- Sistemul VAR a ajuns aproape de perfecțiune la acest turneu final, corectând erori mai mici sau flagrante ale centralilor și asistenților
- Fotbalul e acum decis exclusiv de fotbaliști, nu de un sistem care ani la rândul a făcut jocuri și a viciat rezultate sau competiții
- Musiala, tricourile Franței, imnul Scoției cântat de suporteri și zidul galben românesc de pe Allianz Arena sunt superlativele mele după primele 12 meciuri
O etapă completă în faza grupelor. Un meci pentru fiecare națională. E devreme pentru concluzii, nici nu s-au disputat 25% din jocurile acestui turneu final, dar sunt câteva lucruri de semnalat.
CE MI-A PLĂCUT
- Cum arată sistemul de arbitraj video, inclusiv ofsaidul automat. O precizie și acuratețe la care fotbalul de acum 20-30 de ani nici nu putea visa.
Gol anulat Turciei pentru că degetul mare al atacantului fusese în ofsaid, gol anulat Portugaliei pentru că 5% din Ronaldo era în afara jocului. Gol anulat Belgiei pentru că s-a demonstrat cu ajutorul cipului din balon că acesta fusese atins cu mâna la o faza precedentă. Nu mai adaug aici și îndreptarea erorii comice produsă de Turpin, care n-a văzut cum lui Gundogan era să-i fie fracturat piciorul.
Să vedem cum scade vertiginos puterea pe care o au arbitrii, iată cea mai bună veste pe care o putea primi fotbalul! Ani la rând, această castă de neatins a viciat goluri, rezultate, calificări, campionate și trofee internaționale.
Iar acum a ajuns să fie limitată de Inteligența Artificială, redusă la coordonatele unui portret robot al arbitrului la care suporterii visează dintotdeauna: echidistanță, onestitate, discreție.
- Că absolut toate echipele au încercat și au reușit să joace fotbal. E primul turneu final la care nu există națională care să fi refuzat cu totul jocul. Inclusiv debutanta Georgia a arătat că în ziua de astăzi trendul e să joci, nu să refuzi să joci. A pierdut nemeritat, dar măcar a jucat!
- Un fotbalist a fost cu o clasă peste toți: Musiala. Peste Bellingham, cu mult peste De Bruyne, l-a surclasat pe Mbappe, Pedri a fost nimeni pe lângă el, Bernardo Silva nici n-a existat în comparație cu el. Musiala are doar 21 de ani. Ar fi bun pentru regula U21 din Liga 1:).
- Tricourile Franței. Încântătoare. Dacă ar fi să fac un top al kiturilor de joc, Franța ar ocupa locurile 1-5, abia apoi ar veni celelalte. Ce design, ce cromatică, ce superb se vede cocoșul pe piept. Nike e Nike!
- Imnul Scoției cântat de suporterii ei.
- Allianz Arena galbenă. Înțeleg că nemții au rămas uluiți de prezența masivă a românilor, dar mai ales de atmosfera pe care au creat-o aceștia în tribune.
- Discursul lui Stanciu după meciul cu Ucraina. De mare bun simț.
- Textul scris de Răzvan Luțac, pe GOLAZO.ro, intitulat “Un tricou ridicat după 6 ani“.
- Cele mai reușite două glume după victoria cu Ucraina:
- Pe ce program joacă România? Că pe Pro TV joacă Brazilia.
- Trebuie să fii nebun să te pui cu un popor al cărui desert preferat este coliva!
CE E DE REMARCAT
- Aproape 40% din naționalele prezente au preferat să joace într-un sistem cu 3 stoperi. Nu și România printre ele! Lista: Scoția, Ungaria, Elveția, Polonia, Danemarca, Serbia, Georgia, Portugalia și Cehia.
- Dintre echipele care au jucat cu 3 fundași centrali, doar două au câștigat: Portugalia și Elveția. Procentaj 22%
- În schimb, 9 echipe care au apelat la defensiva clasică, 4-2-3-1 sau 4-3-3, au câștigat. Procentaj de 60%
CE E SURPRINZĂTOR
- Anglia e naționala care a alergat cea mai mare distanță. 127 de kilometri! Enorm. În condițiile în care media de la acest Euro a fost până acum sub media din Champions League, Anglia a doborât orice record din Ligă. Cu 90% jucători din cel mai solicitant campionat din lume, Anglia a spulberat mitul că la un Euro fotbaliștii ajung obosiți. Storși sunt doar cei nepregătiți.
TOP 5 ȚĂRI CARE AU ALERGAT CEL MAI MULT
- Anglia 127 km
- Serbia 124,7
- Cehia 121,1
- Slovacia 120
- Austria 119,4
TOP 5 ȚĂRI CARE AU ALERGAT CEL MAI PUȚIN
- Scoția 101*
- Danemarca 108,7
- Olanda 109
- Ucraina 109,1
- Germania 110
*a jucat în inferioritate mai mult de o repriză
- Echipa din Liga 1 care a avut cei mai mulți jucători titulari e Universitatea Craiova: Bancu (România) și Anzor Mekvabișvili (Georgia). În schimb, campioana FCSB a avut unul singur, pe Florinel Coman (România), iar CFR pe Ajeti (Albania).
- Nivelul arătat de Kante. Îl ține rezervă pe Camavinga, de la Real. Kante e la fel de bun ca atunci când nu evolua în Arabia Saudită.
CE NU MI-A PLĂCUT
- Modul în care au jucat Anglia și Portugalia.
- Fițele lui Sane și gesturile de vedetism ale lui Bellingham.
- Că ditamai Marca îl pune în 11-le ideal al primei etape pe Man ca inter, într-un sistem 4-3-3, când el e atacant dreapta. E ca și cum l-ai pune inter pe Vinicius sau pe Robben.
- Că s-au trezit unii să conteste că în lotul arbitrilor nu a fost inclusă nici o femeie. Când nemulțumirea sună „de ce nu e nici o femeie?”, în loc de „există cel puțin o femeie care avea valoare să fie la Euro, de ce nu e acolo?“, atunci argumentația chiar nu se susține.
- Bășcălia din emisiunile de analiză ale studioului Euro de la Pro TV. Acum 3 ani, când expert a fost Pițurcă, nivelul a fost incomparabil mai bun. Mai decent, mai dedicat fotbalului.