Simona Halep vs. Jannik Sinner Fostul șef ANAD explică de ce  cazurile au fost judecate diferit : „Lipsa vinovăției semnificative. Asta este expresia magică”
Cazurile Simona Halep și Jannik Sinner au fost tratate diferit, iar jucătorii au primit pedepse total diferite pentru dopaj

Simona Halep vs. Jannik SinnerFostul șef ANAD explică de ce cazurile au fost judecate diferit: „Lipsa vinovăției semnificative. Asta este expresia magică”

  • Cristi Balaj, fost președinte la Agenția Națională Antidoping (ANAD), explică ce a generat diferențele între cazul suspendării lui Jannik Siner (23 de ani, #1 ATP) și aceea a Simonei Halep (33 de ani).
  • Pe listă se află clasa substanțelor interzise, felul în care sportivul a ales să colaboreze cu cei care anchetează și gradul de responsabilitate al acestuia pentru prezența dopingului în organism.

Înainte de a fi președintele lui CFR Cluj, fostul arbitru internațional Cristi Balaj a condus timp de aproape 3 ani Agenția Națională Antidoping. Un motiv justificat pentru a afla o părere de la cineva avizat despre temeinicia paralelei care se face între modul în care ITIA (Agenția de Integritate a Tenisului) și WADA (Agenția Mondială Antidoping) au procedat în cazul suspendării și duratei procesului Simonei Halep prin comparație cu cazul italianului Jannik Sinner.

„Înșelăciunea a devenit legală”   Ion Țiriac , scrisoare manifest către L'Equipe, după suspendarea lui Jannik Sinner: „Sistemul s-a prăbușit”
Citește și
„Înșelăciunea a devenit legală” Ion Țiriac, scrisoare manifest către L'Equipe, după suspendarea lui Jannik Sinner: „Sistemul s-a prăbușit”
Citește mai mult
„Înșelăciunea a devenit legală” Ion Țiriac , scrisoare manifest către L'Equipe, după suspendarea lui Jannik Sinner: „Sistemul s-a prăbușit”

Simona Halep vs. Jannik Sinner. Cristi Balaj, fostul șef ANAD, explică diferențele dintre cele două cazuri de dopaj

În context, Sinner a comunicat acum câteva zile că a acceptat o suspendare de 3 luni din partea WADA, deși inițial organismul în cauză tocmai ceruse o pedeapsă între 1 și 2 ani. Înțelegerea a provocat un scandal imens în lumea sportului, a tenisului în particular.

Însuși Novak Djokovic a vorbit explicit despre subiect spunând „Majoritatea celor cu care am discutat în vestiar, nu doar în ultimele zile, dar și în ultimele luni, nu sunt încântați cum a decurs acest proces. Cei mai mulți nu consideră că este o decizie corectă, ci că e vorba despre favoritism”.

Într-o intervenție fără precedent, Ion Țiriac a adresat o scrisoare deschisă cotidianului francez L’Equipe, în care vorbește se exprimă neechivoc - „Asta este înșelăciune față de sport, față de tine însuți, față de ceilalți concurenți și față de public”.

Bună ziua, Cristi! Stai liniștit, nu despre relația lui Dan Petrescu cu Nelu Varga vreau să te întreb astăzi, ci despre altceva.

Aștept.

Ai fost președintele ANAD până acum 3 ani.

Da, atunci când mi-am dat demisia. Demisie care în mai multe rânduri nu a fost acceptată. Am înțeles atunci că e mai greu să pleci dintr-o funcție publică decât să fii numit.

Interesant. Ești la curent bănuiesc cu scandalul iscat de înțelegerea pe care liderul ATP Jannik Sinner a făcut-o cu WADA, scăpând cu o suspendare simbolică de doar 3 luni. Știi de asemenea că oamenii fac legătura cu cazul Simonei Halep.

Da, am vorbit cu foștii mei colegi.

Simona Halep Simona Halep
Simona Halep

Clasa substanțelor dictează și o suspendare provizorie

Despre cazurile noastre ce interpretare au?

Mi s-a spus că diferența de abordare între cazurile celor doi sportivi poate proveni de la clasa substanțelor care au ieșit la testul antidoping. Sunt clase de substanțe interzise care presupun o pedeapsă maximă de 4 ani, iar altele impun una de maximum 2 ani.

Până aici e clar.

Dacă sportivul a testat pozitiv la o substanță care impune o suspendare de maximum 2 ani nu este suspendat provizoriu, ci de-abia după judecarea cazului dacă se dovedește culpa. La substanțele care reclamă o suspendare de 4 ani, cum a fost la Simona, intervine o suspendare provizorie și una definitivă, dacă e cazul, după judecarea speței.

Mai este ceva din câte știu, felul în care sportivul colaborează cu organismul care îl anchetează. Simona s-a declarat nevinovată de la bun început și a refuzat să accepte că ar putea avea vreo responsabilitate.

Se ia în considerare dacă ai colaborat și ai fost de bună credință.

Cum colaborezi cu WADA

Sau ai vrut să lași impresia.

Nu comentez asta. În concluzie, contează dacă ai colaborat de la bun început al anchetei și dacă în formularul pe care l-ai completat specifici că e posibil ca un anumit supliment sau susținător de efort pe care l-ai folosit să fi fost contaminat. Mai specifici dacă tu și echipa ta ați făcut tot ce e posibil să vă asigurați că suplimentul nu este contaminat. Inclusiv o analiză de laborator a suplimentului, la un laborator acreditat.

Simona nu a făcut asta. Sau nu de la început. Când a semnalat Agenției de Integritate (ITIA) că e posibil ca produsul pe bază de colagen să fi fost contaminat și să fi conținut urme de Roxadustat?

Din ce știu, de-abia după două luni.

Diferența dintre o pastă de dinți și o pastilă

Târziu. La Sinner care e explicația suspendării de doar 3 luni?

Că WADA și ITIA au acceptat explicația oferită de sportiv potrivit căreia Clostebolul a ajuns în organism din masajul cu crema sau unguentul respectiv care era contaminat. S-a mai stabilit lipsa vinovăției semnificative, acesta e termenul cheie, semnificativ, deci lipsa vinovăției semnificativă a lui Sinner în condițiile în care unguentul nu avea scris in prospect că ar conține Clostebol. Și s-a considerat ca prezența acestei substanțe într-o cantitate foarte mică nu a influențat in niciun fel performanța sportivului

Jannik Sinner Jannik Sinner
Jannik Sinner

Și în funcție de ce se stabilește gradul lipsei vinovăției semnificative?

În funcție de produsul incriminat. Dacă ai folosit să zicem o anumită pastă de dinți sau un unguent care s-ar dovedi contaminate, e una, și dacă ai înghițit o pastilă este altceva.

Adică vinovăția semnificativă este mai mare în a doua situație.

Da. E mai clară decât în cazul unguentului sau al pastei de dinți. Și ar mai fi ceva.

Compromisul. Și rumoarea

Ce anume?

Când WADA cere inițial o suspendare de 1 sau 2 ani, apare o nuanță, o negociere, că discuția este și să nu se mai cheltuie banii din fondul organizației.

Ei, hai, că nu i-a găsit să facă economie fix cu numărul 1 mondial.

Înainte de previzibilul recurs făcut de sportiv, se face o negociere. Și versiunea oficială este că atât de redusă a fost prezența substanței interzise în organism, încât exista riscul ca WADA să piardă la TAS în urma apelului sportivului. Astfel s-a ajuns la acest compromis, să nu se mai piardă timp și bani. Sportivii cu posibilități își angajează o armată de avocați, pe care cei mai mici nu și-i permit. Iar armata aceasta de avocați știe cum să acționeze.

Și câștigă procesul la TAS.

Da, și pentru că cei care judecă sunt și ei oameni. Și în plus nu au competență specială pe tenis, în cazul nostru. Ei judecă tot felul de litigii, jucători care vor să devină liberi de contract sau au restanțe la contract, litigii între cluburi, depunctări.

Apropo de faptul că judecătorii nu sunt specializați și sunt și ei oameni. Eu auzisem că în lumea sportului a existat o rumoare după verdictul TAS care i-a redus suspendarea Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni.

Nu știu și nu comentez. Dar, revenind la cazul Sinner, nu m-am gândit niciodată că un sportiv dacă vrea să trișeze ar găsi o astfel de modalitate, să își dea cu un unguent. La ce s-a ajuns! Nu întâmplător apare acest pașaport biologic pentru sânge și pentru urină, la care dacă există anomalii semnificative se activează suspiciunea rezonabilă de folosire a substanțelor interzise sau a procedurilor interzise.

Colagen fără Roxadustat!

Simona din câte îmi amintesc avea anomalii semnificative în pașaportul biologic. Cel puțin, asta susținea ITIA.

Legat de pașaportul biologic, după introducerea acestuia WADA a mărit limitele border-line-ului, în așa fel încât să nu fie nevoită să pedepsească sportivii pentru anomalii care pot fi cauzate și de altceva decât de proceduri sau ingerare de substanțe interzise. De exemplu la Roxadustat.

Substanța la care a testat pozitiv Halep.

Da, Roxadustatul în mod normal se elimină din organism în 3 zile. Asta înseamnă că dacă ești testat în a 3-a zi, se găsește urmă foarte mică, iar în a 4-a zi ești curat.

Or, pașaportul biologic spunea altceva.

Uite, Lance Armstrong ar fi fost prins mai repede, nu mai ajungea să câștige de 7 ori Turul Franței, dacă pe vremea lui exista pașaport biologic.

În rest, toate bune? Adică, în afară de fotbal, de CFR.

Mulțumesc, sunt bine. Mai nou am pus pe picioare o afacere interesantă, mă ocup de comercializarea de suplimente nutritive.

Că tot am vorbit de ele până acum.

Sunt produse de calitate și 100% verificate și certificate că nu sunt contaminate. Avem inclusiv colagen.

Colagen fără urme de Roxadustat.

Știi, îmi pare foarte rău pentru ce i s-a întâmplat Simonei Halep. Mă gândeam acum că dacă aveam produsele acestea de acum câțiva ani și ar fi luat de la mine colagenul, sigur nu ar fi avut probleme.

Piedone a descins cu Protecția Consumatorilor la un al treilea mall din București, după ce a închis fast-food-uri din AFI Cotroceni și Băneasa
Piedone a descins cu Protecția Consumatorilor la un al treilea mall din București, după ce a închis fast-food-uri din AFI Cotroceni și Băneasa
Piedone a descins cu Protecția Consumatorilor la un al treilea mall din București, după ce a închis fast-food-uri din AFI Cotroceni și Băneasa
Dan Udrea  FCSB,  candidatul perfect  la președinția României!
Opinii
12:57
Dan Udrea FCSB, candidatul perfect la președinția României!
Citește mai mult
Dan Udrea FCSB, candidatul perfect la președinția României!
FCSB, aproape de City Câte puncte a acumulat după calificarea în optimile Europa League » Ce loc ocupă România în  clasamentul coeficienților
Europa League
12:33
FCSB, aproape de CityCâte puncte a acumulat după calificarea în optimile Europa League » Ce loc ocupă România în clasamentul coeficienților
Citește mai mult
FCSB, aproape de City Câte puncte a acumulat după calificarea în optimile Europa League » Ce loc ocupă România în clasamentul coeficienților
„Dezgustător” Reacții dure în presa străină, după o luptă  controversată  organizată în România: 2 bărbați vs. 3 femei. „Cum e legal?!”
Diverse
11:52
„Dezgustător”Reacții dure în presa străină, după o luptă controversată organizată în România: 2 bărbați vs. 3 femei. „Cum e legal?!”
Citește mai mult
„Dezgustător” Reacții dure în presa străină, după o luptă controversată organizată în România: 2 bărbați vs. 3 femei. „Cum e legal?!”
Începe curățenia la City  Opt staruri, pe făraș după  eliminarea  prematură din Liga Campionilor. Jucătorii pe care Pep nu îi mai vrea
Campionate
11:16
Începe curățenia la City Opt staruri, pe făraș după eliminarea prematură din Liga Campionilor. Jucătorii pe care Pep nu îi mai vrea
Citește mai mult
Începe curățenia la City Opt staruri, pe făraș după eliminarea prematură din Liga Campionilor. Jucătorii pe care Pep nu îi mai vrea
FCSB, lider în Europa Recordul stabilit de campioana României după  calificarea  în optimile Europa League
Europa League
10:20
FCSB, lider în EuropaRecordul stabilit de campioana României după calificarea în optimile Europa League
Citește mai mult
FCSB, lider în Europa Recordul stabilit de campioana României după  calificarea în optimile Europa League
Mutări la FCSB Cel puțin cinci jucători ar putea fi aduși la vară » Fotbaliștii care sunt pe  lista neagră  a conducerii: „A jucat aseară? La revedere!”
Superliga
12:44
Mutări la FCSBCel puțin cinci jucători ar putea fi aduși la vară » Fotbaliștii care sunt pe lista neagră a conducerii: „A jucat aseară? La revedere!”
Citește mai mult
Mutări la FCSB Cel puțin cinci jucători ar putea fi aduși la vară » Fotbaliștii care sunt pe lista neagră a conducerii: „A jucat aseară? La revedere!”
FCSB, în optimile Europa League  Totul despre  tragerea la sorți de vineri : cine sunt adversarii + Când vor avea loc meciurile
Europa League
20.02
FCSB, în optimile Europa League Totul despre tragerea la sorți de vineri: cine sunt adversarii + Când vor avea loc meciurile
Citește mai mult
FCSB, în optimile Europa League Totul despre  tragerea la sorți de vineri : cine sunt adversarii + Când vor avea loc meciurile
Probleme pentru FCSBValentin Creţu este suspendat pentru meciul din optimile Europa League
Europa League
20.02
Probleme pentru FCSBValentin Creţu este suspendat pentru meciul din optimile Europa League
Citește mai mult
Probleme pentru FCSBValentin Creţu este suspendat pentru meciul din optimile Europa League