- FIFA a sprijinit 100% proiectul saudit în raportul său pentru CM 2034. „Drepturile omului sunt respectate și protejate”, a conchis forul de la Zurich.
- Amnesty International a reacționat prompt: „O incredibilă spălare a unei imagini atroce”.
- Membrii Consiliului FIFA, inclusiv Răzvan Burleanu, vor confirma pe 11 decembrie, prin aclamații, organizarea Mondialului din 2034 în Arabia Saudită.
Miercuri, 11 decembrie, președintele Gianni Infantino va anunța numele țării care va organiza Mondialul din 2034, dar acest nume e cunoscut de mult timp, pentru că e o singură candidată.
În premieră, gazda CM nu va mai fi decisă prin vot, ci prin aplauze. Infantino va vorbi despre proiectul Arabiei Saudite și membrii Consiliului FIFA, inclusiv Răzvan Burleanu, vor arăta susținerea totală aclamând!
Evaluarea FIFA: „Arabia Saudită respectă și protejează drepturile omului”
FIFA a dezvăluit raportul de evaluare asupra dosarului saudit și e foarte bun.
Deși regimul condus de Mohammed bin Salman, controversatul premier și prinț moștenitor al regatului, a fost acuzat ani la rând de încălcarea gravă a drepturilor omului pentru modul cum îi face pe critici să tacă.
Ucigându-i, cum s-a întâmplat cu jurnalistul Jamal Khashoggi, de la Washington Post, omorât în consulatul saudit de la Istanbul, sau condamnându-i la închisoare.
FIFA a conchis în raport, conform The Guardian: „Arabia Saudită respectă și protejează drepturile omului recunoscute internațional”.
A precizat domeniile la care se referă: „Securitate, drepturile muncitorilor migranți, drepturile copiilor, egalitatea de gen, nediscriminarea, libertatea de expresie, incluzând libertatea presei”.
„Raportul FIFA e o incredibilă spălare a unei imagini atroce”
Organizația Amnesty International a reacționat prin vocea lui Steve Cockburn.
Așa cum era de așteptat, raportul candidaturii Arabiei Saudite pentru Cupa Mondială e o incredibilă spălare a unei imagini atroce asupra drepturilor omului. Nu există un angajament semnificativ care să prevină exploatarea muncitorilor, expulzarea rezidenților sau arestarea activiștilor. Steve Cockburn, Amnesty International
Reprezentantul Amnesty a completat: „Ignorând evidența riscului încălcării extreme a drepturilor omului, FIFA va purta o mare parte a responsabilității pentru abuzurile care vor avea loc în următorul deceniu.
E nevoie urgentă de o reformă fundamentală a drepturilor omului în Arabia Saudită sau Mondialul din 2034 va fi inevitabil pătat de exploatare, discriminare și represiune”.
Arabia Saudită are un scor mai bun decât SUA din partea FIFA
Surprinzător, proiectul candidaturii saudite a primit o evaluare mai bună decât cel al trioului SUA-Canada-Mexic.
Scorul tehnic al planului Arabiei Saudite a fost 4,2 din 5, al nord-americanilor, doar 4.
Deși asiaticii trebuie să construiască 8 stadioane de la zero și nu vor fi gata până în 2032. În timp ce SUA, Canada și Mexic aveau gata toate cele 23 de arene propuse inițial (au rămas 16).
Pentru FIFA, riscul proiectului saudit e doar „mediu”. Un nivel acceptat imediat de Gianni Infantino la Zurich.