceleași mâini care rupeau lanțurile.
Stadionul răsuna când scandau „România, România, România”.
Nu doar atât. Și derapaje: „Afară, afară cu ungurii din țară”. Și „FRF, m… FRF”. Un mesaj similar și la adresa presei române. Și „cine nu sare, cine nu sare, ori este gabor, ori este prost de moare”.
Sonorul arenei a fost ridicat la maximum pentru a acoperi galeria.
Impresionant imn cântat de mii de voci
Când a început imnul, cântat de trei tenori din Iași, ultrașii au uitat orice conflict și s-au auzit mii de voci puternice simultan cu tenorii. Impresionant a fost imnul.
Marius Lăcătuș a intrat pe teren să dea lovitura de start. I s-a scandat numele, a fost aplaudat. Legendarul număr 7 le-a răspuns la fel.
Era momentul să înceapă meciul. În tribune, păreau să fie la fel de mulți spectatori ca marți, cu Bulgaria.
Atmosferă incendiară: „Peluzele, amenințate cu descinderi și închisoare”
Diferența față de acea partidă? Atunci atmosfera a lipsit aproape cu desăvârșire. O arenă tăcută, prea liniștită.
Acum a fost atmosferă adevărată. Cei mai mulți ultrași și-au dat jos tricourile, le-au strâns și le-au folosit ca „fulare” pe care le-au învârtit deasupra capetelor. Au sărit, au cântat și au scandat în ritmul tobelor.
În minutul 20, au afișat un banner. Scria negru pe alb: „Într-un stat care dezamăgește la fiecare pas, să fim liberi și ultrași e tot ce ne-a mai rămas”.
În minutul 30, alt banner: „Peluzele, simboluri ale libertății de exprimare amenințate cu descinderi și închisoare”.
A fost strâns și a apărut încă unul: „Am uitat de orgolii, dăm dovadă de mentalitate, liberi&ultra înainte de toate”.
Peluza a pornit iar: „România, România, România”.