- Eduard Novak, 48 de ani, a postat o imagine cu un bărbat de etnie romă, alături de mesajul: „Bicicletele este ca sărutul. Nu se cere, se fură”.
Gestul a stârnit reacții din partea activistului pentru drepturile romilor Alex Stan și a sociologului Gelu Duminică, cei care l-au acuzat de rasism și discriminare.
Fostul ministru al Sportului, decembrie 2020 – iunie 2023, a șters ulterior postările, informează hotnews.ro.
Novak: „Nu m-am gândit că o să afectez pe cineva”
„Sincer, îmi pare rău. Eu chiar nu m-am gândit că o să afectez pe cineva. Mi-a plăcut mult glumița aceea cu bicicleta și cu sărutul. Dar chiar nu… Nu am nicio problemă cu nicio…
Respect toate minoritățile și nu am nicio treabă cu rasismul sau Doamne ferește!
A fost așa o glumiță, mi-a plăcut partea cu bicicleta, că e apropiată de mine (n. red.: este ciclist paralimpic, campion mondial și european), și na, eu nu am luat în considerare că o să rănesc pe cineva, chiar îmi pare rău”, a explicat, sâmbătă, contactat telefonic de HotNews.ro, fostul ministru.
El spune că a văzut reacțiile din mediul online și a primit mai multe mesaje.
„Chiar mă simțeam foarte nasol când am văzut reacțiile acelea, că oamenii mi-au scris și m-am simțit foarte prost. Chiar nu m-am gândit.
Gluma era pentru mine interesantă, dar din păcate… Mai greșește omul. Îmi pare foarte rău, nu am vrut să rănesc pe nimeni”, a mai spus Eduard Novak.
Gelu Duminică: „Rasismul e atât de înrădăcinat în mintea noastră încât și oamenii care par ok îl promovează”
Sociologul Gelu Duminică a explicat interpretarea imaginii pe pagina sa de Facebook: „Gust umorul și ironia. Sau cel puțin asta cred despre mine. Însă asta e postarea unui ministru. Și a unui minoritar. Și a unui om politic votat de cei pe care-i etichetează in cel mai stereotipant mod.
Romii gabori votează UDMR mai dintotdeauna, ei fiind foarte mândri de dualitatea lor rom-maghiară (rom-ungro).
Când au fost emancipați (eliberați din robie) au primit dreptul de a purta haine ungurești (de aici cizmele lungi, pălăriile cu boruri largi, costumul închis la culoare și mustața) și au fost numiți "uj maghiar" (noii maghiari).
Chiar și numele grupului lor etnic vine de la marele boier Gabor, cel care i-a stăpânit timp de secole.
Rasismul e atât de înrădăcinat în mintea noastră încât și oamenii care par ok îl promovează. Din superioritate și din ignoranță.
Din punctul meu de vedere, este o evidentă inducere a unei stări de inferioritate/etichetare negativă asupra unui grup etnic. Sau cu alte cuvinte, o discriminare”.
Astăzi o glumă, mâine două, ajungem să credem glumele noastre și să tratăm romii din jurul nostru diferit. Ceea ce se întâmplă și astăzi: astfel de glume despre «țiganii ciorditori» au făcut ca romii să fie controlați la ieșirile din magazine să nu fure, experiență prin care am trecut și eu; glumele despre «țiganii needucați» fac angajatorii să privească romii ca persoane pe care trebuie să le evite, să fie considerate ca incompatibile cu piața muncii Alex Stan, activist pentru drepturilor romilor și masterand la Universitatea din Sydney