- Continuă reprezentațiile dizgrațioase ale unuia dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii. E suficient să fii doar bun fotbalist?
Pe 28 octombrie, s-au decernat premiile Ballon d’Or la Paris, într-o festivitate fastuoasă găzduită de Theatre du Chatelet.
La fete, a câștigat încă o dată catalana Aitana Bonmati, iar la băieți, în premieră, spaniolul Rodri, pe numele lui complet Rodrigo Hernandez. O alegere surpriză, pentru mulți o opțiune substitut. Un mesaj transparent către marele favorit Vini Jr. și către clubul aparținător.
Conspiraționiștii
Bineînțeles, de la ceremonie au lipsit în bloc reprezentanții lui Real Madrid, în frunte cu președintele Florentino Perez și perla coroanei Vinicius.
Motivul scandalului nu mai trebuie explicat, ci doar reamintit că zborul cu avionul privat rezervat pentru Paris a fost anulat cu doar o zi înaintea festivității. Când s-a aflat cine este de fapt câștigătorul.
Clubul cu cele mai multe trofee europene majore (15 trofee Cupa Campionilor Europeni/Champions League) a acuzat o conspirație a forului european împotriva brazilianului Vinicius Jr., posibil o formă de răzbunare din partea UEFA la intenția de aderare a madrilenilor la proiectul Super Ligii Europene a Cluburilor.
Rayo, un loc unde se joacă fotbal
Sâmbătă 14 decembrie am avut încă o dată motivul pentru care Vinicius nu a fost laureatul Ballon d'Or.
La orele după amiezii, s-a disputat meciul de campionat Rayo Vallecano-Real Madrid, o dispută spectaculoasă încheiată cu scorul de 3-3.
Rayo, formația unde Andrei Rațiu a fost integralist, este o grupare tot din Madrid, una cu un stadion mic, de 14.700 de locuri (Estadio de Vallecas), cu un antrenor tânăr, cu o viziune modernă (Inigo Perez, 36 de ani) și cu prostul obicei de a încurca Realul.
De regulă echipa protejată de arbitri, Real a fost de această dată victima unei mari greșeli a arbitrului Munera, care nu a acordat o lovitură de la 11 metri la un fault în careu asupra lui Vinicius.
În Segunda cu voi!
Ca de obicei, Vini a făcut „spectacol”. Ca de obicei în ultima vreme, mai mult cu gura decât cu picioarele.
După un alt fault suportat la mijlocul terenului a venit ca apucat spre arbitru, pe care l-a înjurat și doar intervenția turcului Arda Guler a făcut ca episodul să nu degenereze.
Tot ca de obicei, a venit apoi rândul publicului pentru un colocviu existențialist cu Vini. Așa numitul dialog s-a încheiat cu o urare numai bună pentru perioada sărbătorilor. Să vă duceți în Segunda!, le-a strigat brazilianul deja recunoscut pentru comportamentul suburban și provocator pe care îl are cam pe toate stadioanele din Spania. Bineînțeles, mai puțin pe „Santiago Bernabeu”.
Efectul terapeutic al bădărăniei
Dar nu e timpul trecut. Reprezentațiile dizgrațioase ale atacantului de 24 de ani au efectul de burete universal, care șterge cam tot ce face bun atunci când joacă fotbal.
A devenit evident că și la vârf lumea fotbalului încearcă să se delimiteze de asemenea manifestări. Fără a fi un spațiu al imaculatei civilizații și a ordinii morale perfecte, bădărăniile marca Vinicius sunt repudiate din toate părțile.
Public, colegi de întrecere, coechipieri, oficiali (mai puțin deocamdată de ei ai Realului), toți s-au săturat de un individ care întâi provoacă și apoi se plânge că este discriminat.
Nu știu un caz asemănător, nu unul de o asemenea anvergură.
Efectul Vinicius poate fi însă și terapeutic. Nu pentru cel în cauză, cred că nevindecabil, ci pentru ceilalți care se vor vedea ca într-o oglindă care deformează și mărește atunci când simulează, când protestează. Poate.