- Numirea lui Marius Șumudică la Rapid, analizată de Cătălin Țepelin, redactor-șef GOLAZO.ro
1. Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, întreg Universul va conspira să te ajute, așa se zice. Ei bine, Șumudică nu s-a lăsat pe mâna Universului. S-a ocupat singur de conspirații, de fitile, de bârfe, de tot.
Agitatorul-șef și-a câștigat pariul de unul singur și acum e la mâna lui, în cel mai mare all-in din carieră.
2. Așadar, rapidistul Șumudică a înviat. Din bannere ironice a sărit direct pe banca Rapidului, în jobul visurilor lui. E drept, cu o imagine avariată, dar când vreodată i-a păsat lui de imagine?
S-a tăvălit pe gazon în fața galeriei, și-a dat jos pantalonii la conferințe, și-a folosit toate resursele de semi-portugheză și aprox-engleză ca să se dea în stambă pe-afară, și-a inventat oferte ca să-și salte cota șamd.
Nu e nimeni obligat să aplaude genul ăsta de spectacol, dar omul este definiția termenului „One man show”. Să nu ne mințim, există mult public pentru așa ceva.
3. Șumudică nu poate antrena decât în România, Turcia și țările arabe. Tumbele își pierd din sclipici unde se termină Balcanii sau Orientul și începe civilizația. Dar Șumi nu trăiește din cărți. El știe ce poate și unde-i merge, de asta s-a întors acasă și îi ia locul occidentalului Neil Lennon.
Totuși, ca să fim drepți, oricâte fumigene ar fi lansat Șumudică, nimeni nu l-ar fi mișcat pe nord-irlandez din Giulești dacă ar fi avut rezultate. Sau măcar o brumă de senzație că a trasat drumul corect. Însă tot ce s-a văzut, dincolo de un CV învechit, a fost doar o mare mahmureală, ca să rămânem în registrul lui Lennon.
4. Va reuși Șumudică la Rapid? Probabil că da. Fie și pentru că e greu să duci echipa mai jos decât e acum - locul 14 după 6 etape. Vestiarul se va activa, câțiva jucători se vor trezi din palme, alții vor vrea să profite de restartul tactic.
Din copilărie, de când m-am îndrăgostit de echipa asta, am avut un singur țel în viață: să iau campionatul cu Rapid. L-am luat ca jucător și o să-l iau și ca antrenor, vă promit! Dacă echipa va avea stabilitate financiară și dacă voi avea șansa să lucrez cu domnul Șucu în viitor, cu siguranță voi ajunge să iau campionatul și cu Rapid. Marius Șumudică, în aprilie 2023
Iar publicului îi trebuie doar 1-2 victorii ca să-l îmbrace iar în aplauze pe antrenorul parțial renegat. Începutul e foarte complicat, două deplasări cu stadioane pline și ostile (la Iași și la Craiova), dar Șumudică poate găsi butonul de reset al giuleștenilor.
5. Dincolo de păcatele lui, Șumudică are o gălăgie (da, la el totul e cu gălăgie) de calități: are fler, simte jocul, știe să adune vestiarul, e bun la schimbări, vorbește pe limba fotbaliștilor, se dă peste cap - la propriu - pentru echipă, dacă trebuie. E un motivator excelent și Rapidului chiar i-au lipsit în 2024 energia, pasiunea și ambiția pe bancă.
6. Entuziasmul lui Șumudică la reîntâlnirea cu Giuleștiul va da pe dinafară și va lua inclusiv forma unor derapaje, cu scandări licențioase, semn al împăcării totale cu galeria. Asta ar trebui să-l preocupe pe Dan Șucu, cel care promitea civilizație la Rapid. Mai e ea posibilă acum?
De fapt, mai e posibil ceva, orice, din ce a promis Șucu? Pentru că aura businessman-ului care vine să civilizeze fotbalul abia mai pâlpâie.
7. Până acum, în loc să ne scoată din peștera în care spunea că ne-a găsit, Dan Șucu a bifat multe dintre păcatele „sălbaticilor” pe care îi disprețuia acum 2 ani, la intrarea în fotbal.
A încasat din transferuri mai mult decât a investit, a ofertat strategic jucători ai adversarelor, i-a sugerat antrenorului schimbarea tacticii etc. Și, peste toate, iată acest frumos flick-flack ideologic: până ieri, Șumudică era la „block”, azi e la „favorite”. Ce atâtea principii când avem de salvat un business?