Ana Maria Popescu, "copilul care a muncit pentru visul lui până a ajuns să-l împlinească"

Ana Maria Popescu, "copilul care a muncit pentru visul lui până a ajuns să-l împlinească"

Spadasina Ana Maria Popescu, campioană şi vicecampioană olimpică, a declarat, joi, că nu va reveni asupra deciziei de a se retrage din activitatea sportivă. Ea a menţionat că își dorește să rămână în amintirea românilor drept copilul care a muncit și a reușit să își îndeplinească visul.

Ana Maria PopescuFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

"Tot timpul ai senzaţia că eşti pregătit şi pentru astfel de momente. Aici emoţia parcă se concentrează şi să văd toţi oamenii alături de care am lucrat, toată familia scrimei aici, a fost puţin greu pentru mine să fiu în faţa lor, bineînţeles, nu pentru ultima dată.

OK, s-a încheiat acest capitol, nu o să dispar, nu plec, nu emigrez, rămân aici în zonă, dar e greu. Mi-am asumat această decizie, a fost foarte bine cântărită, nu există şanse să mă răzgândesc sau să mă întorc, deşi am glumit mai devreme că am spus că revin asupra deciziei.

Voi vedea ce se întâmplă pe mai departe. Momentan vreau să mă bucur de primele sărbători în care nu-mi sună ceasul să merg la antrenament, n-am experimentat aşa ceva de când aveam zece ani, o să vedem cum e.

Perioada aceasta de la Jocurile Olimpice şi până acum a fost pentru prima dată când am fost stăpână pe programul meu, pe viaţa mea şi nu a trebuit să fiu tot timpul la program. Cu siguranţă o să vină vremurile când o să-mi fie dor până şi de ofiţerii antidoping care mă trezeau la 6 dimineaţa ca să dau o probă" - Ana Maria Popescu, la Gala Scrimei 2021, citată de News.ro.

O carieră fără regrete

"Nu ştiu cum ar fi fost dacă aş fi făcut lucrurile altfel, îmi place să cred că nu am regrete vizavi de ce am realizat. Poate că în memoria colectivă o să rămân fata de pe locul doi, fata de argint, dar aşa cum am spus nu visam că pot să ajung până aici, cu atâtea rezultate.

Împreună cu Dan Podeanu am scris una dintre cele mai de succes poveşti din sportul românesc. Pentru mine flatant a fost momentul când au început adversarii să-mi scrie că o să le lipsească asalturile noastre, chiar şi adversare care regretau că mă retrag pentru că nu au ajuns să mă învingă până acum. Mă bucur de acest respect şi asta înseamnă că am fost un sportiv corect şi cinstit. Şi dacă eu am reuşit orice sportiv român poate să ajungă acolo unde nici nu îndrăzneşte să viseze" - Ana Maria Popescu.

Atena 2004, ediţia preferată a Jocurilor Olimpice

"Cel mai frumos moment din carieră nu am putea să spun. Olimpiada preferată, chiar dacă pare ciudat, este Atena 2004, pentru că am intrat în lumea mare a sportivilor. Au fost foarte multe momente. La un moment dat sper să le aştern pe hârtie. Asta nu știu dacă înainte sau după ce vom vedea în picioare acea sală de scrimă despre care v-am povestit şi care sper să se concretizeze la un moment dat, pentru că da, medaliile şi trofeele cântăresc, dar ceva concret pentru scrima românească ar fi ca atât eu cât şi echipa FR Scrimă să poată să ofere acest lucru sportivilor" - Ana Maria Popescu.

Întrebată cum ar vrea să rămână în amintitrea românilor care au susţinut-o, ea a răspuns: “Exact ca şi copilul care a îndrăznit să viseze, a muncit pentru visul lui până a ajuns să-l împlinească. Asta vreau să se înţeleagă. Şi noi, românii, putem. Putem să cucerim cele mai înalte podiumuri. Trebuie doar să muncim în fiecare zi pentru visul nostru”.

Despre divergenţa cu ministrul Eduard Novak

"Sper ca cu această strângere de mână să încheiem acel scandal în care niciunul dintre noi nu şi-a dorit să ajungă, mai ales că celebram totuşi o medalie, fie ea şi de argint, de la Jocurile Olimpice, îmi doresc ca atât la Ministerul Sportului cât şi în federaţii şi în cluburile sportive din România să facem echipă. Eu să ajung într-o echipă care să facă performanţă, aşa cum s-a întâmplat şi în sala de scrimă" - Ana Maria Popescu.

Despre propunerea de a face parte din echipa COSR

Ana Maria Popescu a primit propunerea de a face parte din echipa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

"Eu apreciez încrederea pe care dânşii mi-o oferă, doar că este prematur, v-am spus treaba asta şi o să ţin cont de acest lucru: nu am ajuns campion peste noapte. De-acum încolo trebuie să învăţ. Pentru că ce am realizat pe planşa de scrimă nu are nicio legătură cu partea administrativă sau cu antrenoratul. Aici sunt doar învăţăcel. Curiozitatea pe care o am din copilărie sper să mă ajute, voi vedea unde îmi voi găsi locul. Îmi doresc doar să fiu alături de sportivii români" - Ana Maria Popescu.

La 37 de ani, spadasina Ana-Maria Popescu, campioană şi vicecampioană olimpică, şi-a anunţat marţi retragerea din activitate. Ultimul ei turneu a fost cel de Cupă Mondială din Dubai.

Medaliata olimpică de argint de la Jocurile Tokyo 2020 a încheiat un sezon lung si greu, în plină pandemie. Ana a crezut într-un vis şi a luptat pentru el. Palmaresul impresionant al Anei, 3 medalii olimpice, 6 mondiale şi 11 europene, cu 9 medalii de aur în total, plus cele 37 de Cupe Mondiale câştigate, e unul al recordurilor în scrima românească, ea fiind cea mai titrată scrimeră din România.

Ana-Maria Popescu a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020, 2020-2021.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Rasism?  Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care  a pierdut Balonul de Aur
Campionate
29.10
Rasism? Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care a pierdut Balonul de Aur
Citește mai mult
Rasism? Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care a pierdut Balonul de Aur
Gâlcă vs. Mitriță  Pavel Badea, directorul Universității Craiova:  „La fotbal nu e democrație”
Liga 1
29.10
Gâlcă vs. Mitriță Pavel Badea, directorul Universității Craiova: „La fotbal nu e democrație”
Citește mai mult
Gâlcă vs. Mitriță  Pavel Badea, directorul Universității Craiova: „La fotbal nu e democrație”
Probleme pentru Dinamo  Zeljko Kopic are un  titular accidentat  pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Cupa Romaniei
29.10
Probleme pentru Dinamo Zeljko Kopic are un titular accidentat pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Citește mai mult
Probleme pentru Dinamo Zeljko Kopic are un  titular accidentat pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Drăgușin: Tottenham sau Napoli? Ce șanse are  Radu Drăgușin  să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Stranieri
29.10
Drăgușin: Tottenham sau Napoli?Ce șanse are Radu Drăgușin să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Citește mai mult
Drăgușin: Tottenham sau Napoli? Ce șanse are Radu Drăgușin să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
Campionate
29.10
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
Citește mai mult
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Liga 1
29.10
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Citește mai mult
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Campionate
29.10
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Citește mai mult
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Cupa României   FC Argeș  smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape
Cupa Romaniei
28.10
Cupa României FC Argeș smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape
Citește mai mult
Cupa României  FC Argeș smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape