Șumudică, de la block la favorite  7 scurte : Păcatele lui Șumi, mahmureala lui Lennon și principiile lui Șucu

Șumudică, de la block la favorite7 scurte: Păcatele lui Șumi, mahmureala lui Lennon și principiile lui Șucu

  • Numirea lui Marius Șumudică la Rapid, analizată de Cătălin Țepelin, redactor-șef GOLAZO.ro

1. Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, întreg Universul va conspira să te ajute, așa se zice. Ei bine, Șumudică nu s-a lăsat pe mâna Universului. S-a ocupat singur de conspirații, de fitile, de bârfe, de tot.

Agitatorul-șef și-a câștigat pariul de unul singur și acum e la mâna lui, în cel mai mare all-in din carieră.

2. Așadar, rapidistul Șumudică a înviat. Din bannere ironice a sărit direct pe banca Rapidului, în jobul visurilor lui. E drept, cu o imagine avariată, dar când vreodată i-a păsat lui de imagine?

S-a tăvălit pe gazon în fața galeriei, și-a dat jos pantalonii la conferințe, și-a folosit toate resursele de semi-portugheză și aprox-engleză ca să se dea în stambă pe-afară, și-a inventat oferte ca să-și salte cota șamd.

Nu e nimeni obligat să aplaude genul ăsta de spectacol, dar omul este definiția termenului „One man show”. Să nu ne mințim, există mult public pentru așa ceva. 

Șumudică, de la block la favorite  7 scurte : Păcatele lui Șumi, mahmureala lui Lennon și principiile lui Șucu Șumudică, de la block la favorite  7 scurte : Păcatele lui Șumi, mahmureala lui Lennon și principiile lui Șucu

3. Șumudică nu poate antrena decât în România, Turcia și țările arabe. Tumbele își pierd din sclipici unde se termină Balcanii sau Orientul și începe civilizația. Dar Șumi nu trăiește din cărți. El știe ce poate și unde-i merge, de asta s-a întors acasă și îi ia locul occidentalului Neil Lennon.

Totuși, ca să fim drepți, oricâte fumigene ar fi lansat Șumudică, nimeni nu l-ar fi mișcat pe nord-irlandez din Giulești dacă ar fi avut rezultate. Sau măcar o brumă de senzație că a trasat drumul corect. Însă tot ce s-a văzut, dincolo de un CV învechit, a fost doar o mare mahmureală, ca să rămânem în registrul lui Lennon.

4. Va reuși Șumudică la Rapid? Probabil că da. Fie și pentru că e greu să duci echipa mai jos decât e acum - locul 14 după 6 etape. Vestiarul se va activa, câțiva jucători se vor trezi din palme, alții vor vrea să profite de restartul tactic.

Din copilărie, de când m-am îndrăgostit de echipa asta, am avut un singur țel în viață: să iau campionatul cu Rapid. L-am luat ca jucător și o să-l iau și ca antrenor, vă promit! Dacă echipa va avea stabilitate financiară și dacă voi avea șansa să lucrez cu domnul Șucu în viitor, cu siguranță voi ajunge să iau campionatul și cu Rapid. Marius Șumudică, în aprilie 2023

Iar publicului îi trebuie doar 1-2 victorii ca să-l îmbrace iar în aplauze pe antrenorul parțial renegat. Începutul e foarte complicat, două deplasări cu stadioane pline și ostile (la Iași și la Craiova), dar Șumudică poate găsi butonul de reset al giuleștenilor. 

5. Dincolo de păcatele lui, Șumudică are o gălăgie (da, la el totul e cu gălăgie) de calități: are fler, simte jocul, știe să adune vestiarul, e bun la schimbări, vorbește pe limba fotbaliștilor, se dă peste cap - la propriu - pentru echipă, dacă trebuie. E un motivator excelent și Rapidului chiar i-au lipsit în 2024 energia, pasiunea și ambiția pe bancă. 

6. Entuziasmul lui Șumudică la reîntâlnirea cu Giuleștiul va da pe dinafară și va lua inclusiv forma unor derapaje, cu scandări licențioase, semn al împăcării totale cu galeria. Asta ar trebui să-l preocupe pe Dan Șucu, cel care promitea civilizație la Rapid. Mai e ea posibilă acum?

De fapt, mai e posibil ceva, orice, din ce a promis Șucu? Pentru că aura businessman-ului care vine să civilizeze fotbalul abia mai pâlpâie. 

7. Până acum, în loc să ne scoată din peștera în care spunea că ne-a găsit, Dan Șucu a bifat multe dintre păcatele „sălbaticilor” pe care îi disprețuia acum 2 ani, la intrarea în fotbal.

A încasat din transferuri mai mult decât a investit, a ofertat strategic jucători ai adversarelor, i-a sugerat antrenorului schimbarea tacticii etc. Și, peste toate, iată acest frumos flick-flack ideologic: până ieri, Șumudică era la „block”, azi e la „favorite”. Ce atâtea principii când avem de salvat un business?

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”