- La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unor stadioane noi în Brașov și Bistrița.
- Valoarea totală a investiției în proiectul din Bistrița este de 318.369.000 lei.
- În cazul proiectului din Brașov, valoarea totală estimată a investiției este de 164.434.000 de lei, de 2 ori mai mică decât cea din Bistrița.
Obiectivul de investiții se realizează în cadrul „Programului naţional de construcţii de interes public sau social” de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Naţională de Investiţii.
Stadion modern de 9.716 de locuri, în Brașov
Guvernul a anunțat decizia pe site-ul oficial, unde a elaborat planul viitorului stadion:
„Stadionul Tineretului din municipiul Brașov va fi construit pe amplasamentul vechiului stadion și va avea o capacitate totală de 9.716 locuri și un teren de fotbal cu o dimensiune de 105mx68m.
Totodată, vor fi realizate spații pentru jucători și oficiali, vestiare, unitate de prim ajutor şi tratament pentru jucători şi oficiali, puncte de prim ajutor pentru spectatori, post de control antidoping, grupuri sanitare, sală pentru conferinţe de presă, zone de parcare (151 locuri pentru parcare auto și 2 locuri de parcare pentru autocare), instalație de iluminat nocturnă, precum și un sistem fotovoltaic ON-GRID.
Valoarea totală estimată a investiției este de 164.434.000 de lei.”, se regăsește pe site-ul gov.ro.
Noul stadion ar urma să îndeplinească cerințele de acreditare UEFA, dar ar putea fi folosit și pentru organizarea altor tipuri de evenimente.
Arenă nouă și în Bistrița
În același comunicat, Guvernul României a anunțat integrarea unui stadion municipal de fotbal în proiectul de dezvoltare din localitatea Unirea, județul Bistrița.
„Prin proiect se prevede o integrare a stadionului municipal de fotbal în complexul sportiv care se dezvoltă în localitatea Unirea, compus din sală de sport cu spații de cazare și terenurile de sport exterioare, bază sportivă de tip 1, precum și pistă de atletism.
Stadionul va fi destinat, în principal, disciplinelor de fotbal și rugby și va avea un regim de înălțime parter + 2 etaje + etaj tehnic, cu o capacitate de 12.388 de locuri (spectatori, VIP, media, locuri pentru persoane cu dizabilități). Valoarea totală a investiției este de 318.369.000 lei”, anunță gov.ro.
Pe lângă cele două noi stadioane, în România se vor construi și alte arene, în următorii ani.
În plus, în afară de Brașov și Bistrița, se vor construi stadioane și în București, Constanța, Pitești, Iași și Botoșani.
Investiții mari, echipe în Liga 3
Deși Brașov are o populație mai mult decât dublă față de Bistrița, iar istoria fotbalistică este mai bogată în orașul de la poalele muntelui Tâmpa, proiectul stadionului din localitatea Unirea, județul Bistrița va fi de două ori mai scump decât cel din Brașov. (n.r. - cu 153.935.000 lei mai mult).
Totuși, performanțele sportive din cele două orașe sunt departe de valoarea investițiilor în cele două proiecte.
Județul Bistrița este reprezentat de Gloria Bistrița Năsăud, echipă ce se află pe primul loc în seria 7 a Ligii a 3-a. Clubul va beneficia de arena din localitatea Unirea.
De cealaltă parte, la fel ca și Bistrița, Brașovul nu are echipă în primele două eșaloane din România.
SR Brașov joacă tot în Liga 3, iar FC Brașov a fost exclusă din competițiile organizate de FRF din cauza avalanșei de memorii ale foștilor fotbaliști și antrenori ai primei echipe.