Dan Udrea:  Dilema Belodedici
Dan Udrea, redactor șef-adjunct GOLAZO.ro

Dan Udrea: Dilema Belodedici

  • FRF l-a angajat pe Belo cu 2.000 de euro pe lună și e ”ambasador” fără mașină.
  • Basarab Panduru e cel care s-a revoltat: „Federația nu-l tratează cum trebuie pe Belo, ne facem de râs”.
  • Belo, 60 de ani, e singurul fotbalist român care a câștigat de două ori Cupa Campionilor, dar are alte 16 trofee în palmares, mai mult de jumătate find titluri de campion.

Miodrag Belodedici a fost singurul angajat al FRF prezent în teren la meciul-sărbătoare al Generației de Aur. Dar el n-a participat în calitate de angajat al Federației, ci de fost fotbalist important al echipei naționale care a jucat la World Cup 1994.

Petrecând câteva zile împreună cu foștii săi colegi, Belo a avut timp să le dezvăluie, departe de spațiul public, așa cum i-a plăcut mereu să fie, discret, câteva din nemulțumirile pe care le trăiește la 60 de ani. Vârstă pe care a împlinit-o în urmă cu puține zile.

„Un ambasador nu poate să coboare din taxi”

Basarab Panduru a fost revoltat de cazul Belodedici. A făcut-o în studio la Orange Sport:

Belo este mare, mare, mare, mare. Este singurul român care a câștigat ca jucător două Cupe ale Campionilor și FRF nu-l tratează așa cum trebuie. Nici nu poți să zici ce salariu are, n-ai cum, că ne facem de rîs rău de tot dacă am rosti cât câștigă cel care are rol de ambasador al FRF. Nici mașină de serviciu nu are. Ce mama naibii de ambasador ești tu dacă nici mașină nu ai? Un ambasador nu poate să coboare din taxi. Basarab Panduru

Dezbaterea necesară

De aici, chiar se naște o discuție necesară, nuanțată, niciodată în sens unic. Ce și mai ales cât anume merită foștii mari fotbaliști exclusiv în numele a ceea ce au reușit atunci când au jucat?

Peste 500 de mari sportivi, medaliați olimpici, campioni mondiali și europeni, iau rente viagere lunare de la statul român. Majoritatea sunt peste 1.000 de euro și unele ajung la 2.000-3.000 de euro lunar.

Dar la fotbaliști e altfel. Sigur, ei câștigă mult mai mult când sunt în activitate. Discuția e complexă. 

Imaginea e valoroasă tocmai pentru că e imaterială

Numai că Belodedici e angajat. El a fost prezentat chiar de către FRF ca ambasador. Nu primește ceva pentru că a făcut cândva o performanță, de fapt multe performanțe, ci pentru că e angajat. 

Aparent, funcția lui e doar o chestiune de imagine, nu are responsabilități operaționale.  Nu conduce, nu coordonează. Dar asta nu înseamnă că e decorativ. 

Imaginea nu e lipsită de valoare doar pentru că e imaterială. Dovadă cât de greu o obții și cât de puțini o dețin. La asta se referă Panduru.

Belo aduce ceva brandului actualei echipe FRF, ceva ce ei nu dețin: relația cu trecutul. Asigură imaginea pe care structura actuală de la Casa Fotbalului nu o are. 

Burleanu știe că nu poți avea nici prezent și nici viitor dacă nu țeși o legătură cu trecutul. Nu degeaba a rămas în istorie vorba unui gânditor arab: „Trecutul se aseamănă cu viitorul ca două picături de apă”. Asta face parte din ceea ce se numește, frumos, „Urzeala timpului”. 

Belo nu e singurul în această postură, de „aducător al trecutului” în numele viitorului. Ambasadori ai FRF mai sunt și alții: Sânmărtean, Marius Niculae printre ei. Dar sunt departe de nivelul la care Belo a reușit. 

Ca fotbalist, Belo a fost imens

Belodedici chiar a fost uriaș ca fotbalist. Orice criterii și punctaje aloci performanțelor (trofee, selecții, prezențe la turnee finale) și incluzi toți jucătorii români all-time, Belodedici poate să fie depășit doar de Hagi. Dar nici măcar de Gică la o diferență uriașă.

În rest, e peste Gică Popescu, Dan Petrescu, Mutu, Chivu, Răducioiu, Lăcătuș. Are două Cupe ale Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală, un ”sfert de finală” de Mondial și 9 titluri de campion.

8
a fost locul ocupat de Belodedici în ierarhia Balonului de Aur 1991, peste nume precum Van Basten, Gullit, Stoicikov, Michael Laudrup

Unde are dreptate Panduru

FRF a apelat la el pentru imagine sau pentru competență? Pentru notorietate și brand sau pentru discurs și pentru viziune? Pentru a avea un ambalaj frumos la dineuri și întâlniri oficiale sau pentru a-i cere să producă planuri și proiecte?

Răspunsul e simplu, iar aici Panduru are dreptate. FRF a apelat la el pentru valoarea lui ca marcă. Și ar fi meritat să câștige poate chiar la nivelul președintelui Răzvan Burleanu, care are un salariu de peste două ori mai mare: 4.500 de euro lunar.

Numai că Burleanu acceptă 4.500 pe lună pentru că celelalte „completări” ca membru în diverse structuri FIFA și UEFA îi aduc încă în jur de 25.000 de euro lunar.

Întrebările la care trebuie să-și răspundă Belo, singur

Dar lui Belo i s-a oferit doar 2.000. Și a acceptat. Întrebarea e de ce un nume atât de mare e în situația de a-și oferi imaginea pe doar 2.000 de euro?

E puțin? E puțin, da, mai ales când vedem că un jucător ca Daniel Popa, care n-a însemnat nimic în fotbalul românesc ajunge să semneze la FCSB pe 16.000 de euro lunar. 

Dar a cui e vina că Belodedici a ajuns aici? De ce e de acord cu acest contract mic? Atenție, mic pentru piața fotbalului, nu și pentru viața din România, unde salariul mediu net e jumătate din ce îi oferă FRF fostului mare fotbalist.

De ce nu e în postura de a impune măcar condiția de a primi mașină din partea Federației pentru a continua acolo? La toate aceste întrebări, doar Belodedici poate răspunde.

Complicitatea plină de mediocritate și delăsare a unor foști fotbaliști

E, de fapt, o situație în care se complac tot mai mulți dintre fotbaliștii care au perfomat la un nivel bun și care cred că azi li se cuvine orice doar datorită acestui statut.

E valabil nu doar pentru cei angajați la cluburi, care nu doar că nu aduc plus valoare, dar ajung în situații de-a dreptul jenante să nu știe nici măcar care e anul în care trebuie să fie născuți jucătorii eligibili pentru regula U21 din campionat. 

E valabil inclusiv pentru anumiți experți TV, ofertați tocmai pentru experiența lor ca jucători, dar care sunt atât de delăsători încât nu urmăresc nici măcar meciurile despre care apoi trebuie să aibă expertiză. 

FRF nu l-a respectat

Înapoi la Belo. Discuția despre lipsa mașinii din partea FRF nu-l avantajează în acest moment, tocmai i-a fost luat permisul după ce a fost prins băut la volan, chiar după petrecerea meciului Generației de Aur.

Decizia de a nu-i fi oferită mașină fusese luată înainte de incident, deci gestul Federației rămâne același. FRF nu l-a respectat, da!

Dar Belo se respectă?

Totuși, când ești imaginea unui for de mare anvergură, ar trebui să realizezi, mai ales când nu mai ești un puști rebel de 20 de ani, ci om matur și responsabil, ajuns la 60 de ani, că orice gest pe care îl faci în public e parte din fișa postului. 

Să te urci la volan după ce ai băut, când tu îți câștigi salariul fix din imagine, e o dovadă că nu e suficient să fi fost doar mare fotbalist pentru a ți se oferi totul pe tavă, cu orice preț. Tocmai pentru că tu poți aduce enorm celor de lângă tine. 

Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
EURO 2024
29.06
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Citește mai mult
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Dinamo - Domzale 4-3  Gol superb Cîrjan și  „triplă”  a lui Abdallah
Liga 1
29.06
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
Citește mai mult
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Special
29.06
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Citește mai mult
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Bilete  FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Nationala
28.06
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Citește mai mult
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA