Alpinistul Alex Gavan a revenit recent in tara dupa o expeditie de aproape 60 de zile ce a vizat escaladarea in premiera romaneasca a varfului himalayan Lhotse, de 8516 m. El a trebuit sa isi intrerupa ascensiunea in ultima etapa a expeditiei ca urmare a unei infectii pulmonare contactate in tabara de baza.
Aflat in vecinatatea varfului Everest, la granita Nepalului cu Tibetul, Lhotse ar fi trebuit sa insemne al cincilea varf de peste opt mii de metri urcat de roman fara a folosi oxigen suplimentar.
Alex Gavan a trebuit sa isi intrerupa ascensiunea in ultima etapa a expeditiei, cea a asaltului final, la altitudinea de 7600 m, deasupra taberei 3, ca urmare a unei infectii pulmonare contactate in tabara de baza a muntelui, la 5350 m.
In perioada de aclimatizare care a durat mai bine de trei saptamani s-au stabilit trei tabere intermediare la altitudinile de 6000 m, 6400 m si 7100 m, urmand ca tabara 4 de la 7800 m sa fie stabilita in noaptea premergatoare ascensiunii varfului.
Expeditia nu a fost lipsita de incidente. In prima etapa, cea a stabilirii taberei 1, o avalansa declansata de caderea unui serac (blocuri imense de gheata care stau intr-un echilibru instabil) s-a oprit la doar 30 de metri de echipa internationala din care Alex facea parte. De asemenea, cortul taberei 3 (alaturi de corturile altor echipe) i-a fost complet distrus de o alta avalansa, cu doar o zi inainte ca alpinistul sa ajunga iarasi la acea altitudine, pentru a petrece penultima noapte inainte de ascensiunea finala. In zona Everest-Lhotse (cei doi munti avand pe partea nepaleza si tabara de baza comuna) s-au inregistrat 10 victime (din cauza caderilor, edemului pulmonar, edemului cerebral, extenuarii etc.) in sezonul de primavara 2012.
„Initial am crezut ca am facut edem pulmonar, un gand nu foarte usor de acceptat, avand in vedere altitudinea de 7600 m la care ma aflam. De cele mai multe ori, lucrul acesta iti este fatal. Situatia putea extrem de usor sa imi scape total de sub control. Sa cobor pana nu este prea tarziu a fost singurul lucru responsabil pe care il puteam face. Iubesc optmiarii pentru ca ei cer totul, iar finalul ramane deschis pana la capat. Nu poti ramane in viata si eventual si cu varful urcat daca nu dai tot ce e mai bun din tine si mai mult decat atat. Conditiile extreme de la altitudine te obliga mereu sa devii o mai buna versiune a ta“, spune Alex Gavan.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro