Sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, peste şase luni, şi care nu vor fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus vor trebui să facă faţă unor condiţii "extrem de dificile", a avertizat luni Denis Masseglia, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOSF) francez, scrie AFP.
Denis Masseglia, care a participat vinerea trecută la o videoconferinţă cu preşedintele CIO, Thomas Bach, a evocat, pentru sportivii nevaccinaţi, varianta unei carantine de două săptămâni în Japonia şi teste anticovid ce ar putea fi făcute zilnic, dimineaţa şi seara.
Săptămâna trecută, directorul general al Comitetului de organizare a JO de vară de la Tokyo, Toshiro Muto, şi-a manifestat un optimism moderat în legătură cu vaccinarea anti-Covid pornită la nivel mondial, care ar putea conduce la desfăşurarea în siguranţă a celui mai mare eveniment sportiv din lume, informează Agerpres.
Aşa cum se ştie, Olimpiada de vară care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut în capitala Japoniei a fost amânată pentru perioada 23 iulie - 8 august 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.
Chiar dacă şi în prezent se înregistrează o creştere a infectărilor în Japonia şi pe glob, organizatorii JO de la Tokyo sunt hotărâţi în privinţa desfăşurării evenimentului.
Potrivit lui Muto, vaccinurile ajută la organizarea Jocurilor Olimpice, deşi acestea nu sunt un panaceu.
''Odată ce vaccinările sunt efectuate pe scară largă în SUA şi în Europa, cred că nu există nicio îndoială că va exista un efect pozitiv privind desfăşurarea JO. Cu toate acestea, ele nu rezolvă toate problemele. Suntem încrezători în vaccinuri dar, în acelaşi timp, eu cred că este ceva nepotrivit să fii total dependent de el", a arătat Muto.
O caracteristică cheie a ofertei înaintată de Tokyo pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 2020 a fost un val imens de sprijin public care însă, pe fondul pandemiei, a dispărut. Un sondaj recent al agenţiei Kyodo News a indicat că 80% dintre japonezi ar dori ca Olimpiada să fie ori amânată din nou ori anulată.
Muto a recunoscut că acest lucru este o preocupare pentru oficiali, dar a opinat că vaccinurile, alături de alte măsuri ale autorităţilor sanitare, ar atenua îngrijorările publice.
''Deoarece vaccinările se efectuează la scară largă, mă aştept ca opinia publică să fie uşurată. Este firesc ca oamenii să fie îngrijoraţi dar sperăm că situaţia se va îmbunătăţi ca urmare a tuturor măsurilor care s-au luat şi se vor lua'', a punctat Muto.
El a reiterat că organizatorii şi oficialii niponi nu iau în calcul o nouă amânare, cu atât mai puţin anularea evenimentului.
CIO a subliniat în mod constant că siguranţa sportivilor este pe primul loc iar organizatorii Tokyo 2020 au venit cu o serie de măsuri pentru a realiza acest lucru, cum ar fi distanţarea socială în Satul Olimpic şi un regim de testare strict.
Cu toate acestea, sportivii nu vor trebui să stea două săptămâni în carantină la sosirea în Japonia, aşa cum se întâmplă în prezent cu participanţii la primul turneu de tenis de Grand Slam al anului, Australian Open.
Muto a dat de înţeles că vrea să evite o situaţie similară cu cea de la Melbourne în vară, când 15.000 de sportivi din întreaga lume vor sosi în Japonia.
"Este o iniţiativă normală să ai o carantină de 14 zile în actualul context. Cu toate acestea, cred că este nepotrivit să le ceri sportivilor să nu se antreneze deloc cu două săptămâni înainte de a intra în competiţii", a mai spus Muto.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro