MEDALII SUB ACOPERIRE  Cum e să te antrenezi pe  temperaturi extreme , de peste 40 de grade Celsius?
Veronica Cochelea, protejându-se de caniculă pe lacul Snagov, la pregătirea de dinainte de JO

MEDALII SUB ACOPERIRE Cum e să te antrenezi pe temperaturi extreme, de peste 40 de grade Celsius?

  • Cinci din cele nouă medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au fost aduse de canotori. Două de aur și 3 de argint. 
  • Medaliile au avut nevoie de 3 ani pregătire. Iar tușa finală a fost dată de sportivi și antrenori la baza sportivă de pe Lacul Snagov, pe o caniculă teribilă.

Ultimul sprint de pregătire a canotorilor din lotul olimpic s-a petrecut în iunie - iulie, când în sudul României termometrele săreau lejer de 40 de grade la umbră.

Cum au reușit ei să depășească disconfortul temperaturilor de foc și să se antreneze la cote maxime de efort înainte de a pleca spre Paris?

Explică, pentru publicul GOLAZO.ro, antrenoarea lotului olimpic feminin - Veronica Cochelea, dublă campioană olimpică în 1996 și 2000.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      A reînviat canotajul românesc? Asta e senzația de la Paris după ce, la Rio 2016, câștigase doar un bronz, iar la Tokyo 2020, un aur și două de argint, dar fără ca barca feminină de 8 rame să prindă podiumul.

      Da. După întrecerile de la Paris, așa este perceput canotajul românesc: renăscut. Noi, cei din colectivul tehnic, ne-am dorit mult acest lucru. Eu, spre exemplu, când am început activitatea sportivă, canotajul era un sport cu performanțe înalte. Până m-am retras, în 2004, performanțele canotajului erau fabuloase. A urmat apoi un moment de cumpănă, dar împreună cu conducerea federației și cu implicarea Elisabetei Lipă, care este un om total devotat sportului, am reușit să revenim acolo, în elita mondială. M-am uitat pe echipele de antrenori de la juniori, tineret și seniori. Suntem multe colege de barcă. Și acum vrem să ne vedem elevii tot acolo, pe podium. Ne-am păstrat același obiectiv.

      Tu ai urcat pe podiumul olimpic. Acum te-ai uitat la sportivii tăi urcând pe podium. Ce ai simțit la Paris? Când sunt trăirile mai intense, ca sportiv sau ca antrenor?

      Pentru mine, ca sportivă, trăirea cea mai intensă a fost la Atlanta 1996, când am ieșit pentru prima dată campioană olimpică. După retragere mi-am dat seama că acele trăiri nu poți să le compari cu cele ale unui antrenor. Atunci când ești sportiv, tu știi că ești foarte bine pregătit și te duci cu toate armele la război. Adică te duci să faci ceea ce poți tu în cursa respectivă, în ziua respectivă, în momentul respectiv. Dar ca antrenor ai emoții cumplite. Multe și complexe. De ce? Pentru că îți faci o mulțime de griji. De exemplu, ambarcațiunile au o multitudine de șuruburi, tot felul de pârghii și plăcuțe care, oricât de mult le-am verifica, tot pot să cedeze pe parcursul celor 2.000 de metri când sportivul este angrenat în lupta pentru medalie. Nu pot uita finala de la Barcelona 1992, cu barca de patru rame plus unu băieți. Le-a cedat șurubul de la «papuc». Au avut noroc că s-a întâmplat în prima sută de metri și au putut să se redreseze și să câștige cursa. Responsabilitatea antrenorului e maximă. Ce-i răspunzi sportivului când vine la tine și îți spune „Eu am făcut tot ce ține de mine. Tu ai făcut la fel?”.

      Fericită după Paris?

      Da! După un ciclu de pregătire de 3 ani, da. Toate bărcile au ajuns în finale. Cinci medalii. Locul trei pe națiuni, după Olanda și Marea Britanie. Am devansat țări puternice precum SUA, Noua Zeelandă, Australia, Italia, unde copiii practică canotajul de la opt-nouă ani, iar la 10 ani au dreptul să concureze. Sunt țări unde se investesc mulți bani, au baze imense de selecție, au universități special create pentru canotaj. Dacă facem un calcul, cred că tot canotajul românesc se găsește la o singură universitate din State.

      Tinerii români vin spre canotaj?

      Antrenorii de la nivel de juniori își fac treaba, merg și bat potecile prin toate sătucele alea din zona Moldovei, descoperă copii care sunt în parametri.

      Tot Moldova a rămas furnizoare de viitoare talente pentru canotaj? Care-i explicația? Și tu tot moldoveancă ești.

      Moldova e de bază la canotaj așa cum e Tulcea pentru canoe. Nu știu care-i explicația… Zonele defavorizate, cred eu. Cred că s-a creat și o tradiție și se duc unii după alții. Mai ales când văd că există un viitor concret.

      Înainte de Paris, canotorii s-au pregătit aici, pe lacul Snagov. Cum au suportat căldurile de foc din iunie și iulie? S-au antrenat pe cod roșu de caniculă.

      Am suportat cu toții cu stoicism. A trebuit să ne adaptăm programul de pregătire în funcție de gradele multe care se anunțau. Și da, de cele mai multe ori am ieșit pe apă undeva la ora 6:00-6:30 cel mai târziu și antrenamentul se termina la 9:30. La ora 9:00 soarele era deja foarte agresiv. Aveam cu noi lăzi frigorifice, gheață, apă. Multă apă. Norocul nostru cu sponsorii și aici sunt meritele Elisabetei Lipă. A reușit să obțină sponsorizări care ne-au asigurat apa și mâncarea. Multă lume a venit în ajutorul nostru. Sportivii s-au hidratat cu băuturi din cătină și ghimbir. Și lactatele și peștele au venit tot din sponsorizări. Dimineața au putut mânca somon afumat, humus, icre, vinete coapte, ouă. La prânz și la cină au avut somon la grătar cu legume. Mâncăruri sănătoase și ușor digerabile.

      Așa ieșeau antrenorii pe lacul Snagov când sportivii se pregăteau pe temperaturi extreme, înainte de plecarea la Paris Așa ieșeau antrenorii pe lacul Snagov când sportivii se pregăteau pe temperaturi extreme, înainte de plecarea la Paris
      Așa ieșeau antrenorii pe lacul Snagov când sportivii se pregăteau pe temperaturi extreme, înainte de plecarea la Paris

      Câtă apă se consuma la un antrenament?

      Eu plecam în șalupă cu baxul cu sticle de jumătate de litru de apă. La fel și ceilalți colegi de-ai mei. Plus ce își luau sportivii în barcă. Noi, antrenorii, ne înșiram pe lungul pistei ca să le putem da apă. Toți suntem arși de soare. Ajunseserăm să ne punem cearșafuri pe cap, șapcă și ochelari de soare, ca să ne protejăm. Arătam precum arabii…

      Ce urmează acum?

      Ăștia mici au Campionatul Mondial de tineret, așa că au rămas în continuare la pregătire. Apoi este Mondialul de seniori în Canada.

      Tu ce o să faci în vacanță?

      Cred că o săptămână nu o să ies din pijamale. O să-mi permit să beau cafeaua în tihnă, fără să mă grăbesc. O să stau, o să citesc, o să ascult muzică. Și apoi poate că o să plec o săptămână la munte. La noi, în țară. M-am săturat de plecat cu avionul. Vreau undeva la munte, aproape, la răcoare. Vreau să scap de căldură.

      Veronica Cochelea, dublă campioană olimpică în 1996 și 2000, acum  antrenoare a lotului olimpic feminin de canotaj Veronica Cochelea, dublă campioană olimpică în 1996 și 2000, acum  antrenoare a lotului olimpic feminin de canotaj
      Veronica Cochelea, dublă campioană olimpică în 1996 și 2000, acum antrenoare a lotului olimpic feminin de canotaj
      • Articolul face parte din proiectul "Team Romania", dezvoltat de GOLAZO.ro & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
      • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.
      Un nou fenomen pe TikTok: propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Georgescu / Dar noutatea absolută este alta
      Un nou fenomen pe TikTok: propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Georgescu / Dar noutatea absolută este alta
      Un nou fenomen pe TikTok: propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Georgescu / Dar noutatea absolută este alta
      Știrile zilei din sport
      „Comunicatul Poliției e aiurea!” GOLAZO.ro a vorbit cu șeful UDMR Cluj:  contestă poziția autorităților  și a lui Boc + acuzații grave către ultrașii lui „U”
      Superliga
      04.04
      „Comunicatul Poliției e aiurea!” GOLAZO.ro a vorbit cu șeful UDMR Cluj: contestă poziția autorităților și a lui Boc + acuzații grave către ultrașii lui „U”
      Citește mai mult
      „Comunicatul Poliției e aiurea!” GOLAZO.ro a vorbit cu șeful UDMR Cluj: contestă poziția autorităților și a lui Boc + acuzații grave către ultrașii lui „U”
      „Sunt tratat ca un vagabond”  Șiman o ține pe  Dinamo în afara cupelor europene : „O mai poate lungi 6-8 luni”
      Superliga
      04.04
      „Sunt tratat ca un vagabond” Șiman o ține pe Dinamo în afara cupelor europene: „O mai poate lungi 6-8 luni”
      Citește mai mult
      „Sunt tratat ca un vagabond”  Șiman o ține pe Dinamo în afara cupelor europene : „O mai poate lungi 6-8 luni”
      Rămâne FCSB fără antrenor? Charalambous, dezvăluiri despre contract:  „N-am negociat nimic.  Vom vedea la finalul sezonului”
      Superliga
      04.04
      Rămâne FCSB fără antrenor? Charalambous, dezvăluiri despre contract: „N-am negociat nimic. Vom vedea la finalul sezonului”
      Citește mai mult
      Rămâne FCSB fără antrenor? Charalambous, dezvăluiri despre contract: „N-am negociat nimic. Vom vedea la finalul sezonului”
      „Mi-aș dori să răspundă pozitiv”    Horia Tecău , mesaj dur înainte de Billie Jean King Cup: „Vii la națională doar când e favorabil pentru tine”
      Tenis
      04.04
      „Mi-aș dori să răspundă pozitiv” Horia Tecău, mesaj dur înainte de Billie Jean King Cup: „Vii la națională doar când e favorabil pentru tine”
      Citește mai mult
      „Mi-aș dori să răspundă pozitiv”  Horia Tecău , mesaj dur înainte de Billie Jean King Cup: „Vii la națională doar când e favorabil pentru tine”
      Știri ultima oră
      23:08
      „Lipsă de responsabilitate” Dorinel Munteanu și-a găsit cu greu cuvintele după un nou eșec pe banca lui Sepsi: „De mult nu mi s-a mai întâmplat”
      „Lipsă de responsabilitate”  Dorinel Munteanu și-a găsit cu greu cuvintele după un nou eșec pe banca lui Sepsi: „De mult nu mi s-a mai întâmplat”
      23:50
      Discurs de clasă Topal, după succesul cu Sepsi: „O zi frumoasă pentru noi!”. Despre eliminarea lui Hanca: „Și dacă nu câștigam, nu-i reproșam nimic”
      Discurs de clasă  Topal, după succesul cu Sepsi: „O zi frumoasă pentru noi!”. Despre eliminarea lui Hanca: „Și dacă nu câștigam, nu-i reproșam nimic”
      22:10
      „Asta i-a grăbit retragerea” Fostul colaborator al Simonei Halep: „Nedreptatea pe care i-a făcut-o a fost foarte mare”
      „Asta i-a grăbit retragerea”  Fostul colaborator al Simonei Halep: „Nedreptatea pe care i-a făcut-o a fost foarte mare”
      22:39
      Scandal VAR Un oficial a fost surprins pe un site de pariuri chiar înaintea meciului
      Scandal VAR    Un oficial a fost surprins pe un site de pariuri  chiar înaintea meciului
      Mai multe știri de ultimă oră

      Opinii

      Cei cărora li se caută-n coarne

      Cristian Geambașu: Cei cărora li se caută-n coarne

      Cristian Geambașu: Cei cărora li se <span>caută-n</span> coarne
      Periculosul joc al lui Kelemen Hunor

      Dan Udrea: Periculosul joc al lui Kelemen Hunor

      Dan Udrea: Periculosul joc al lui Kelemen Hunor
      Sânge pe șapca roșie

      Cătălin Tolontan: Sânge pe șapca roșie

      Cătălin Tolontan: Sânge pe șapca roșie
      FCSB, încă o victorie ca asta și adio titlu?

      Radu Naum: FCSB, încă o victorie ca asta și adio titlu?

      Radu Naum: FCSB, încă o victorie ca asta și adio titlu?
      Dinamo crește jucători

      Cristian Geambașu: Dinamo crește jucători

      Cristian Geambașu: Dinamo crește jucători
      Copii bătuți

      Dan Udrea: Copii bătuți

      Dan Udrea: Copii bătuți
      Cazul Roșca

      Cristian Geambașu: Cazul Roșca

      Cristian Geambașu: Cazul Roșca
      Colții lui Șucu

      Vlad Nedelea: Colții lui Șucu

      Vlad Nedelea: Colții lui Șucu
      Șucu e vinovat, nu Șumudică

      Dan Udrea: Șucu e vinovat, nu Șumudică

      Dan Udrea: Șucu e vinovat, nu Șumudică
      Întrebare pentru Simion: Vei recunoaște?

      Cătălin Tolontan: Întrebare pentru Simion: Vei recunoaște?

      Cătălin Tolontan: Întrebare pentru Simion: Vei recunoaște?
      Singuri acasă

      Cristian Geambașu: Singuri acasă

      Cristian Geambașu: Singuri acasă
      Harașo, Totti!

      Cristian Geambașu: Harașo, Totti!

      Cristian Geambașu: Harașo, Totti!
      Managementul Gigi Becali: ceva cu adevărat inexplicabil!

      Dan Udrea: Managementul Gigi Becali: ceva cu adevărat inexplicabil!

      Dan Udrea: Managementul Gigi Becali: ceva cu adevărat inexplicabil!
      Djokovic, Kennedy și asaltul semidocților

      Cristian Munteanu: Djokovic, Kennedy și asaltul semidocților

      Cristian Munteanu: Djokovic, Kennedy și asaltul semidocților
      Petrecere pe Titanic

      Cristian Geambașu: Petrecere pe Titanic

      Cristian Geambașu: Petrecere pe Titanic
      Hai, minune!

      Radu Naum: Hai, minune!

      Radu Naum: Hai, minune!
      Pe cine și de ce s-a supărat Mircea Lucescu

      Dan Udrea: Pe cine și de ce s-a supărat Mircea Lucescu

      Dan Udrea: Pe cine și de ce <span>s-a</span> supărat Mircea Lucescu
      Lucescu nu mai are răbdare

      Remus Răureanu: Lucescu nu mai are răbdare

      Remus Răureanu: Lucescu nu mai are răbdare
      Zâmbetul

      Cristian Geambașu: Zâmbetul

      Cristian Geambașu: Zâmbetul
      Rapid, Craiova sau UTA, ele contează?

      Cătălin Tolontan: Rapid, Craiova sau UTA, ele contează?

      Cătălin Tolontan: Rapid, Craiova sau UTA, ele contează?
      Top stiri din sport
      „Sunt convins că Man se va debloca”    Cristi Chivu,  înainte de Parma - Inter: „Acesta este mesajul pentru jucători”
      Stranieri
      04.04
      „Sunt convins că Man se va debloca” Cristi Chivu, înainte de Parma - Inter: „Acesta este mesajul pentru jucători”
      Citește mai mult
      „Sunt convins că Man se va debloca”  Cristi Chivu, înainte de Parma - Inter: „Acesta este mesajul pentru jucători”
      Vești bune pentru Real Madrid  Rudiger și Mbappe  vor fi prezenți pe teren  în meciul cu Arsenal. Ce riscă pe viitor din partea UEFA
      Liga Campionilor
      04.04
      Vești bune pentru Real Madrid Rudiger și Mbappe vor fi prezenți pe teren în meciul cu Arsenal. Ce riscă pe viitor din partea UEFA
      Citește mai mult
      Vești bune pentru Real Madrid Rudiger și Mbappe vor fi prezenți pe teren în meciul cu Arsenal. Ce riscă pe viitor din partea UEFA
      Interes din Spania pentru Tănase  Impresarul jucătorului de la FCSB: „Nu știu dacă acceptă  doar 1.000.000 de euro ”
      Superliga
      04.04
      Interes din Spania pentru Tănase Impresarul jucătorului de la FCSB: „Nu știu dacă acceptă doar 1.000.000 de euro
      Citește mai mult
      Interes din Spania pentru Tănase  Impresarul jucătorului de la FCSB: „Nu știu dacă acceptă doar 1.000.000 de euro ”
      Unul da, altul ba  Cum ar putea arăta perechea de fundași centrali a lui  Dinamo  la derby-ul cu Rapid
      Superliga
      04.04
      Unul da, altul ba Cum ar putea arăta perechea de fundași centrali a lui Dinamo la derby-ul cu Rapid
      Citește mai mult
      Unul da, altul ba  Cum ar putea arăta perechea de fundași centrali a lui Dinamo la derby-ul cu Rapid
      Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa
      Sondaj
      05.04

      Cine ia titlul? Totul despre lupta pentru Superliga: când se joacă derby-urile și cine merge în Europa

      Cine câștigă titlul?

      FCSB %
      CFR Cluj %
      U Craiova %
      U Cluj %
      Dinamo %
      Rapid %
      Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa

      Fotbal România