In ultimele zile suporterii echipei de fotbal Politehnica Timisoara (acum numita oficial F.C. Timisoara) au protestat pe strazile orasului impotriva deciziei Comitetului Executiv al FRF de joi, 4 septembrie, prin care se hotara punerea in aplicare a deciziei FIFA de penalizare cu sase puncte a echipei FC Timisoara pentru neexecutarea punctului 3 din hotararea TAS, pronuntata la 25 aprilie 2008, in cazul palmaresului gruparii. Punctul trei al hotararii Tribunalului sportiv de la Lausanne se refera la schimbarea culorilor clubului de catre FC Timisoara, astfel incat acestea sa nu mai includa culoarea violet.
FC Timisoara, gruparea din Liga I, condusa de Marian Iancu si Poli Timisoara, clubul patronat de omul de afaceri italian Claudio Zambon, care activeaza acum in Liga a IV-a, isi disputa de mai mult timp palmaresul si insemnele Politehnicii Timisoara, club fondat in 1921. Demonstratiile de joi si duminica au adunat mii de suporteri in strada.
De cel putin 16 ani nu s-au mai organizat, in Timisoara, demonstratii de asemenea anvergura. Si este pentru prima oara din decembrie 1989 cand fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru imprastierea demonstrantilor. Cum s-a ajuns aici si ce inseamna sa fi suporter “Poli”?
Demonstranti imprastiati cu gaze lacrimogene
Suporterii FC Timisoara protestasera si joi seara, timp de aproximativ patru ore, in centrul Timisoarei, in Piata Operei, unde au scandat mesaje impotriva FRF si impotriva lui Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, dupa ce au blocat intersectia cu DN6.
Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a incerca dispersarea suporterilor. In timpul manifestatiei, demonstrantii au ripostat aruncand cu pietre in fortele de ordine, unul dintre jandarmi fiind ranit la cap si dus la spital. Duminica seara, o noua demonstratie in Piata Operei. De data aceasta, autorizata.
Suporteri cu “sange violet”
Marius Ghilezan este unul dintre cei care au scris carti despre “fenomenul viola”, despre galeria si suporterii “polisti”, de-a lungul anilor. La lansarea uneia din carti, acum cativa ani, Marius Ghilezan afirma ca prin venele lui curge sange violet (aluzie la culorile “Poli” la care acum, prin decizia FRF, clubul nu mai are dreptul).
Aceleasi cuvinte le repeta, in Piata Operei din Timisoara, duminica 7 septembrie, unul dintre suporterii participanti la miting. Nici nu e de mirare, fiindca in anii comunismului a face parte din galeria “Poli” insemna a face disidenta. Pe stadion, nu de putine ori, lozincile scandate puteau avea o tenta voalat anticomunista. Acelasi Marius Ghilezan povesteste in cartea sa cum, cu ani in urma, pentru a merge la un meci al lui “Poli”, la Belgrad, a trecut ilegal, noaptea, granita in Iugoslavia si apoi, in acelasi mod, s-a intors in tara.
Galeria “Comando Viola”
Suporter violet Foto: Hotnews |
Intre cele doua manifestatii de strada ale suporterilor si a galeriei care se numeste “Comando Viola”, sambata s-a desfasurat meciul amical cu OFKB Belgrad (1-1). S-a scandat “Poli suntem noi!”, “Politehnica-i a noastra/nu-i o marfa-n mana voastra!” dar si “Kosovo e Serbia!”. Galeria sarba a intors “complimentul” agitand pancarta pe care scria in engleza “Pentru UEFA conteaza banii!”.
Suporterii timisoreni au primit mesaje de solidaritate si de la alte galerii ale unor echipe de fotbal din tara - UTA (eterna rivala a Timisoarei) si Rapid. Protestele sunt sustinute si de oficialii din administratia locala, administratie care sustine si financiar echipa. Adrian Orza, viceprimarul Timisoarei, a participat la mitingul din Piata Operei si a declarat ca “vom lupta” pentru a se face dreptate Timisoarei si “drumul nostru va merge mai departe”.
Autobuze violet
Consiliul local a vopsit chiar autobuzele regiei de transport in comun in alb-violet. Violetul a devenit, incet-incet, culoarea oficiala a orasului si nu doar a echipei de fotbal. Nu toate galeriile echipelor de fotbal din tara sustin, insa, protestul timisorenilor si asta pentru ca, de multe ori revolta impotriva federatiei de fotbal si a presedintelui ei Mircea Sandu s-a transformat intr-o revola impotriva “centrului”, a Bucurestului si a “miticilor”.
“Poli” a fost acuzata, de-a lungul timpului, de astfel de atitudini discriminiatorii, dar replica oficialilor de la club a fost ca astfel de acuze sunt absurde de vreme ce la acea ora echipa era formata majoritar din bucuresteni, adusi de patronul Marian Iancu de la AEK Bucuresti (fost Fulgerul Bragadiru). In 2004, insa, la un meci cu Dinamo, se putea citi in tribune pe o pancarta “Independenta face diferenta”. Un an mai tarziu, in 2005, Cristian Topescu inmana galeriei “Poli” premiul “fair-play” al revistei “Pro Sport”.
”La Timisoara si cerul este violet”
Suporterii cer clubului sa nu respecte hotararea FRF. La meciul amical cu Belgradul s-a scandat ”La Craiova, in alb-violet / Cu Politehnica pe piept!”, facandu-se aluzie la culorile si sigla sub care va juca echipa la primul meci oficial care urmeaza, cel cu Universitatea Craiova.
Sanctiunea care ar putea fi aplicata Romaniei de catre FIFA ar fi excluderea Romaniei din federatie, ceea ce ar insemna ca echipele de club romanesti nu vor mai putea participa la cupele europene, iar nationala Romaniei la meciurile oficiale din cadrul competitiilor internationale. Cu toate acestea, Marian Iancu, sustinut in strada de mii de timisoreni, declara “Noi nu suntem nebuni! Oamenii din Timisoara nu sunt nebuni! Stiu ca avem dreptate! Noi vom actiona in judecata FIFA si vom sesiza tribunalul de la Lausanne ca a fost dezonorat si FRF va da socoteala! FRF va fi dezafiliata si echipele romanesti nu vor mai juca in Europa, la fel cum nici nationala Romaniei nu o va mai face! Aceasta situatie ma lasa rece”.
Marian Iancu a mai declarat ca va reveni la culorile alb-violet si la denumirea echipei chiar de astazi (luni-n.r.). Exista si alte informatii, neconfirmate inca de purtatorul de cuvant al clubului, Levente Balint, conform carora Marian Iancu ar ceda conducerea clubului lui Ovidiu Tender. Intre timp protestele vor continua. De ce? “Pentru ca la Timisoara si cerul este violet!”- a dat raspunsul un suporter pe un forum de discutii on-line.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro