Selecționata României a început cu stângul campania de calificare pentru Campionatul European din 2020. Echipa antrenată de Cosmin Contra a pierdut, scor 2-1, în fața Suediei (Grupa F), plătind tribut pentru gafele din apărare. Suedezii au marcat de două ori într-un interval de șapte minute (Quaison '33, Claesson '40), tricolorii au redus din diferență în minutul 58, prin Keșeru, însă nu au putut egala și au plecat cu mâna goală de pe Friends Arena (Solna).
După o primă jumătate de oră în care ambele echipe au avut ocazii de a înscrie, Suedia a deschis scorul prin Quaison ('33), care l-a învins pe Tătărușanu cu un șut de lângă Grigore. Gazdele și-au majorat avantajul prin Claesson ('40), la o fază la care Stanciu a respins greșit, la marginea careului.
Claudiu Keșeru, intrat pe teren la pauză, a redus din diferență în minutul 58 (Pușcaș și Marin au produs o fază frumoasă, cu pase la limită). Cosmin Contra a forțat, i-a introdus și pe Ianis Hagi și Andrei Ivan, însă golul egalării nu a venit.
Au evoluat echipele:
România: Tătăruşanu – Manea, Grigore, Săpunaru-cpt., Bancu – Băluţă (Ivan ’77), Marin – Chipciu, Stanciu, Mitriţă (Keşeru ’46) – Puşcaş (Hagi ’64). Selecţioner: Cosmin Contra
Suedia: Olsen – Lustig, (Krafth ’24), Helander, Granqvist-cpt., Augustinsson – Forsberg (Svensson ’68), S. Larsson, Olsson, Claesson – Quaison (Isak ’88), Berg. Selecţioner: Janne Andersson.
Cartonaşe galbene: Grigore ('72), Hagi ('79), Săpunaru ('82), Svensson ('90+3), Seb. Larsson ('90+4).
- Următorul joc al “tricolorilor” este programat marţi, 26 martie, de la ora 21.45, pe stadionul echipei CFR Cluj, contra Insulelor Feroe.
Partida a fost arbitrată de o brigadă din Anglia cu Michael Oliver la centru. Acesta a fost ajutat de asistenții Stuart Burt și Simon Bennett, iar Paul Tierney a fost arbitru de rezervă.
În cealaltă partidă disputată de la ora 19:00, în Grupa F, Malta a învins Insulele Feroe, scor 2-1 (Nwoko '13, Borg '77 pen. / Thomsen '90+8).
Tot sâmbătă, de la ora 21:45, Spania a învins Norvegia, scor 2-1 (Rodrigo '16, Ramos '71 pen. / King '65 pen.)
Ce a spus selecționerul Cosmin Contra:
“Au fost două reprize total diferite. În prima am fost timizi, am făcut cadou două goluri, nu am avut intensitate. Am făcut greşeli copilăreşti la goluri care la nivelul ăsta te taxează. Repriza a doua, altă atitudine, altă intensitate, am dat gol, am avut ocazii... O ocazie a lui Săpunaru în ultimele minute, probabil şi penalti... Trebuie să luăm lucrurile bune, repriza a doua şi să rămânem cu ea şi să ne dăm seama că la nivelul ăsta greşelile copilăreşti te taxează. Am intrat un pic în jucători la pauză şi le-am spus că nu este nivelul pe care pot să-l dea ei la un asemenea meci. M-a ajutat şi schimbarea lui Claudiu. Cred că băieţii au demonstrat în repriza a doua că vor să egaleze. I-am certat pentru prima repriză, i-am felicitat pentru a doua repriză” - Cosmin Contra, la Pro TV.
"La pauză eram toţi surprinşi de scor, nu pot spune că s-a văzut chiar aşa diferenţă mare. Cred că în partea a doua am ieşit puţin mai îndrăzneţi, iar ocaziile au venit uşor şi natural. Păcat că nu am reuşit al doilea gol, alta era soarta meciului. Cu siguranţă se putea mai mult în seara asta. Sunt încrezător pentru meciul cu Insulele Feroe", a declarat Claudiu Keşeru, citat de News.ro.
“În repriza a doua puteam să egalăm, dar n-am avut noroc. Nu cred că au fost erori defensive. Păcat, cred că echipa naţională a făcut un meci bun astăzi. Va mai fi şi meciul din România. Suntem şi noi o candidată la calificare totuşi. Am intrat un pic temători şi nu aveam de ce, doar nu jucam împotriva Braziliei. Nu cred că astăzi s-a văzut o diferenţă foarte mare”, a spus Săpunaru, la Pro TV.
"Este o înfrângere dureroasă. Am simţit că puteam egala. Nu presiunea a fost factorul decisiv în înfrâgere. Am început mai slab meciul, apoi am recuperat şi cred că puteam obţine cel puţin un punct. Nu s-a terminat nimic, e doar primul meci, nici cu Feroe nu va fi uşor, mai ales că echipa a crescut foarte mult. Cred că ne-a lipsit mai multă încredere", a declarat Chipciu.
Desfășurarea livetext a partidei dintre Suedia și România:
FINAL DE MECI! Suedia învinge România cu 2-1, după un meci în care greșelile din apărarea tricoloră au fost decisive.
'93 Svensson primește cartonaș galben după un fault dur la Ianis Hagi. Olsen salvează la șutul lui Săpunaru din apropierea porții.
'91 Isak trimite pe jos, la colțul lung, Tătărușanu respinge cu vârful degetelor, în corner.
Partida este prelungită cu 4 minute.
'88 Ultima schimbare a partidei. Quaison, unul dintre cei mai activi jucători din echipa Suediei (marcatorul primului gol) este înlocuit de Isak (jucător împrumutat de Borussia Dortmund la Willem, în Olanda).
'87 Chipciu trimite o centrare înaltă în careu, dar Săpunaru nu ajunge la balon.
'85 Apărarea tricolorilor este depășită ușor de contraatacul suedez, însă Claesson nu prinde spațiul porții dintr-o poziție excelentă.
'83 Tătărușanu este atent și respinge, în ultimul moment, lovitura de cap a lui Berg.
'82 Săpunaru îl faultează pe Berg, care a încercat să plece pe un culoar. Fundașul este sancționat cu un cartonaș galben.
'79 Intrat pe teren cu 15 minute în urmă, Ianis nu s-a remarcat prin nimic bun până în acest moment. Hagi primește un cartonaș galben pentru o intrare prea energică la Krafth.
'78 Contra face ultima schimbare, una ofensivă. Andrei Ivan îi ia locul lui Băluță.
'72 Același Quaison încearcă o execuție din întoarcere, dar trimite peste poartă.
'72 Dragoș Grigore vede primul cartonaș galben al partidei, după ce l-a faultat pe Quaison.
'68 Svensson îi ia locul lui Forsberg. Suedezii mai au o schimbare.
'65 Suedezii scapă pe contraatac, Krafth trage la poartă, însă Tătărușanu parează. Chiar dacă a fost puțin cam lent, Săpunaru a apucat să degajeze.
'64 A doua schimbare în formația României. Ianis Hagi îi ia locul lui George Pușcaș.
'63 Keșeru trimite cu efect la colțul lung, dar șutul său nu prinde spațiul porții.
Fanii români încep să se audă în tribune. Golul a venit la timp.
'58 Gol România! Răzvan Marin este găsit cu o pasă lobată de Pușcaș, acesta trimite în fața porții, peste Olsen, iar Keșeru reia cu capul și trimite în plasă.
'55 Mingea sare la Răzvan Marin, aflat în centrul careului, însă acesta nu execută bine voleul și mingea se duce mult peste poarta lui Olsen.
'46 Încă o gafă în apărarea României. Dragoș Grigore este blocat în momentul degajării, însă Quaison nu trimite bine în fața porții și tricolorii scapă fără gol primit.
Claudiu Keșeru îi ia locul lui Alexandru Mitriță.
După o primă jumătate de oră în care ambele echipe au încercat să înscrie pe contraatac, suedezii au deschis scorul în urma greșelilor din defensiva tricoloră. Jucătorii României au încercat să revină rapid, însă apărarea a mai clacat o dată, iar Suedia a profitat din plin. Tactica abordată de Cosmin Contra nu a dat roade în prima repriză, însă putem spune că scorul este prea drastic. Stanciu a fost cel mai activ jucător, însă a fost nevoit să coboare prea des pentru mingi, iar la golul secund al adversarilor a gafat decisiv (a respins slab, spre marginea careului).
Pauză pe Friends Arena, la Solna. Suedia vs România 2-0 (Quaison '33, Claesson '40).
'44 Pușcaș trage spre poartă, însă unghiul nu i-a permis să plaseze mai bine șutul, iar Olsen a respins fără prea mari probleme.
'43 Încă o ocazie pentru Suedia, apărarea intervine la timp de această dată, chiar dacă fundașii par în continuare nesiguri.
'40 Gol Suedia! Quaison trimite pe jos, mingea este respinsă slab de Stanciu, ajunge la marginea careului, iar Claesson îl învinge pe Tătărușanu cu un șut bine plasat, cu latul, la colțul lung.
'35 Mitriță încearcă un șut cu mult efect, intrând spre centru din banda stângă, dar nu prinde cadrul porții.
'33 Gol Suedia! Augustinsson trimite în careu din flancul stâng, mingea trece de Manea (a deviat balonul) și Grigore (a ezitat să intervină), iar Quaison marchează din 6 metri.
'31 Larsson îl faultează pe Stanciu, iar Michael Oliver acordă lovitură liberă dintr-o poziție centrală, de la aproximativ 25 de metri distanță. Șutul lui Stanciu ia prea mult efect și trece pe lângă poartă.
'30 Stanciu scoate cu calm mingea din apărare și deschide jocul spre Mitriță. Faza continuă și România obține un corner.
'27 Răzvan Marin își face mingea pentru un șut, însă trimite destul de slab, pe jos, pe direcția portarului.
'25 Prima schimbare în formația Suediei. Lustig a fost înlocuit de Krafth (împrumutat de Bologna la Amiens).
'23 Răzvan Marin combină frumos cu Chipciu, mingea ajunge la Pușcaș, însă acesta face henț.
'20 Mingea trece de Săpunaru la o centrare din flancul drept, însă Tătărușanu este la post și blochează în fața lui Quaison.
'19 Săpunaru urmărește bine faza și respinge cu capul centrarea lui Claesson.
'16 Tricolorii pleacă pe un contraatac, Stanciu primește o pasă în poziție centrală, dar trimite peste cu un șut fără preluare.
'15 Atac prelungit al României, Chipciu își ia responsabilitatea de a trage, însă șutul său este prea moale (a fost și deviat) și Olsen intervine fără probleme.'10 Stanciu mai încearcă o pasă filtrantă, după ce a reușit un dribling, însă Pușcaș este blocat la timp de apărarea suedeză.
Suedezii joacă mult cu pase peste apărarea noastră, fundașii lui Contra se poziționează bine deocamdată.
'5 Stanciu trimite o pasă în diagonală spre Chipciu, însă acesta nu este pe fază, ratează startul și mingea iese în afara terenului.
'3 Berg intră în careul tricolorilor la o pasă primită de la Forsberg, însă scapă mingea de sub control.
'2 Corner pentru Suedia. Tătărușanu este pe fază la lovitura de cap a lui Granqvist. Gazdele încep mai tare partida.
'1 Suedezii au avut lovitura de start.
Se intonează cele două imnuri. Se aude "Deșteaptă-te, române!" pe "Friends Arena"
Tricolorii vor evolua în roşu, culoare în care, recent, au obţinut victorii importante în deplasare: 1-0 în Grecia şi 2-0 în Finlanda (preliminariile EURO 2016), 2-1 în Lituania (Liga Naţiunilor).
De asemenea, în roşu a jucat naţionala şi în 1983, în succesul decisiv din Suedia în drumul spre EURO 1984, potrivit frf.ro.
România vs Suedia, întâlniri directe:
01 septembrie 1935: Suedia - România 7-1 (amical)
27 iunie 1937: România - Suedia 2-2 (amical)
15 iunie 1955: Suedia - România 4-1 (amical)
17 iunie 1956: România - Suedia 0-2 (amical)
08 septembrie 1982: România - Suedia 2-0 (preliminarii Euro 1984)
09 iunie 1983: Suedia - România 0-1 (preliminarii Euro 1984)
13 iunie 1994: România - Suedia 1-1 (amical)
10 iulie 1994: Suedia - România 2-2; 5-4 la penaltiuri (Campionatul Mondial, sferturi)
09 februarie 1997: Suedia - România 2-0 (turneul amical Kings Cup)
27 martie 2018: România - Suedia 1-0 (amical)
23 martie 2019: Suedia - România 2-1 (preliminarii Euro 2020)
România se află în Grupa F a preliminariilor pentru Euro 2020, alături de Spania, Suedia, Norvegia, Malta și Insulele Feroe.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro