Dan Udrea Hagi nu mai antrenează, Hagi doar reșapează!
Dan Udrea, redactor șef-adjunct GOLAZO.ro

Dan UdreaHagi nu mai antrenează, Hagi doar reșapează!

  • S-a întors și Țîru. Al 14-lea jucător din lotul actual în această situație. Farul devine casă de ajutor pentru fotbaliști eșuați.
  • Hagi a apelat mereu la varianta de a reinventa jucători cu care a lucrat, dar sezonul actual propune un record care cu greu poate fi egalat chiar la nivel mondial.
  • Puțini jucători plecați de sub comanda lui Hagi în ultimii 15 ani au confirmat în străinătate: Răzvan Marin e mai degrabă excepția, regula sunt eșecul și revenirea în țară.

Hagi ne tot vorbește despre ce club mare vrea să construiască la Constanța. Planuri, machete de stadion, monologuri în care se cer bani din partea multinaționalelor, că vor, că nu vor, nu contează, statul să oblige, ca pe vremea cealaltă, și să ia de la unii și să dea cluburilor.

Până când Hagi și Farul vor deveni ceva mare probabil va mai trece timp. Până atunci, acest sezon ne arată, analizând strategia pe care Gică o are, exact opusul.

Reîntoarceri pe bandă rulantă

Farul l-a readus pe Bogdan Țîru. După 4 ani și jumătate, perioadă în care n-a confirmat în Polonia și la CFR, fundașul central e rechemat de Hagi. Care încearcă încă o dată să demonstreze că poate reșapa fotbaliști. Pentru că Țîru fix în această situație se regăsește azi.

Drama clubului, dar mai ales a lui Gică e că nu e vorba doar despre unul, doi sau trei astfel de fotbaliști. În prezent, lotul numără nu mai puțin de 14 astfel de cazuri. PAISPREZECE!!! 14 jucători care au fost sub comanda lui Hagi la Viitorul/Farul, care au fost cedați definitiv, iar acum sunt readuși fiindcă n-au confirmat unde au evoluat. 

Lista celor 14 pe care Hagi încearcă să-i reșapeze

JucătorRevine după...Unde a jucat
Țâru4,5 aniRO + străinătate
Bălașa11 aniRO + străinătate
G. Iancu2 aniRO + străinătate
Vână4 aniRomânia
Rivaldinho3 aniRO + străinătate
Alibec1 anstrăinătate
Nedelcu4,5 aniRO + străinătate
Buzbuchi2 aniRomânia
Larie7 aniRO + străinătate
Cr. Ganea4 aniRO + străinătate
Radaslavescu2 aniRomânia
A. Ciobanu2 ani România
N. Popescu4 luni România
Casap2 aniRomânia

Nu că e mult. E imens, e chiar ireal! Un record la scară mondială, care cu greu poate fi egalat. Nu ai cum să te transformi din antrenor-manager într-o secție de reanimare fotbalistică, în care să readuci și să tot readuci jucători rămași fără oxigen, cărora să le pui masca pe față și să crezi că poți reconstrui ceva important. Poți să salvezi unul, doi, poate trei. Dar 14? 

S-a ajuns în situația uluitoare ca în această vară, Gabi Iancu să revină pentru a treia oară la Farul. Mai revenise în 2019 (de la Călărași) și în februarie 2022 (împrumut de la Groznîi).

6,8 milioane de euro
a încasat Hagi de pe urma celor 14, doar 9 dintre au fost cedați în schimbul unei sume, pe Gabi Iancu s-au încasat bani chiar de două ori

Hagi deja nu mai antrenează, el doar reșapează. Antrenorii nu sunt salvatori de fotbaliști. Antrenorii creează, construiesc, nu sunt salvamari. Hagi și-a asumat acest rol din două motive.

  • Primul: i-a antrenat și a reușit cu ei, de fapt, cu cea mai mare parte.
  • Al doilea: probabil vrea să dovedească faptul că doar el poate să-i repună pe picioare, după ce sub comanda altora niciunul n-a reușit. 

Fișa postului a suferit transformări majore

Este însă un drum închis. Nu duce nicăieri. Nicăieri spre lumină. Nu poți mânca ani și ani de zile doar ciorbă reîncălzită și să speri că organismul tău va deveni mai puternic, în vreme ce alții se hrănesc adecvat și profesionist.

Hagi îndură situația pentru că n-are suficienți bani. Pe de o parte e de înțeles.

Însă, pe de altă parte, își transformă atât de mult fișa postului, încât te întrebi dacă ce face Gică mai e cu adevărat antrenorat sau el de fapt doar manageriază o casă de ajutor pentru fotbaliști eșuați.

E trist și pentru el, e trist și pentru fotbalul nostru, mai ales că un astfel de club a reușit în ultimii 7 ani să câștige de două ori titlul.

De ce confirmă puțin jucători antrenați de Hagi?

De la reîntoarcerea acasă a lui Țîru se deschide însă și o altă temă. Și anume: de ce jucătorii care au confirmat la Hagi nu fac mai nimic atunci când ajung în străinătate?

Statistica spune că din 20 de jucători români plecați la un moment dat de sub comanda lui Gică și care au ajuns în străinătate, direct sau după ce au mai jucat și la alt club din țară, cel mult 20% au confirmat.

Lista nu-l cuprinde pe Ianis Hagi. Fiindcă el continuă să fie un semn de întrebare: a confirmat sau n-a confirmat? Anii trec și peste el, luna viitoare face 26 de ani și încă ne întrebăm dacă e sau nu fotbalist.

Lista celor 20 de jucători antrenați de Hagi care au jucat în străinătate

JucătorUnde a jucatA confirmat?
G. IancuRusia, TurciaNU
R. MarinBelgia, Olanda, ItaliaDA
Cr. ManeaCipru, BelgiaNU
MitrițăItalia, SUA, Grecia, Arabia SaudităNU
CicâldăuTurcia, EmirateNU
DrăgușBelgia, Italia, TurciaDA
MățanSUADA
SaliSUANU
T. BăluțăAnglia, Olanda, UcrainaNU
NedelcuGermania 2NU
V. GhițăPoloniaDA
I. HagiItalia, Belgia, Scoția?
Cr. GaneaSpania, GreciaNU
Fl. TănaseArabia, EmirateNU
A. ChițuFranța, Grecia, Coreea 2NU
PituFranța 2NU
MaziluOlandaNU
AlibecQatarNU
L. MunteanuItaliaNU
ȚîruPoloniaNU

Este neverosimil cum fotbaliști care în Liga 1 era buni și chiar foarte buni să nu fie în stare să se impună nici măcar la formații de un nivel îndoielnic. Exemple: Tudor Băluță și Mazilu la echipe din Olanda, care se luptau pentru a evita retrogradarea (ADO Den Haag și Vitesse), Alexi Pitu și Nedelcu în ligile secunde din Franța și Germania.

Ce ar trebui să știe Hagi

Hagi a avut în urmă cu ceva timp un comentariu referitor la această temă.

Eu știu că atâta vreme cât au fost sub comanda mea, au dat un randament deosebit. Apoi, au plecat. Ce fac ei unde se duc  nu mai e treaba mea, nu știu ce se întâmplă acolo, să vă explice cei de la acele echipe. Gică Hagi

E corect ce zice, dar procentul acela de 80% de nereușită e mult prea mare, mai ales pentru un club care cu așa ceva se ocupă: cu formarea, creșterea și vânzarea de fotbaliști. Și Hagi trebuie să realizeze că până când procentajul eșecului nu va scădea, nici munca lui de reșapare nu va dispărea.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”