- Jean Claude Alvarez acuză dublul standard folosit de ITIA în cazurile Simonei Halep și Jannik Sinner
- Director al laboratorului de toxicologie CHU de Garches spune că analiza firului de păr, folosită în cazul Halep, ar fi fost lămuritoare pentru cazul Sinner
- Francezul nu înțelege de ce constatarea analitică a Simonei Halep a fost dată publicității imediat, iar a lui Sinner a fost ținută departe de presă
Expert în farmacologie și toxicologie, membru al Curții de Apel din Versailles, membru al Academiei Naționale de Medicină și Farmacie din Franța, sunt câteva dintre pozițiile care-l recomandă pe Jean-Claude Alvarez, director al laboratorului de toxicologie CHU de Garches, să vorbească în cunoștință de cauză despre cazul Sinner.
Mai mult, francezul a fost expertul toxicolog în cazul Halep, alături de profesorii Coquerel, Kintz și Paul Scott.
Jean-Claude Alvarez a fost chemat în fața panelului de arbitri de la Sport Resolutions, acolo unde a depus mărturie, cel care i-a dat o suspendare de patru ani sportivei noastre.
Francezul știe, astfel, care sunt dedesubturile unui astfel de proces și ce presupune un caz trecut printr-un tribunal independent. El a comparat, pentru GOLAZO.ro, diferențele între modul în care ITIA (n.r. – Agenția pentru Integritate în Tenis) a tratat acuzația de dopaj a lui Sinner față de cea a Simonei Halep.
Bună ziua. Domnule Alvarez, lămuriți-ne întâi cu acest Clostebol. Ajută semnificativ un sportiv de mare performanță?
Clobestol este un steroid anabolic sintetic derivat din testosteron. Acesta dezvoltă mușchii și reduce oboseala. Deci, este menit să ajute un atlet într-un sport precum tenisul, unde forța brațului este importantă.
Jean Claude Alvarez: „E posibil să fi luat o doză pentru dopaj”
Concentrația de Clostebol a fost de 100 pg/mL, conform profesorului Naud. Este aceasta într-adevăr o cantitate atât de mică încât să nu poată avea niciun efect asupra sportivului?
Da, aceasta este concentrația găsită (aproape la fel de mică precum a Simonei Halep, de 200 pg/mL). Este posibil să fi fost luată cu câteva zile înainte o doză eficientă pentru dopaj, iar momentul în care a fost depistat să fie doar sfârșitul procesului de eliminare (n.r. – a substanței). Părul poate fi utilizat pentru a determina doza cumulativă ingerată și, prin urmare, pentru a răspunde la această întrebare. În acest caz, nu a fost efectuată nicio analiză a firului de păr!
Secretomania din cazul lui Sinner vă aduce aminte de calvarul prin care a trecut Simona Halep?
Da, dar invers! Clostebol este o substanță care necesită (!) o suspendare imediat ce este descoperită în proba de urină. Simona a fost suspendată pentru 18 luni, cât a durat procesul, dar el nu a avut nici o zi de suspendare! Fără comentarii… Iar Simona a primit o pedeapsă de nouă luni, dar ea fost privată de tenis pentru 18 luni doar din încăpățânare. Din acest motiv a pierdut poziția din clasament, iar acum i se refuză reinstalarea pe locul ce l-ar fi avut după cele nouă luni de pedeapsă, adică 55. Este anormal...
Ați fost la procesul Simonei. Vi se pare că seamănă cu ceea ce ați citit despre cel al lui Jannik Sinner?
Absolut deloc. Ea a fost aleasă ca exemplu. Simona nu e din Italia, deci nu-l cunoaște pe directorul ATP, care cred că e tot italian… (n.r. – Andrea Gaudenzi).
Spray-ul Trofodermin, care conține clostebol, substanța interzisă, să pătrundă în corpul unui sportiv printr-o leziune? Știm că domnul Naldi, fizioterapeutul, și-a dat cu Trofodermin pe o rană, iar apoi i-a făcut masaj lui Sinner.
Da, a fost dovedit că această substanță interzisă poate penetra transcutanat. Deci versiunea lor este plauzibilă, dar trebuie dovedită științific. Adică prin analiza firului de păr, de exemplu. Dar eu mă întreb cum un profesionist poate folosi un produs pe care e scris cu roșu că este interzis, având risc de dopaj?!
Jean Claude Alvarez: „Povestea e bizară”
Antrenorul de fitness al lui Sinner, domnul Ferrara, este și farmacist cu acte în regulă. El nu l-a avertizat pe domnul Naldi de riscuri. Vi se pare plauzibil asta?
E ciudat că nici unul dintre ei nu s-au uitat pe etichetă spray-ul Trofodermin, nu? La Simona nu scria nimic pe etichetă (n.r. - de roxadustat) și tot s-a întâmplat ce s-a întâmplat ulterior. Deci, repet, povestea e bizară…
Sinner i-a concediat pe cei doi, dar numai după ce povestea a apărut în presă, nu imediat după testele pozitive. Meritau asta?
Sunt doi profesioniști care trebuiau să știe că acel produs conține substanța interzisă… De ce a ales acest moment? Probabil pentru imagine.
Sunt laboratoarele anti-doping la același nivel cu cele care fabrică, dezvoltă, noi produse pentru dopaj?
Să știți că Clostebol nu e deloc nou. A fost dezvoltat în Germania de Est. Apoi a fost folosit și de sportivii din Germania de Vest. El poate fi găsit foarte ușor de laboratoarele anti-doping, chiar și în concentrații foarte mici. Experiența îmi spune că tehnologia de depistare a substanțelor interzise este poate cu un pas în spatele celor care produc asemenea substanțe, dar pentru a fi sigur ar trebui să calc într-un laborator în care se dezvoltă produse pentru doping.
Jean Claude Alvarez: „E inadmisibil!”
Același tribunal independent, Sport Resolutions, care i-a dat Simonei patru ani de suspendare, după ce a amânat de mai multe ori procesul, s-a mobilizat exemplar acum și a judecat foarte repede cazul Sinner. Dublu standard?
Da, asta cred că e clar pentru toată lumea. Și noi găsisem originea contaminării Simonei, pudra aceea de colagen, chiar dacă laboratoarele WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping) au contestat acest lucru. Am dovedit că Halep avea între 100 și 200 de ori mai puțin Roxadustat decât o persoană care-l lua în mod curent, eficace, și tot a stat pe tușă 18 luni! Au vrut să-i adauge o probă în pașaportul biologic din care să reiasă că Roxadustatul avea un efect, dar s-a admis, până la urmă, că această probă fusese neprofesionist transportată. Așa că rezultatele probei au fost false, alterate. Dar ce luptă a fost la Simona. La Sinner totul a fost simplu. De ce?
Credeți că ITIA (n.r. – Agenția pentru Integritate în Tenis) a învățat ceva din cazul Simonei Halep? Imaginea lor poate a fost șifonată de modul în care au tratat-o pe româncă. Acum au avut experți mai buni în cazul Sinner?
Nu, nu cred că au învățat ceva. Pentru că nu și-au pus nici măcar întrebarea dacă e ceva de învățat. Nici nu cred că e problemă de experți. Pentru că Sinner nu a fost suspendat, deși trebuia asta, măcar până se judeca la tribunal. Seamănă un pic cu acel caz al celor 23 de înotători chinezi, prinși dopați cu Trimetazidine, care necesită o suspendare imediată, dar care nu s-au oprit din a face sport nici măcar o zi! Am și eu o nelămurire. Când Simona a fost testată pozitiv, constatarea analitică a fost imediat publicat în presă, așa cum cer regulile WADA. Însă de ce în cazul înotătorilor chinezi și al lui Sinner nu am aflat acest lucru imediat? E clar că regulile nu sunt la fel aplicate tuturor sportivilor, ceea ce este inadmisibil!