- Emisiunea moderată de Mihai Gâdea s-a terminat dincolo de ora 3:15 și a conținut, în toată splendoarea ei, rezumatul amuzant, dar și tragic, al unei zile, seri și nopți năucitoare
- Pe vremea Cooperativei în fotbal, au existat blaturi care n-au ieșit din cauza unor evenimente neprevăzute, fix ceea ce era să se petreacă în aceste alegeri
Un meci de fotbal nu se termină atunci când fluieră finalul arbitrul. Atunci încep comentariile, analizele, reacțiile, polemicile. E meciul de după meci.
Alegerile de duminică au fost ca un meci de fotbal. Parcă ne aflam în noaptea de după România - Kosovo. Rezultatul a rămas în aer, după ce exit-poll-urile și numărătoarea oficială arătau o luptă strânsă între primii 3 clasați.
Din acel moment, meciul s-a mutat în studioul televiziunilor, așa cum se întîmplă și cu emisiunile de analiză de după partidele de fotbal.
Antena 3 CNN a avut o ediție-maraton, până dincolo de ora 3:00. Moderată de Mihai Gâdea, dezbaterea a avut parte de invitați, de transmisiuni live și de momente care au definit în toată splendoarea lor tot ceea ce se întâmplase la urne pe parcursul zilei de duminică.
Multe, foarte multe dintre scenele, dialogurile, părerile din acea emisiune explică rezultatul de azi, oficial, la acest prim tur. Câteva dintre momentele din emisiune, plus o concluzie care ne învață despre o zi istorică:
1. Un sociolog nu înțelegea procedura și procentele de pe site-ul BEC
Exit-poll-urile au fost un dezastru. La fel cum au fost și sondajele de dinaintea alegerilor. Avangarde e o casă de sondare condusă de Marius Pieleanu, un sociolog cunoscut. Ce rezultate a indicat la exit-poll?
- Ciolacu 24,1%
- Lasconi 19,6%
- Georgescu 17,1%
Cifrele au fost corecte, atâta doar că în dreptul altor candidați. Șocant nu e că un sondaj dă greș, ci că un sociolog era cel mai năuc invitat al lui Gâdea, atunci când în emisiune se comentau rezultatele live de pe site-ul BEC.
Marius Pieleanu nu înțelegea că procentul prezentat ca numărătoare oficială se referea la secții de votare, nu la număr de voturi. Iar cei din platou se chinuiau să-l dumirească, în loc să fie fix invers. Tare!
2. PSD se baza pe voturile anulate
Un alt moment de uluială s-a petrecut când avansul lui Ciolacu față de Lasconi era încă foarte mare, de peste 240.000 de voturi.
Mai erau de numărat peste un milion de voturi, iar argumentul reprezentantului PSD din emisiune, pentru care Ciolacu va câștiga, a fost: “Vor fi foarte multe voturi anulate, nu mai are cum să treacă Lasconi peste”.
Din sală, jurnalista Cătălina Porumbel a remarcat argumentul-șoc: “Deci, PSD se bazează pe voturile anulate?”. Tare de tot!
3. Un pamfletar a fost cel mai bun sociolog al nopții
Dintre atâția analiști, jurnaliști, reprezentanți ai partidelor, sociologi, etc, unul singur a previzionat perfect ceea ce urma să se întâmple: Mircea Badea. Un realizator de emisiune de pamflet.
Când Badea a calculat, urmărind atent slide-urile, trendul și distanța dintre Ciolacu și Lasconi și a zis, când avansul era chiar de peste 300.000 de voturi, că “n-ar fi deloc exclus ca Lasconi să treacă peste Ciolacu, ba chiar eu cred că sunt șanse importante”, cei din studio au râs.
Logica de absolvent de informatică a lui Badea a continuat, iar rezultatele i-au dat dreptate. Iarăși, tare, fiindcă nu se întâmplă chiar des ca un pamfletar să fie cel mai bun sociolog în creierii unei nopți halucinante.
Blatul eșuat care putea schimba soarta alegerilor
Dincolo de aceste momente, mai rămâne ceva în urma acestor alegeri. Că un blat făcut pe genunchi era să producă cea mai mare gafă din istoria alegerilor.
Pe vremuri, presa a scris despre meciuri care trebuiau să se termine cu un rezultat dinainte stabilit, dar din cauza unor evenimente imprevizibile, nu înregistrau scorul decis de Cooperativă.
Pur și simplu, se mai întâmpla să nu iasă așa cum decideau Pădureanu, Romică Pașcu, Nețoiu, Ștefan și lista poate continua.
În cazul acestor alegeri, Ludovic Orban și-a anunțat retragerea cu 6 zile înainte, pentru a-i da voturile Elenei Lasconi. Numele lui a fost însă pe buletinele de vot.
Duminică dimineața, Orban a mai făcut un apel: “Să nu cumva să mă votați”. Și a luat peste 20.000 de voturi. De zece ori mai multe decât distanța cu care Lasconi l-a devansat pe Ciolacu.
Nici nu știm cum ar arăta așa ceva în sport: cineva se roagă de echipa adversă să nu cumva să-i cedeze meciul, pentru că rezultatul ar avantaja alt club-prieten, dar proprii jucători nu țin cont de înțelegere și joacă “pe bune”. Dar gestul lui a fost decisiv. Ca și apelul la românii din SUA și Canada.
Micile gesturi de bun simț sau logică de bun simț sunt tot ce avem în noua lume în care reperele pare ca au sărit în aer. Dar nu e puțin să avem asta.