- Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, miercuri, că „Ordinul Novak” este legitim și trebuie aplicat de toate federațiile afiliate Agenției Naționale pentru Sport (ANS).
- Decizia este definitivă.
Miercuri, ICCJ a decis, printr-o decizie definitivă, că ordinul dat de către fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, publicat pe 9 iulie 2022 în Monitorul Oficial, este unul legitim, iar federațiile sunt obligate să îl respecte.
„Legea Novak” rămâne viabilă
„Admite recursul declarat de recurenta-pârâtă Agenția Națională pentru Sport (continuator al Ministerului Sportului) împotriva sentinței nr. 461 din 13 octombrie 2023 pronunțate de Curtea de Apel Cluj – Secția a III-a contencios administrativ și fiscal.
Admite cererea de intervenție accesorie în interesul recurentei formulate de intervenienții Asociația Clubul Sportiv Handbal Club Zalău, Federația Română de Volei și Novak Carol Eduard.
Casează sentința atacată și rejudecând: Respinge acțiunea formulată de reclamantul Clubul Sportiv «Gloria 2018» Bistrița – Năsăud, în contradictoriu cu pârâta, ca nefondată. Definitivă. Pronunțată astăzi, 22 ianuarie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, a anunțat ICCJ, conform iamsport.ro.
Eduard Novak a reacționat la scurt timp după anunțarea deciziei ICCJ. Fostul ministru al Sportului a transmis că „această victorie are un impact semnificativ asupra viitorului sportivilor români”.
„O zi istorică pentru sportul românesc! Legea Novak 40% a câștigat procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție! Această victorie are un impact semnificativ asupra viitorului sportivilor români.
Este esențial să respectăm legea și să ne susținem sportivii, oferindu-le oportunitățile necesare pentru a se dezvolta, a juca și a excela pe cele mai mari scene internaționale! Felicitări tuturor celor implicați în acest demers și să ne angajăm să continuăm să susținem sportul românesc!”, a transmis Novak pe Facebook.
Clubul Gloria 2018 Bistrița Năsăud a încercat, fără succes, să anuleze „Ordinul Novak” , care obligă cluburile din România, care fac parte din federații afiliate ANS, să aibă 40% jucători autohtoni în teren pe tot parcursul meciului.
„Ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și tineret, la competițiile sportive naționale oficiale nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă”, se specifică la articolul 6 din Ordinul 500 din 23 iunie 2022.
Bistrițenii erau optimiști
Inițial, Gloria Bistrița obținuse o primă victorie în instanță, la jumătatea lunii octombrie din 2024.
Atunci, Secția a 3-a a contenciosului administrativ și fiscal al Curții de Apel Cluj a decis, în primă instanță, „anularea Ordinului Ministrului Sportului, nr. 500/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, la sporturile de echipă”.