- Vaticanul a reacționat dur după scandalul produs la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
- Scena, considerată de unii o parodie a „Cinei celei de Taină”, a stârnit indignare printre credincioși și nu numai.
- În ciuda scuzelor organizatorilor, reacția publicului a fost intensă și situația continuă să fie dezbătută
Vaticanul a reacționat dur după scandalul produs la Jocurile Olimpice.
Reacția Vaticanului, după scandalul produs la ceremonia de deschidere a JO
La mai bine de o săptămână de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, Sfântul Scaun s-a alăturat celor care au criticat vehement imaginile ce au părut să parodieze „Cina cea de Taină”.
„Sfântul Scaun a fost întristat de anumite scene de la ceremonia de deschidere a Olimpiadei din Paris și nu poate decât să li se alăture vocilor care au strigat pentru a condamna ofensa multor creștini și a celor care au altă religie.
În cadrul unui eveniment prestigios, unde întreaga lume se adună în jurul unor valori comune, nu ar trebui să existe aluzii care să ridiculizeze convingerile religioase ale multor oameni.
Libertatea de exprimare își are limita acolo unde se oprește respectul pentru ceilalți”, au transmis reprezentanţii Vaticanului, potrivit USCCB.
Conform sursei citate, Papa Francisc a avut o convorbire telefonică pe această temă cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Momentul de la ceremonia de deschidere a JO 2024 a fost catalogat ca o „batjocură la adresa unor valori sacre”.
Ce s-a întâmplat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Mai mulți artiști francezi, în costumații ieșite din comun, au început un spectacol aliniați la baza podiumului, care semăna cu o masă lungă, într-o scenă ce părea să evoce „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.
În centru se afla o femeie cu o diademă mare de argint, asemănătoare unei aureole, zâmbind, în timp ce alți artiști priveau intens camera înainte de a începe o coregrafie.
Totuși, organizatorii Jocurilor Olimpice au precizat pe rețelele de socializare că nu e vorba de „Cina cea de taină”, iar punctul central al picturii aduse la viață este Dionysos, zeul grec al vinului, fertilității, ritualului religios și al teatrului, și nu Iisus Hristos sau discipolii săi.
„Interpretarea zeului grec Dionysius ne face să conștientizăm absurditatea violenței dintre ființele umane”, este mesajul postat pe contul de pe platforma „X” al Jocurilor Olimpice.